Skip to main content

Shot Clock: Τρία πεντάρια για τον Παναθηναϊκό

 Ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει για σέντερ που θα σταθεί στο πλευρό του Ματίας Λεσόρ και το «Shot Clock» ρίχνει στο τραπέζι τρεις περιπτώσεις που μπορούν να σταθούν στο ρόστερ του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός εδώ και καιρό κινείται στην αγορά και για πεντάρι. Μετά την ενίσχυση της περιφέρειας με την απόκτηση του Λορέντζο Μπράουν, οι πράσινοι όπως έχουν δηλώσει και οι ίδιοι κοιτάζουν όνομα από το πάνω ράφι και για τη θέση 5, με το οικονομικό να μην αποτελεί πρόβλημα. Ο coach Αταμάν εν τέλει κράτησε και τον Μπαλτσερόφσκι στο ρόστερ της ομάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσει να κινείται στην αγορά.  Πολλά ονόματα έχουν ακουστεί εδώ και καιρό, με άλλα ονόματα να έχουν κλείσει σε άλλες ομάδες και κάποια να ψάχνουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.

Τα χαρακτηριστικά που ψάχνει ο Παναθηναϊκός έτσι όπως φέρεται να σκέφτεται το παιχνίδι ο coach Αταμάν είναι σχετικά με το πώς θα μπορεί να εξελίξει μια five out επίθεση. Το κομμάτι της spread pick and roll επίθεσης έχει καλυφθεί από τον Ματίας Λεσόρ. Τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται για το δεύτερο πεντάρι του είναι να είναι rim protector και να μπορεί να σουτάρει. Υπό αυτές τις συνθήκες οι πράσινοι αναζητούν έναν παίκτη που να μπορεί να ανοίξει το γήπεδο στην επίθεση, να μπορεί να είναι καλός στο pick and pop, να μπορεί να παίξει φυσικά στο pick and roll που είναι στοιχείο της επίθεσης του, ενώ στην άμυνα να είναι καλός shot blocker και να προσφέρει μια ασφάλεια. Πάμε να δούμε λοιπόν τρεις παίκτες που θα ταίριαζαν απόλυτα στην ομάδα του coach Αταμάν.

Τζέι Χαφ

Σε ηλικία 26 χρονών ο Τζέι Χαφ αποτελεί τον περσινό αμυντικό της χρονιάς στη G League. Πρόκειται για έναν παίκτη ύψους 2.16μ, με τα χαρακτηριστικά ακριβώς που ψάχνει ο Παναθηναϊκός. Εξαιρετικός shooter και rim protector. Μιλάμε για έναν παίκτη ο οποίος έχει εξαιρετική μηχανική για το ύψος του, είναι ακριβώς το πως πρέπει να σουτάρει ένας ψηλός, μπορεί να σκοράρει και από πιο κοντά με post up καταστάσεις αλλά με περιορισμένες δυνατότητες καθώς πρόκειται για λίγο πιο αδύναμο κορμί, ενώ είναι εξαιρετικός σαν αμυντικός από τη help side και σε drop καταστάσεις. Υστερεί στις αλλαγές λόγω του ύψους κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Ο Τζέι Χαφ στην παρουσία του στο κολλέγιο σε 4 χρόνια ήταν παίκτης των 7.5π/4.5ρ/6α μέσο όρο σημειώνοντας και 3 κλεψίματα και 1.6 τάπες, σουτάροντας  με το εξαιρετικό 39% στο τρίποντο. Τα τελευταία τρία χρόνια στη G League ήταν παίκτης των 16π/7ρ/1.3α/0.5κλψ/2.8μπλοκ μέσο όρο σουτάροντας με 35% στο τρίποντο. Μάλιστα έχει πάρει και τις ευκαιρίες του στο NBA με αποκορύφωμα τη χρονιά 2022-2023, όπου με την φανέλα των Γουάσινγκτον Γουίζαρντς σημείωσε και τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Όλα τα παραπάνω, κάνουν τον Χαφ έναν παίκτη ο οποίος έρχεται για μία σεζόν, μπορεί να καλύψει την ανάγκη του Παναθηναϊκού για 10 με 12 λεπτά καλύπτοντας και τα δύο στοιχεία που ψάχνουν οι πράσινοι. Ψηλό που μπορεί να σουτάρει και να είναι καλός αμυντικός. Ένα πακέτο που ο Χαφ το έχει και μάλιστα σε οικονομική τιμή.

