Skip to main content

Shot Clock WC Group C-D: Ο όμιλος της Ελλάδας και η ανάλυση του ομίλου διασταύρωσής

 Η ανάλυση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου συνεχίζεται, με το «Shot Clock» να παρουσιάζει το Group C, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα και το Group D, με το οποίο διασταυρώνουμε στην επόμενη φάση.

Παρά τις χαμηλές απαιτήσεις, φέτος ίσως είναι η καλύτερη κλήρωση που είχαμε ποτέ σε ομίλους παγκοσμίου, με τις διασταυρώσεις να μας δίνουν ρεαλιστικές πιθανότητες για τους «8». Πάμε να δούμε αναλυτικά τον όμιλο της Εθνικής, καθώς και τον επόμενο, τον όμιλο που διασταυρωνόμαστε στους «16».

Group C

Ελλάδα

Team Profile: Για να είμαστε ειλικρινείς, ο πήχης είναι χαμηλά. Η Εθνική έχει τεράστια έλλειψη επιθετικού ταλέντου και η απουσία του Γιάννη, κάνει αυτή την έλλειψη να μοιάζει όσο μεγαλύτερη γίνεται. Παρά τις υπερβολές στα media, η Εθνική έχει ταβάνι. Αμυντικά, δεν υπάρχουν τα γρήγορα πόδια και δείξαμε σοβαρά προβλήματα στο αμυντικό transition, ενώ, επιθετικά, τα κακά ποσοστά στο shoot είναι πλέον κανόνας. Κόντρα σε αυτά, η σκληράδα της ομάδας πρέπει να βγει μπροστά.

Star Player: Σε αυτή την ομάδα, αντίθετα ίσως με όλες του τουρνουά, υπάρχουν πολλοί ικανότατοι ρολίστες. Ωστόσο, η απουσία ενός star και scorer είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ο Τόμας Γουόκαπ, που καλείται να κάνει πολύ από όλα είναι και αυτός που θα πρέπει να τραβήξει την εθνική ένα βήμα παρακάτω.

Τι θα πετύχουν: Υπό άλλες συνθήκες, η πρόκριση από τον όμιλο θα ήταν δύσκολη. Αλλά οι διασταυρώσεις είναι τόσο εύκολες που το να βρεθεί αυτή η Εθνική στους “8” είναι οριακά εφικτό. Προς το παρόν, πρέπει να κερδίσει τη Νέα Ζηλανδία πάση θυσία!

ΗΠΑ

Team Profile: Λίγοι superstar, πολλοί παίκτες που ταιριάζουν μεταξύ τους και έμφαση στο αμυντικό κομμάτι. Η φετινή Team USA έχει κάτι πολύ όμορφο, μιας και μοιάζει με ομάδα που ήρθε για να κατακτήσει το χρυσό παίζοντας στα κόκκινα. Η βάση της ομάδας είναι η ένταση με την οποία παίζει, ενώ επιθετικά έχει υιοθετηθεί η πανέμορφη flow offense των Γουόριορς. 

Star Player: Θα μπορούσαμε να γράψουμε τον Μπράντον Ίνγκραμ, ωστόσο η παρουσία του Άντονι Έντουαρντς δεν αφήνει περιθώρια! Ο «Antman» είναι απλά απίστευτος και δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να τον σταματήσει σε αυτό το επίπεδο.

Τι θα πετύχουν: Είναι δύσκολο να τους φανταστούμε χωρίς παρουσία στον τελικό, με τις πιθανότητες για το χρυσό να είναι σοβαρότατες.

Ιορδανία

Team Profile: Μια από τις πιο αδύναμες ομάδες του τουρνουά σε αθλητικό και τακτικό επίπεδο. Η συμμετοχή τους είναι ήδη μια σημαντική στιγμή για την Ιορδανία, όμως οι απαιτήσεις είναι χαμηλές.

Star Player: Ρόνταε Χόλις Τζέφερσον! Nαι, κάπως βρέθηκε να είναι διεθνής με την Ιορδανία οπότε ο υπεραμυντικός που πλέον αγωνίζεται κάθε χρόνο μισή χρονιά στη Κορέα και μισή στο Πουέρτο Ρίκο είναι και ο star της ομάδας.

Τι θα πετύχουν: Δύσκολο να πετύχουν κάποια νίκη στο τουρνουά.

