Skip to main content

Shot Clock: Ο MVP Μάικ Τζέιμς

Το «Shot Clock» γράφει για τον κορυφαίο παίκτη της Euroleague, για την σεζόν 2023-24.

Μπορεί η Μονακό να μην κατάφερε να προκριθεί στο Final 4 καθώς ηττήθηκε με 3-2 από την Φενέρ στον πρώτο γύρο των playofff, το βραβείο όμως του πολυτιμότερου παίκτη για τη φετινή σεζόν στην Ευρωλίγκα, δόθηκε στον Μάικ Τζέιμς.

 Ο Τζέιμς,όχι απλά έκανε μια ιστορική σεζόν, σπάζοντας το ρεκόρ πόντων, αλλά εμφανίστηκε βελτιωμένος σε κάθε τι που κάνει και στις δύο πλευρές. Ήταν σαφώς ο παίκτης με τη μεγαλύτερη επιρροή για την ομάδα του (1ος σε Level of Impact),οδηγώντας την σε εξαιρετικό ρεκόρ τερματίζοντας 3η στην κανονική διάρκεια της σεζόν. Πάμε να δούμε μερικά από τα στοιχεία που ανέδειξαν τον Μάικ Τζέιμς MVP της Euroleague.

Η επιδραστικότητα του Τζέιμς στο παρκέ

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα ο Τζέιμς έκανε μαγική σεζόν τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Η ικανότητα του να σκοράρει αλλά ταυτόχρονα και να δημιουργεί με την ίδια αποτελεσματικότητα για την ομάδα του, ήταν ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν την Μονακό στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Όσον αφορά την ποιότητα της επιδραστικότητας του στο παρκέ(Quality of Impact), ο James τερμάτισε 2ος στη σχετική λίστα πίσω μόνο από τον Κίναν Έβανς,  με ποιοτική διαφορά...τη θέση των ομάδων τους.

Η Μονακό δεν κατάφερε να προκριθεί στο Final 4. Παρά την ολοκληρωτική προσαρμογή της Φενέρ πάνω του, στα playoff καταφέρνει να διατηρηθεί στην πρώτη πεντάδα σε Quality of Impact και Level Of Impact ( Ποιότητα και επίπεδο επιδραστικότητας), δείχνοντας ότι η ποιότητα ενός παίκτη βρίσκει τον τρόπο ακόμη και στις πιο δύσκολες πίστες. Η επιθετική του αποτελεσματικότητα με βάση το πόσο προσαρμοσμένες άμυνες είχε πάνω του σε συνδυασμό με το ρόλο του, θα ήταν τελείως άδικο να μετρηθεί, χωρίς να ενσωματώνουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά στη στατιστική.Στο Offensive Value μας παρακάτω, ο Τζέιμς είναι 3ος σε ολόκληρη τη λίγκα! Είναι σπάνιο ένας παίκτης να έχει απέναντι του μια τόσο καλή άμυνα με versatile στοιχεία, μέγεθος και τακτική και να αποδίδει τόσο καλά.

Στα πλέι οφ τελικά καταλήγει τρίτος σε MVP Index πίσω μόνο από τους Καμπάτσο και Λεσόρ και αυτό τον κράτησε ουσιαστικότατα μέσα στο παιχνίδι, συνυπολογίζοντας ότι ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης της Regular Season.

Η βελτίωση αμυντικά

Κάτι όμως που δε σχολιάζεται αρκετά είναι το τι ΑΛΜΑΤΑ έκανε φέτος αμυντικά και πάνω στη μπάλα, αλλά και σε leadership. O Τζέιμς όχι μόνο έβαλε δύσκολα στους αντιπάλους του, αλλά ταυτόχρονα πολλές φορές τον είδαμε να αποτελεί τον οργανωτή αλλά και τον εναρκτήριο μοχλό πίεσης, δείχνοντας το πόσο εξελίσσεται το μπασκετικό του IQ. Ο Τζέιμς ολοκλήρωσε τη σεζόν πολύ ψηλά και σε Defensive Value, όντας με διαφορά πρώτος στην ομάδα του. Εξαιρετική σεζόν αμυντικά!

Με βάση όλα τα παραπάνω, δε πρέπει να ξεχάσουμε το βασικό: το MVP Index της σεζόν! Ο Μάικ Τζέιμς για καιρό ήταν το απόλυτο φαβορί και παίρνει το βραβείο 100% δίκαια!