Χάρι Γκιλς

Μιλάμε για έναν παίκτη που αν οι τραυματισμοί δεν του είχαν στερήσει την καριέρα, θα μιλούσαμε για έναν All Star στο NBA. Ο Γκιλς δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει. Πρόκειται για έναν παίκτη 26 χρονών ύψους 2.11μ, με μεγάλο άνοιγμα χεριών που μπορεί να σουτάρει, εξαιρετικός πασέρ, καταπληκτικός αμυντικός και σε drop αλλά και σε αλλαγές που μπορεί να ανταπεξέλθει εύκολα στο επίπεδο της Ευρωλίγκας, παρόλο τους σοβαρούς τραυματισμούς του. Ο λόγος;  Γιατί σαν αθλητής ήταν στην απόλυτη ελίτ. Παρόλο τους δύο χιαστούς που υπέστη πριν τα 18 του, ο Γκιλς συνεχίζει ακόμα και σήμερα να παίρνει ευκαιρίες στο NBA  γιατί όλοι ξέρουν ότι πρόκειται για μοναδικό ταλέντο. Τη σεζόν 2023-2024 βρέθηκε στο ρόστερ των Μπρούκλιν Νετς όπου πήρε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, κατέληξε στους Λέικερς και μετέπειτα στη G League όπου σε μόλις 4 παιχνίδια σημείωσε 12π/10ρ/4α μέσο όρο. Ο Γκιλς αποτελεί versatile player καθώς μπορεί να παίξει και κοντά στο καλάθι, είτε ακόμα και στη θέση 4. Αν  καταφέρει και μείνει υγιής και αποφασίσει να έρθει στην Ευρώπη, πιστεύουμε θα  είναι παίκτης των 10 πόντων και 8 ριμπάουντ καθώς μιλάμε για μεγάλο ταλέντο. Ένας παίκτης που καλύπτει και αυτός τα στοιχεία που ψάχνουν οι πράσινοι και ο coach Αταμάν, με μεγάλο ερωτηματικό προφανώς την κατάσταση που βρίσκεται σωματικά.

Ντέμιαν Τζόουνς

Πρόκειται για έναν παίκτη 29 χρονών ύψους 2.10μ. Ο Τζόουνς έγινε ντραφτ από τους Γουόριορς στο NBA το 2016, όπου και πανηγύρισε μαζί τους δύο πρωταθλήματα και παρέμεινε ως το 2019, στα τέλη του οποίου υπέστη σοβαρό τραυματισμό που τον κράτησε μακριά από τα παρκέ για αρκετούς μήνες. Από τότε μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να βρίσκει τις ευκαιρίες του παρόλο που κάθε χρόνο βρίσκεται σε διαφορετική ομάδα. Στο κολλέγιο ο Τζόουνς ήταν παίκτης των 13.5π/6.5ρ και 2 μπλοκ μέσο όρο ανά παιχνίδι σε 27 λεπτά συμμετοχής. Στην συνολική παρουσία του στο NBA ο Τζόουνς αποτελεί των 5π/3ρ και 1 μπλοκ μέσο όρο σε μόλις 12 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι.

Ο Τζόουνς είναι πολύ αθλητικό και δυνατό κορμί,  κάτι που τον καθιστά αυτόματα rim protector. Έχει εξαιρετική αντίληψη, κάτι που τον βοηθάει να προσαρμόζεται εύκολα σε νέες καταστάσεις τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Στο επιθετικό κομμάτι μπορεί να παίξει εύκολα το pick and roll και κυρίως να τρέξει στον αιφνιδιασμό. Αυτό που δεν φημίζεται καθόλου είναι το σουτ του πίσω από τα 6.75μ, καθώς δεν ήταν ποτέ σουτέρ τριπόντων. Ο Τζόουνς μπορεί να συνεισφέρει στον Παναθηναϊκό για τα λεπτά που θα χρειαστεί και το κυριότερο, βρίσκεται σε πολύ καλή ηλικία.