Skip to main content

Shot Clock: Όλα για όλα

 Το «Shot Clock» γράφει για τα δύο διαφορετικά πρόσωπα του Game 4 του ΣΕΦ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, καθώς και το τι περιμένει από την τελευταία «αιώνια» μονομαχία, στο ΟΑΚΑ, που θα κρίνει και τον φετινό πρωταθλητή.

Στην τέταρτη αναμέτρηση των τελικών της Basket League ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε απέναντι στον Παναθηναϊκό. Οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν με σκορ 85-88, έχασαν το προβάδισμα των δύο νικών και τώρα καλούνται να τα δώσουν όλα στον 5ο τελικό στο ΟΑΚΑ, που θα κρίνει και τον πρωταθλητή για τη φετινή σεζόν. Σε ένα παιχνίδι που στο πρώτο ημίχρονο οι ερυθρόλευκοι έδειχναν να ελέγχουν πλήρως, ήρθε ο Κέντρικ Ναν να θυμίσει σε όλους ότι αποτελεί τον καλύτερο παίκτη της Ευρώπης.

Στο πρώτο ημίχρονο οι ομάδες ήταν αρκετά εύστοχες, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο και επιτρέποντας αρκετά ελεύθερα σουτ, τελειώνοντας και οι δύο περίπου με το 65% πίσω από την γραμμή των 6.75μ. Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο Ολυμπιακός θα πάει με διψήφια διαφορά στα αποδυτήρια, ήρθε το τρίποντο του Τζέριαν Γκραντ από το κέντρο να δώσει πνοή στους πράσινους για τη συνέχεια. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας άλλαξε το πλάνο στο δεύτερο ημίχρονο. Το χαμηλό σχήμα, η κακή άμυνα στα pick and roll αλλά και η μη απάντηση πάνω στον Ναν, γύρισαν το momentum και την πίεση προς τους ερυθρόλευκους, με το 63% στις βολές (22/35) να δείχνει αισθητά σημάδια κόπωσης και έλλειψη συγκέντρωσης. Πάμε να δούμε λοιπόν πώς αντιμετώπισαν οι δύο αιώνιοι τον τέταρτο τελικό αλλά και τι περιμένουμε να προσέξουν στην τελευταία αναμέτρηση της σεζόν.

Οι προσαρμογές του Μπαρτζώκα, ο Γκραντ και ο MVP Ναν

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι με τη γνωστή συνταγή, να επιτεθεί κυρίως με τον Μιλουτίνοβ στη ρακέτα. Η ικανότητα του Σέρβου σέντερ να κλειδώνει τους αντιπάλους του στο ζωγραφιστό, έκανε την άμυνα του Παναθηναϊκού να κλείνει ακόμα περισσότερο προς τα μέσα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κάποια ελεύθερα σουτ, με τους Γουόκαπ και Λαρεντζάκη να τα εκμεταλλεύονται πλήρως. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε δυσκολίες απέναντι στην άμυνα του Ολυμπιακού. Η καθοριστική άμυνα του Γουόκαπ πάνω στον Ναν(6π στο ημίχρονο), έδειχνε να έχει κλειδώσει τους πράσινους. Εκεί ανέλαβε δράση ο Γκραντ, όπου για λίγα λεπτά ήταν ο μόνος σκόρερ του coach Αταμάν, συμβάλλοντας τα μέγιστα και στην άμυνα με μεγάλα κλεψίματα, αλλά και με αποκορύφωμα το μπάζερ τρίποντο που αναφέραμε και προηγουμένως, κλείνοντας το ημίχρονο με μονοψήφια διαφορά.

Στο δεύτερο ημίχρονο ανέλαβε δράση ο Κέντρικ Ναν. Ο coach Αταμάν έριξε στο παιχνίδι τον Χουάντσο αποτελώντας την λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο ριμπάουντ και ταυτόχρονα έδωσε το ελεύθερο στον Ναν να επιτεθεί. Και εκεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας κλήθηκε να αλλάξει το πλάνο. Δοκίμασε small ball με Πίτερς-Παπανικολαου στο 4-5, με Πίτερς-Πετρούσεβ, με Μιλουτίνοβ-Πετρούσεβ σε big ball προσπαθώντας να σταματήσει την επίθεση του Παναθηναϊκού, η οποία δεν είναι άλλη από το λεγόμενο pick and roll manipulation, δηλαδή ο Ναν να παίρνει το pick που θέλει και να κάνει ότι θέλει στην επίθεση. Τίποτα από αυτά δεν δούλεψε. Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο κάλυψε την διαφορά αλλά κατάφερε να δημιουργήσει κιόλας διαφορά ασφαλείας 8π από τους ερυθρόλευκους. Ο Ναν τελείωσε το παιχνίδι ως πρώτος σκόρερ του αγώνα με 25π/4ρ/4α. Με το άγχος πλέον στη μεριά του Ολυμπιακού, η ομάδα του coach Μπαρτζώκα έκανε την αντεπίθεση της έχοντας κιόλας την ευκαιρία να στείλει το παιχνίδι στην παράταση, με τον Κάνααν να αστοχεί σε δύο συνεχόμενα τρίποντα. Το κυριότερο όμως που στοίχισε στον Ολυμπιακό, οι πολλές χαμένες ελεύθερες βολές.

Η άμυνα θα κρίνει και τον νικητή

Στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς που θα ορίσει και τον πρωταθλητή για φέτος, ότι ήταν να δούμε από τις δύο ομάδες και τους δύο προπονητές το έχουμε δει. Κάτι που περιμένουμε να δούμε είναι αυξημένα λεπτά του Χουάντσο για τον Παναθηναϊκό, με τον Αταμάν να βλέπει στο τελευταίο παιχνίδι για άλλη μια φορά το πόσο καθοριστικός είναι στο κομμάτι του ριμπάουντ κάτι που υστερούν οι πράσινοι. Από την μεριά του coach Μπαρτζώκα περιμένουμε να δούμε την τριάδα Γουόκαπ ,Κάνααν και Γκος στα γκαρντ, ένα σχήμα που εξασφαλίζει πρώτον την άμυνα με τον Γουόκαπ πάνω στον Ναν, κάτι που έλειψε στο δεύτερο ημίχρονο από τον Ολυμπιακό στο 4ο παιχνίδι, δεύτερον τον χειρισμό αλλά και τον έλεγχο του ρυθμού με τον Γκος και τρίτον την ικανότητα του Κάνααν στο σκοράρισμα μια τριάδα που δεν είδαμε στο Game 4. Αναμένουμε ένα κλειστό παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες, με εξαιρετικό μπάσκετ, μια σειρά που μέχρι τώρα θυμίζει σειρά επιπέδου Ευρωλίγκας.