Νέα Ζηλανδία

Team Profile: Μια από τις πιο ευχάριστες ομάδες των Παγκοσμίων Κυπέλλων με ένα παραδοσιακό χορό πριν τα ματς και ένα διαχρονικό run and gun παιχνίδι που πάει το σκορ ψηλά. Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει μεγάλα ονόματα, όμως είναι δεμένη ομάδα και στη καλή της μέρα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Star Player: Ο Γιάννι Γουέτζελ της Άλμπα είναι ένας ικανοποιητικός αναπληρωματικός ψηλός στην Ευρωλίγκα, με καλό footwork και ικανότητα να τελειώσει μετά το pick and roll. Στην Εθνική του, έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής και θα είναι το κέντρο της ομάδας του, χωρίς ωστόσο να γράψει εντυπωσιακούς αριθμούς.

Τι θα πετύχουν: Η Νέα Ζηλανδία πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει την Ελλάδα και να πάρει τη 2η θέση και σε αυτό το ματς θα κριθούν τα πάντα!

Group D

Μαυροβούνιο

Team Profile: Σκληροτράχηλη ομάδα που παίζει σωστό μπάσκετ και διαθέτει έμπειρους παίκτες. Όλο τους το παιχνίδι βασίζεται στο pick and pop παιχνίδι των Πέρι-Βούτσεβιτς, με ικανούς παίκτες να ανοίξουν το γήπεδο γύρω τους. Ομάδα με σφιχτή άμυνα και ικανότητα στο rebound, αλλά όχι ιδιαίτερα ευχάριστη στο μάτι!

Star Player: Ο Νικολα Βούτσεβιτς πληρώθηκε καλά για άλλη μια φορά στο ΝΒΑ και κατεβαίνει με τη χώρα του για να γράψει double double στους αριθμούς του και να περάσει στην επόμενη φάση.

Τι θα πετύχουν: Με την Λιθουανία αποδυναμωμένη, ακόμη και η πρώτη θέση στον όμιλο δεν αποκλείεται!

Λιθουανία

Team Profile: Όσες απουσίες και να έχουν οι Λιθουανοί, κάπως καταφέρνουν πάντα να παρουσιάζουν ανταγωνιστικές ομάδες. Αυτό φυσικά οφείλεται στην μοναδική δουλειά που κάνουν διαχρονικά στις εθνικές τους ομάδες και στην ανάπτυξη χημείας μεταξύ των παικτών τους. Η Λιθουανία είναι και θα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη.

Star Player: Η Λιθουανία έχει την ατυχία να έχει τους δύο καλύτερους παίκτες της δεκαετίας για αυτούς στην ίδια θέση στην εθνική! Ωστόσο, η απουσία του Σαμπόνις, ανοίγει τελείως το χώρο για τον Γιόνας Βαλαντσιούνας. Στην Αμερική λένε “Feed the beast and it will protect you”! Αυτό πρέπει να κάνει η φετινή Λιθουανία.

Τι θα πετύχουν: Παρά τις απουσίες, ο δρόμος για την 8άδα είναι ορθάνοιχτος.

Μεξικό

Team Profile: Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, το Μεξικό κατάφερε να γίνει μια δύναμη που μπορεί κανείς να υπολογίσει. Μπορεί να μην είχε διακρίσεις, όμως μπορούσε να κάνει αξιοπρεπείς εμφανίσεις στα FIBA Americas. Η φετινή ομάδα μπορεί συνολικά να υστερεί σε ταλέντο, όμως είναι δεμένη και έτοιμη να κάνει μια υπέρβαση.

Star Player: Ο Πάκο Κρουζ της Manisa είναι ένας εξαιρετικός scorer που είναι διψήφιος σε Τουρκία και Ισπανία τα τελευταία 6 συναπτά έτη! Καθόλου άσχημα!

Τι θα πετύχουν: Η μία νίκη είναι μάλλον δεδομένη, αλλά η πρόκριση στην επόμενη φάση που είναι ο στόχος φαντάζει δύσκολη.

Αίγυπτος

Team Profile: Με την τελευταία τους νίκη σε παγκόσμιο να έγινε το 1994, οι Αιγύπτιοι θέλουν να πετύχουν εκ νέου μια τέτοια επιτυχία. Το μπάσκετ τους είναι ένα μυστήριο καθώς οι περισσότεροι παίκτες τους είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό…εκτός αν κάποιος βλέπει Αιγυπτιακό πρωτάθλημα!

Star Player: Ο Πάτρικ Γκάρντνερ έπαιξε στο φετινό Summer League και έδειξε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή περίπτωση παίκτη. Καλό footwork, μπορεί να βάλει τη μπάλα κάτω και να σκοράρει. Ενδιαφέρουσα περίπτωση και για ομάδες της Basket League!

Τι θα πετύχουν: Η συμμετοχή αρκεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.