Skip to main content

Shot Clock: Με την ίδια συνταγή ο Ολυμπιακός για το 2-0  

Το «Shot Clock» γράφει για τον δεύτερο τελικό της Basket League (21:30) και την ευκαιρία που έχει ο Ολυμπιακός να κάνει τεράστιο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου.

Η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στους τελικούς της Basket League είχε νικητή τους ερυθρόλευκους με σκορ 84-89. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έκανε το μπρέικ, πήρε το πλεονέκτημα στα χέρια της και τώρα καλείται να βάλει τις βάσεις που θα την φέρουν όλο και πιο κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός σε ένα στυλ παιχνιδιού που δεν τον έχουμε συνηθίσει, με τον coach Μπαρτζώκα να δοκιμάζει αρκετά σχήματα και συστήματα, θα έλεγε κανείς ότι έλεγχε το παιχνίδι καθόλη τη διάρκεια.

Οι ερυθρόλευκοι σε ένα παιχνίδι όπου σημείωσαν τα μισά τρίποντα από τον αντίπαλο τους (8/21 έναντι 16/36), κατάφεραν και έφτασαν τους 90 πόντους. Και αυτό μέσα από τα δύο πράγματα που τονίσαμε στο preview της αγωνιστικής. Ότι η παρουσία των Μιλουτίνοβ και Γουόκαπ θα αποτελέσουν κλειδί για τον Ολυμπιακό. Έτσι και έγινε. Ο MVP Μιλουτίνοβ και στις δύο μεριές του παρκέ αλλά και ο Γουόκαπ όχι σε ρόλο χειριστή αυτή τη φορά, ήταν τα δύο βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην νίκη. Πάμε να δούμε λοιπόν τους λόγους που οδήγησαν στο μπρέικ, τι εκμεταλλεύτηκε ο coach Μπαρτζώκας αλλά και πως θα παρουσιαστεί στο Game 2.

Ο X-Factor και MVP  Μιλουτίνοβ

Στο preview της αγωνιστικής τονίσαμε ότι ο Μιλουτίνοβ αποτελεί βαρόμετρο για τη σειρά. Ο σέρβος σέντερ τελείωσε το παιχνίδι με double double σημειώνοντας 12π/13ρ/3α. Ο Μιλουτίνοβ επιτέθηκε στη ρακέτα και φόρτωσε με φάουλ τον Λεσόρ, κάτι που έκανε την υπόλοιπη άμυνα του Παναθηναϊκού να βγει εκτός ρυθμού. Ωστόσο ήταν και αυτός που δημιούργησε ανισορροπίες στην άμυνα των πρασίνων, είτε δημιουργώντας spacing για τους ΜακΚίσικ και Γκος να επιτεθούν προς τα μέσα, είτε βγάζοντας την μπάλα προς τα έξω(5 επιθετικά ριμπάουντ), με τους ερυθρόλευκους να κυκλοφορούν καταπληκτικά την μπάλα τελειώνοντας το παιχνίδι με 19 ασίστ για μόλις 7(!) λάθη. Ο Μπαρτζώκας επιχείρησε και το δίδυμο Πετρούσεβ-Μιλουτίνοβ, κάτι το οποίο του βγήκε και μάλιστα σε εκείνο το σημείο οι ερυθρόλευκοι πήραν και διψήφια διαφορά. Στο αμυντικό κομμάτι ο Ολυμπιακός πήρε το ρίσκο να παίξει με αλλαγές πάνω στον σέρβο σέντερ κάτι το οποίο λειτούργησε, με τον Ναν να μην μπορεί να επιτεθεί εύκολα στη ρακέτα μοιράζοντας και πάλι την μπάλα προς τα έξω. Σε αυτό το σημείο ο Ολυμπιακός δεν έχει να αλλάξει κάτι. Όλα λειτούργησαν άψογα για τον coach Μπαρτζώκα, από τον οποίο δεν περιμένουμε και πολλές αλλαγές ενόψει Game 2.

Ο καθοριστικός Γουόκαπ μακριά από την μπάλα

Ο Γουόκαπ ξεκίνησε το παιχνίδι στα ρηχά. Στο πρώτο ημίχρονο είχε μόλις 2 ασίστ σε 8 λεπτά συμμετοχής. Και κάπου εκεί άλλαξαν όλα. Ο Αταμάν επέλεξε να παίξει με hedge out πάνω στον Γουόκαπ, κάτι το οποίο πλήρωσε είτε με κάποια ελεύθερα τρίποντα, είτε με τα σωστά διαβάσματα του ίδιου  τελειώνοντας το παιχνίδι ως πρώτος σκόρερ των ερυθρόλευκων με 17π αλλά και 5 ασίστ. Με την μπάλα στα χέρια του Γκος ο Ολυμπιακός είχε ταχύτητα στην κυκλοφορία, άνοιξε τους χώρους και πήρε τα σωστά σουτ που έπρεπε. Στο αμυντικό κομμάτι περιόρισε σημαντικά το pick and roll ανάμεσα σε Ναν-Σλούκα και Λεσόρ μη επιτρέποντας τους να βρουν ρυθμό επιθετικά. Όσο ο Γουόκαπ δεν έχει για πολλή ώρα την μπάλα στα χέρια, ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες λύσεις, κάτι που είδαμε στο Game 1 αλλά περιμένουμε να δούμε περισσότερο στο Game 2.  

 

Πλάνο Μπαρτζώκα ενόψει Game 3

Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι δεν έχει να αλλάξει κάτι. Όλες οι αλλαγές και οι προσαρμογές του Μπαρτζώκα λειτούργησαν, επομένως δεν έχει από το να πάει με το ίδιο μοτίβο και από κει και πέρα να προσαρμοστεί στις διαφοροποιήσεις του coach Αταμάν. Οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστούν σίγουρα και τα σουτ πίσω από τη γραμμή των 6.75μ, κάτι που αναμένουμε από τον Κάνααν σε μεγαλό βαθμό.