Skip to main content

Το παγκόσμιο τελείωσε… η Ευρωλίγκα έρχεται!

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ολοκληρώθηκε και η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σεζόν στην Euroleague έχει ξεκινήσει, με το «Shot Clock» να αξιολογεί τα βασικά… εργαλεία των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που συμμετείχαν στο πρόσφατο Μουντομπάσκετ, καθώς και την κατάσταση τους, ενόψει της νέας σεζόν.

Ένα εξαιρετικό τουρνουά παγκοσμίου κυπέλλου έφτασε στο τέλος του και πλέον οι παίκτες επιστρέφουν πίσω στις ομάδες τους για την προετοιμασία της νέας σεζόν. Μιας σεζόν που αναμένεται να είναι πολύ ανταγωνιστική με το επίπεδο της Ευρωλίγκας, τουλάχιστον στα χαρτιά, να είναι το μεγαλύτερο εδώ και χρόνια. Σε αυτή τη διαδικασία προφανώς παίζουν ρόλο και οι αιώνιοι, καθώς οι δύο ελληνικές ομάδες είναι ισχυρές και μπορούν να διεκδικήσουν την είσοδό τους στα πλέι-οφ και να κοιτούν το final 4. Στο σημερινό μας άρθρο, θα αξιολογήσουμε τους βασικούς παίκτες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟ στο παγκόσμιο κύπελλο για να δούμε την κατάστασή τους εν όψει της νέας σεζόν!

Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα της Ευρωλίγκας με τους περισσότερους διεθνείς, αλλά και ο ΠΑΟ είχε μια σειρά από πολύ σημαντικούς παίκτες. Ας δούμε ποιοι παίκτες του βασικού ροτέισον ξεχώρισαν και ποιοι δε κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά.

Νίκολα Μιλουτίνοβ

Από τις δύο ελληνικές ομάδες, ο παίκτης που σαφώς παίρνει το μεγαλύτερο βαθμό δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Η ποιότητά του ξεχώρισε και έκανε τη σερβία να φτάσει μέχρι τέλους. Ο Σέρβος για τον οποίο γράψαμε αναλυτικά, αλλά και τα είπαμε στο podcast μας , βρίσκεται στην καλύτερη σωματική και πνευματική κατάσταση της καριέρας του και μετά το καταπληκτικό παγκόσμιο έρχεται να μπει στο πλαίσιο της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, το οποίο ομολογουμένως του ταίριαζε!

Τόμας Γουόκαπ

Η Εθνική μας έκανε νατουραλιζέ τον Γουόκαπ και αυτός ανταπέδωσε όντας ο καλύτερος γκαρντ που έχουμε δει με την Εθνική από τα χρόνια του Βασίλη Σπανούλη. Ηγετικός, δυναμικός σε άμυνα και επίθεση ο Γουόκαπ έβαλε και μερικά pull up που ίσως κάνουν το Γιώργο Μπαρτζώκα να χαίρεται. Δεδομένα ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής δείγμα που όμως δεν είναι το καλύτερο για το αναπτυξιακό πρόγραμμά μας.

Ιωάννης Παπαπέτρου

Ίσως η μοναδική πηγή ενθουσιασμού για τους Έλληνες φιλάθλους η παρουσία του Παπαπέτρου στις Φιλιππίνες. Ο forward του ΠΑΟ θύμισε κατά πολύ τον παίκτη που κάποτε ήταν εξαιρετικός και στις δύο πλευρές του παρκέ, παίζοντας με αυτοπεποίθηση και δείχνοντας ότι είναι σε καταπληκτική κατάσταση. Δυνατός στην άμυνα, βοηθητικός στα ριμπάουντ και εξαιρετικός στην επίθεση, ο Παπαπέτρου ήταν με διαφορά ο καλύτερος Έλληνας παίκτης.

Ματίας Λεσόρ

Η Γαλλία έμεινε σε πολύ χαμηλές πτήσεις και ο Λεσόρ (όπως και ο Φαλ) δε ξέφυγε από αυτή τη συνθήκη. Το τραγικό coaching του προπονητή της Γαλλίας έφερε το Λεσόρ να παίζει ακόμη και στο «4», ενώ επιθετικά δε του έδινε την χρήση που μπορεί να έχει. Ο Γάλλος θα θέλει να ξεχάσει αυτό το τουρνουά.

Μουστάφα Φαλ

Αν ο Λεσόρ θα θέλει να ξεχάσει αυτό το τουρνουά, ο Φαλ δε θα ήθελε να έχει υπάρξει ποτέ. Με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, ένας παίκτης του επιπέδου του σίγουρα μπορεί να έχει παράπονα για τη διαχείριση του προπονητή του. Ο Φαλ ήταν καθοριστικός στις τελευταίες διοργανώσεις για τη Γαλλία, αλλά φέτος απλά δεν έπαιζε..

Χουάντσο Ερνανγκόμεθ

Ο νέος σταρ του ΠΑΟ δεν έκανε ένα τουρνουά ανάλογο του επιπέδου του και για αυτό είδε δύο κρίσιμα ματς για την Εθνική του από τον πάγκο στο κλείσιμο των αγώνων παρότι πρόκειται για έναν από τους καλύτερους Ισπανούς παίκτες. Ο Χουάντσο φάνηκε λίγο εκτός κλίματος επιθετικά, τα σουτ του δεν έμπαιναν και ίσως ο ανταγωνισμός στη θέση με τον εξαιρετικό Αλντάμα να μην του έκανε καλό. Το σίγουρο είναι ότι τον περιμένει μια μεγάλη σεζόν.

Κώστας Παπανικολάου

Ο αρχηγός της Εθνικής και του Ολυμπιακού έχει μια…κατάρα στα παγκόσμια κύπελλα, όπου διαχρονικά (και το 2014 και το 2019 και φέτος) μετατρέπεται από σουτέρ του 40% σε κάτι άλλο, άγνωστο για αυτόν και για μας. Ο Παπ φέτος δε κατάφερε να βοηθήσει με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς από έναν τέτοιου επιπέδου παίκτη, αλλά δεδομένα είναι ένας εκ των καλύτερων Small Forward στην Ευρώπη και ο Μπαρτζώκας βασίζει πολλά πάνω του.

Γιαννούλης Λαρεντζάκης

Ο τρόπος του είναι ανορθόδοξος και μπορεί να τρελάνει τους προπονητές του…όμως ο Λάρε κάπως καταφέρνει πάντα να δίνει αυτό που η ομάδα του χρειάζεται. Μετά από ένα πολύ κακό εξάμηνο, έκανε ένα μαγικό τουρνουά με 15 πόντους σχεδόν μέσο όρο! Ο ρόλος του στον ΟΣΦΠ φέτος δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά κάτι μας λέει ότι θα τη βρει την άκρη!