Skip to main content

Υγιής και διψασμένος, ο Μιλουτίνοβ είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει τη σεζόν για τον Ολυμπιακό

Το «Shot Clock» γράφει για τα.. όργια που κάνει ο Νίκολα Μιλουτίνοβ στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τον κομβικό ρόλο που μπορεί να έχει ο Σέρβος σέντερ στον Ολυμπιακό της νέας σεζόν

Όταν ο Νίκολα Μιλουτίνοβ επέστρεψε στον Ολυμπιακό λίγους μήνες πριν, πολλοί απόρησαν και ίσως λογικά με το σκεπτικό μιας τέτοιας κίνησης. Τα ερωτήματα άλλωστε ήταν πολλά. Παρά το γεγονός ότι ο Σέρβος σταρ έχει μια αποδεδειγμένη αξία, το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έπαιζε μόνο στη VTB –που είναι μια καλή λίγκα, αλλά δε διεκδικεί και δάφνες ποιότητας σε σχέση με την Euroleague, την ACB ή και την Τούρκικη λίγκα-, αλλά και η παρουσία του Μουσταφά Φαλ, έκαναν πολλούς να νομίζουν ότι πρόκειται κυρίαρχα για κίνηση εντυπωσιασμού.

Λίγους μήνες μετά, ο Μιλουτίνοβ είναι ο δεύτερος καλύτερος παίκτης της Σερβίας στο Mundobasket, μιας ομάδας που θα αγωνιστεί στους «8» έχοντας τον τίτλο του φαβορί απέναντι στην Λιθουανία. O νέος ψηλός του Ολυμπιακού μετρά 14 πόντους ανά αγώνα με 71% στα δίποντα, μαζεύοντας παράλληλα 9.6 ριμπάουντ, μοιράζοντας 2 ασίστ και παίζοντας 25 λεπτά! Οι αριθμοί μιλούν από μόνα τους για έναν παίκτη που δείχνει να είναι στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του.

Ο coach Πέσιτς του έχει δώσει σημαντικό ρόλο στην Εθνική, έχοντας στην ουσία το ρόλο ενός…μίνι Γιόκιτς, καθώς συχνά παίρνει τη μπάλα στο high post και δημιουργεί εκεί είτε με ασίστ είτε με κάποιο DHO που ανοίγει χώρους για τους συμπαίκτες του. Τέτοια στοιχεία είναι εξαιρετικά σημαντικά, μιας και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει εισάγει στον πυρήνα του επιθετικού παιχνιδιού του Ολυμπιακού τέτοιες δράσεις.

Την ίδια στιγμή, όντας πρώτος σε double double στη διοργάνωση, δείχνει την ποιότητα του, αλλά το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι ίσως η αντιμετώπισή του απέναντι σε διαφορετικού τύπου ψηλούς:

  • Απέναντι στον ποιοτικό, αλλά όχι υψηλού επιπέδου Ζίου Κι της Κίνας μέτρησε 11 πόντους και 6 ριμπάουντ σε μόλις 20 λεπτά. Ο Μίλου έπαιξε με τη δύναμή του στην επίθεση, ενώ η δυναμικότητα του αντιπάλου τον έκανε να μην χρειαστεί να παίξει πολλά λεπτά.
  • Ο Κόντιτ, ο ψηλός του Πουέρτο Ρίκο, είναι ένας αθλητικότατος ψηλός με εξαιρετικές αμυντικές ικανότητες και έφεση στο ριμπάουντ. Ο Μιλουτίνοβ τον κράτησε στους 5 πόντους, έχοντας παράλληλα 12 πόντους, 15 ριμπάουντ και 3 ασίστ!
  • Απέναντι στο Σουδάν, διέλυσε τον NBAer υπεραθλητή (αλλά όχι ιδιαίτερα ποιοτικό) Γουέιν Γκάμπριελ με 17 πόντους και 10 ριμπάουντ.
  • Με την Ιταλία ήταν κυρίαρχος (14 πόντοι, 12 ριμπάουντ), αλλά ο Πέσιτς δε κατάφερε να τον τροφοδοτήσει αρκετά σε ένα ματς που φαινόταν ότι μπορεί να σκοράρει εύκολα. Τελικά τελείωσε με 3 / 5 προσπάθειες.
  • Στο τελευταίο ματς απέναντι στη Δομινικανή Δημοκρατία είχε 16 πόντους και 5 ριμπάουντ απέναντι σε έναν εκ των καλύτερων Ψηλών του κόσμου, τον Towns.

Η παρουσία του Σέρβου σταρ ως τώρα δείχνει ότι όχι απλά είναι έτοιμος και υγιής, αλλά ίσως είναι καλύτερος από όσο τον έχουμε δει ποτέ. Ας περιμένουμε λοιπόν τη νέα σεζόν, γιατί θα είναι φανταστική για όλους τους φίλους της Euroleague.