Skip to main content

Η περιφέρεια του Ολυμπιακού αλλάζει επίπεδο με έναν νικητή που έχει άλλο ένα επίπεδο!

 Το "Shot Clock " γράφει για την επιστροφή του Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος στους ερυθρόλευκους, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη (28/6).

Τί σημαίνει άραγε ο τίτλος του σημερινού άρθρου; Ας ξεκινήσουμε λίγο διαφορετικά από τις άλλες φορές. Ας δούμε λοιπόν τι παίκτη επέλεξε ο Γιώργος Μπαρτζώκας για την περιφέρειά του και αν τελικά ο Nigel Williams Goss είναι ο παίκτης που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός, μέσα από τα τρία στοιχεία του τίτλου!

Η περιφέρεια του ΟΣΦΠ αλλάζει επίπεδο

Παρότι ο Goss δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους φίλους του Ολυμπιακού -τουλάχιστον έτσι φάνηκε από τις πρώτες αντιδράσεις- εμείς θα τολμήσουμε να πούμε ότι πολύ σύντομα θα τους αλλάξει γνώμη. Ο Goss είναι ένας Point Guard στο 1.88 που ξέρει τί να κάνει με τη μπάλα και πώς να το κάνει, είναι γαλουχημένος στο να την έχει στα χέρια του υπό οποιοσδήποτε συνθήκες και μπορεί να προσφέρει και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο νέος guard του Ολυμπιακού ξεχωρίζει για την ικανότητα του να παίζει σε διαφορετικά σχήματα είτε ως άσσος είτε ως off ball guard κάτι που τον κάνει ιδανικό για την οπτική του Γιώργου Μπαρτζώκα: η προσθήκη του φέρνει στο λιμάνι έναν παίκτη που μπορεί να παίξει με οποιοδήποτε στυλ παίκτη δίπλα του! Μπορεί να είναι σε ρόλο secondary ball handler δίπλα στον Walkup, να είναι leading guard δίπλα στον Canaan και να είναι και τα δύο δίπλα στον Σλούκα! Σε 3 χρονιές στην Ευρωλίγκα ο Goss έπαιξε ως Point Guard και με μέσο όρο τα 19 λεπτά συμμετοχής δεν έχει κάνει ακόμη σεζόν με πάνω από 1.5 λάθος! Ταυτόχρονα, διαβάζει εξαιρετικά τα pick and roll στα οποία μπορεί είτε να δημιουργήσει είτε να τελειώσει με floater ή το εξαιρετικά πατενταρισμένο step back midrange σουτ του. Ο Goss έχει πολλές από τις επιθετικές αρετές του Walkup, αλλά σε ένα αρκετά καλύτερο επίπεδο από τον άσσο του Ολυμπιακού και στο σύστημα του Μπαρτζώκα μπορεί να αναδειχθεί πολύ περισσότερο!

Achilleas Mavrodontis on Twitter: "👏👏👏👏👏 <a href=

Αμυντικά, ο NWG σίγουρα δεν είναι αδιάφορος, ωστόσο θα πρέπει να δυναμώσει. Μπαίνοντας στα 28 του είναι στην ιδανική ηλικία για να παίξει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του, αλλά αυτό περνάει μέσα από το να ισχυροποιήσει τον κορμό του για να μπορεί να ανταποκριθεί στο 2-way potential που έδειξε από τις μέρες του Gonzaga. 

Μπορεί να τρέξει στον αιφνιδιασμό, να δημιουργήσει και να τελειώσει φάσεις, αλλά το κυρίαρχο είναι ότι μπορεί να κοντρολάρει το ρυθμό.

Συνολικά, ο Goss προσθέτει στοιχεία που έλειπαν στην περιφέρεια όπως versatility, παιχνίδι χαμηλών λαθών και διαφορετικά σχήματα και αυτό είναι που άρεσε πολύ και στον coach Μπαρτζώκα.

Ο Williams Goss είναι νικητής!

Σε όλη του την καριέρα ηγείται σε ομάδες που θέλουν να κατακτήσουν τίτλους. Ο Αμερικάνος guard ήταν ο ηγέτης του Findley Prep High School που κατέκτησε δύο τίτλους ως ηγέτης της ομάδας του, με αποτέλεσμα να είναι στο McDonald’s All American Game, το παιχνίδι ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες λυκείου στον κόσμο. Στη συνέχεια ήταν φιναλίστ στο NCAA με το Gonzaga σε μια μαγική σεζόν όπου όχι απλά μέτρησε 16.8 πόντους και 4.7 ασίστ, αλλά παράλληλα σκόραρε 23 πόντους στον τελικό του March Madness – αν και ήταν ο μοιραίος παίκτης. Φέτος, αυτή τη φορά ως γρανάζι της μηχανής της Ρεάλ και όχι ως ηγέτης όπως στους άλλους τίτλους του, κατέκτησε και την Ευρωλίγκα με τον Goss να ανεβάζει τα λεπτά του από 14 στη regular season σε 19 στα πλέι-οφ και από εκεί σε 23 λεπτά ανά αγώνα στο final 4 με 9.5 πόντους μέσο όρο!

Έχει άλλο ένα επίπεδο

Παρότι είναι ξεκάθαρο ότι πλέον έχει καθιερωθεί στην Ευρωλίγκα, ο νέος guard του Ολυμπιακού έχει ακόμη ένα level, αυτό του παίκτη που έχει τόσο πλούσιο επιθετικό ρεπερτόριο που κάποια στιγμή θα το δείξει ως main ball handler σε μια επίθεση. Φυσικά, δε θα του ζητηθεί να το κάνει σε μια μόνιμη βάση στον Ολυμπιακό. Αλλά σίγουρα στο σύστημα ίσων ευκαιριών του coach Μπαρτζώκα θα έχει την ευκαιρία να πάρει το ρόλο που του αντιστοιχεί. Ο Goss, για μας, αποτελεί μια μεταγραφή με πολύ υψηλό ταβάνι, αλλά και πολύ υψηλό «πάτωμα». Αν ο Goss είναι απλά ένας ρολίστας, τότε έχεις εξασφαλίσει τον versatile ball handler που θες στη περιφέρεια σου, έχοντας έναν παίκτη με παραστάσεις και ικανότητα να αποδώσει στα δύσκολα. Αν από την άλλη, ξεπεράσει τον εαυτό του, τότε έχεις απλά την καλύτερη περιφέρεια του Ολυμπιακού εδώ και πολλά χρόνια.

 Williams-Goss Nigel - Αρχείο Παικτών - Olympiacos BC