Skip to main content

Shot Clock: Με μειονέκτημα έδρας για το 3ο σερί Final 4

Το «Shot Clock» γράφει για το «do or die” παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Βαρκελώνη, με έπαθλο ένα εισιτήριο για το Βερολίνο.  

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στη Βαρκελώνη για το πέμπτο παιχνίδι της σειράς το οποίο θα κρίνει και την πρόκριση. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έκανε το χρέος της στην έδρα της, έστειλε τη σειρά σε Game 5 και τώρα καλείται να τα δώσει όλα για όλα στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να προκριθεί νωρίτερα η Φενέρ, μιας και η Μακάμπι ηττήθηκε χθες από τον Παναθηναικό, έχει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη ομάδα που θα σπάσει την παράδοση και να πάρει την πρόκριση σε Game 5 εκτός έδρας. Οι δύο ομάδες πραγματοποίησαν από ένα μπρέικ στη σειρά, έδειξαν ότι μπορούν να κερδίσουν εκτός έδρας, με το πλεονέκτημα έδρας να δίνει αβαντάζ στους γηπεδούχους αλλά ταυτόχρονα να ρίχνει και την πίεση στους ίδιους.

Στο αγωνιστικό κομμάτι οι δύο ομάδες έχουν έρθει αντιμέτωπες 6 φορές φέτος και μάλιστα οι 4 στα playoff σε διάστημα δύο εβδομάδων. Ότι είχαμε να δούμε ανάμεσα σε Μπαρτζώκα και Γκριμάου το είδαμε δεν υπάρχει κάτι να αλλάξουν. Οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να μείνουν στο παιχνίδι, να μην επηρεαστούν από τον παράγοντα έδρα και να εκμεταλλευτούν το άγχος των γηπεδούχων. Πάμε να δούμε τι χρειάζεται να προσέξει ο Ολυμπιακός ώστε να πάρει την πρόκριση για το Final 4.

Η ευστοχία πίσω από τα 6.75μ

Στο preview του Game 1 και στην έναρξη τη σειράς είχαμε πει ότι η Μπαρτσελόνα δεν φημίζεται για τις προσπάθειες της πίσω από την γραμμή των 6.75μ, ότι πρόκειται για μια ομάδα που της αρέσει να επιτίθεται στο καλάθι και ότι εκεί σημειώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά ευστοχίας της. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σε τιμωρήσει αν της δώσεις ελεύθερα σουτ, καθώς τα υψηλού επιπέδου γκαρντ που διαθέτει μπορούν να εκτελέσουν ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής στους ερυθρόλευκους.

Η ομάδα του coach Μπαρτζώκα σουτάρει με το συνολικό 34% για τρεις σε ολόκληρη τη σειρά, έναντι 36% της ομάδας του coach Γκριμάου. Αν εξαιρέσουμε το Game 4 στο οποίο ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός, στα τρία πρώτα παιχνίδια οι ερυθρόλευκοι σούταραν με 28.5% ενώ οι Μπλαουγκράνα με 41%(!). Επομένως ο Ολυμπιακός θα πρέπει να μείνει συγκεντρωμένος στην άμυνα του και να μην δώσει λάθος βοήθειες που θα οδηγήσουν σε ελεύθερα σουτ, κάτι το οποίο του στοίχισε στο Game 3.Καθοριστικό θα είναι και το κομμάτι του ριμπάουντ ώστε να μην δώσουν δεύτερες ευκαιρίες στους Μπλαουγκράνα που θα οδηγήσουν και πάλι σε ελεύθερα σουτ, κάτι στο οποίο υστερούν επίσης οι ερυθρόλευκοι. Πρόκειται για Game 5 και ο Ολυμπιακός αν θέλει να προκριθεί θα πρέπει να είναι πιο εύστοχος πίσω από τα 6.75μ.

Το τρίπτυχο Γκος-ΜακΚίσικ-Μιλουτίνοβ

Πριν αλλά και μετά το Game 4 είπαμε το πόσο καθοριστική είναι η second unit του Ολυμπιακού. Με τους μπλαουγκράνα να έχουν προσαρμόσει όλη την άμυνα τους πάνω στον Γουοκάπ, αλλά και έχοντας βγάλει τελείως εκτός ρυθμού σε όλη τη σειρά τους Πίτερς,Κάνααν ο Γιώργος Μπαρτζώκας κλήθηκε να ρίξει στο παιχνίδι για αρκετά λεπτά τους Γκος, ΜακΚίσικ και Μιλουτίνοβ, κάτι από το οποίο και δικαιώθηκε. Ο Ολυμπιακός πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο. Λιγότερα λεπτά του Γουόκαπ, και πολλά κεντρικά pick and roll με Γκος-Μιλουτίνοβ. Το δίδυμο Γκος-Μιλουτίνοβ δίνει πολλές ευκαιρίες στους ερυθρόλευκους να επιτεθούν, είτε με τον Μιλουτίνοβ μέσα στη ρακέτα μιας και αποτελεί έναν από τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρώπη στο pick and roll, είτε δημιουργώντας εξαιρετικό spacing για τους υπόλοιπους, με τον ΜακΚίσικ να επιτίθεται σε περισσότερα close out όπως είδαμε στο Game 4 και με τον Κάνααν να παίρνει τα σουτ που επιθυμεί πιο ελεύθερος. Ο Μιλουτίνοβ μπορεί να δημιουργήσει ανισσοροπίες στην άμυνα των Μπλαουγκράνα και να τους βγάλει αρκετά εκτός ρυθμού. Εξαιρετικά σημαντικά λεπτά πρόκειται να προσθέσει και ο Πετρούσβ κάνοντας δύσκολο το έργο του  Πάρκερ που αρέσκεται να επιτίθεται σε πολύ γρήγορες επιθέσεις.