Skip to main content

Shot Clock: Τι προσφέρει ο Βιλντόσα στον Ολυμπιακό

Το «Shot Clock» γράφει για τα στοιχεία που μπορεί να φέρει ο Αργεντινός γκαρντ στο παιχνίδι της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ο Ολυμπιακός μετά την φυγή του Αϊζάια Κάνααν ήταν σαφές από νωρίς φέτος το καλοκαίρι ότι θα κινηθεί για παίκτη στα γκαρντ. Και μάλιστα ο Ολυμπιακός χρειαζόταν ένα leading γκαρντ που θα αποδεσμεύσει τον Γουόκαπ από τον ρόλο αυτό. Οι ερυθρόλευκοι πριν καν ακουστούν οι φήμες περί απόκτησης Έβανς ή ακόμα και της επιστροφής του Βεζένκοβ, έκλεισαν αμέσως τον Λούκα Βιλντόσα ο οποίος αποχώρησε από τους πράσινους. Μετά από μία αποτυχημένη σεζόν στον Παναθηναϊκό όπου δεν ταίριαξε στο σύστημα του coach Αταμάν μετακομίζει στον αιώνιο αντίπαλο αναζητώντας έναν ρόλο που θα του ταιριάζει.

Το ότι ο Βιλντόσα δεν ταίριαξε στο σύστημα του coach Αταμάν, δεν τον κάνει κακό παίκτη. Αντιθέτως αποτελεί εξαιρετικό παίκτη, γεγονός που φαίνεται και από το ότι ήταν από τις πρώτες περσινές κινήσεις των πρασίνων όσον αφορά τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Το γεγονός όμως ότι ένας προπονητής επιπέδου Αταμάν είπε αμέσως ότι δεν μου κάνει δημιουργεί κάποια ερωτηματικά. Είναι ο Βιλντόσα ο leading γκαρντ που έψαχναν οι ερυθρόλευκοι; Θα ταιριάξει στο motion σύστημα του coach Μπαρτζώκα; Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορεί να προσφέρει, σε τι υστερεί αλλά και τον ρόλο που θα του δοθεί από τον coach Μπαρτζώκα.  

Εξαιρετικός pick and roll χειριστής

Πάμε να δούμε τα στοιχεία που χρειάζεται να έχει ένα leading γκαρντ στο σύστημα Μπαρτζώκα. Καλός χειριστής, δεν είναι προαπαιτούμενο να έχει συνέχεια την μπάλα στα χέρια, καλός μακριά από την μπάλα και άμυνα που δεν είναι αμελητέα. Ο Βιλντόσα λοιπόν είναι εξαιρετικός χειριστής, ξέρει ακριβώς τι να κάνει με την μπάλα στα χέρια του. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να σκοράρει, είναι slasher αλλά μπορεί να γίνει και επιθετικός συνολικά, δηλαδή να πάρει ένα απλό pick και να εκτελέσει όπως είδαμε αρκετές φορές και με τον Παναθηναϊκό φέτος. Κακός αμυντικός που αρέσκεται σε κλεψίματα προκειμένου να βελτιώσει τα νούμερα του και κακός μακριά από την μπάλα, κάτι που είδαμε και πέρσι στους πράσινους, αλλά και στην καλύτερη του χρονιά με τον Ερυθρό Αστέρα, καθώς με το που ήρθε ο Καμπάτσο άλλαξαν όλα.

Τον ρόλο του Βιλντόσα στον Ολυμπιακό τον ξέρουμε ήδη. Είναι ο ρόλος που είχε ακριβώς ο Κώστας Σλούκας. Θα παίζει 20-25 λεπτά ανά παιχνίδι και θα έχει τις περισσότερες pick and roll κατοχές σε αυτήν την ομάδα μιας και είναι καλύτερος απο τον Γκος σε αυτό το κομμάτι. Ο Βιλντόσα μπορεί να επιτεθεί σε κάθε μορφή άμυνας στο pick and roll, είτε είναι drop είτε αλλαγές. Μια συνθήκη που περιμένουμε να δούμε έντονα από τον coach Μπαρτζώκα είναι το δίδυμο Βιλντόσα -Μιλουτίνοβ. Παρόλο αυτά ο Βιλντόσα δεν αποτελεί την απειλή που θα κάνει την αντίπαλη άμυνα να προσαρμοστεί. Πολλά χαρακτηριστικά του συμπίπτουν με τα υπόλοιπα γκαρντ του Ολυμπιακού, κάτι που αναμένεται να δυσκολέψει τα σχέδια του coach Μπαρτζώκα.     

Τα σχήματα στα γκαρντ

Οι ερυθρόλευκοι έχουν λοιπόν στα γκαρντ τους Γουόκαπ, Γκος, Ντόρσεϊ και Βιλντόσα. Αν υποθέσουμε ότι στην βασική πεντάδα θα βρίσκονται οι Γουόκαπ-Ντόρσεϊ το δίδυμο Γκος- Βιλντόσα δεν βγαίνει κυρίως γιατί είναι και οι δυο παίκτες που θέλουν την μπάλα στα χέρια τους. Το Γουόκαπ- Βιλντόσα θα έβγαζε περισσότερο νόημα αλλά και οι δύο είναι κακοί off ball παίκτες, ενώ το δίδυμο Βιλντόσα -Ντόρσεϊ δεν βγαίνει αμυντικά αλλά και λόγω μεγέθους. Και κάπου εδώ έρχεται ο Έβανς, όπου κανείς δεν ξέρει αν παίξει φέτος αλλά και πως θα γυρίσει. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρέπει να βρει τρόπο πως θα συνυπάρξουν όλοι αυτοί μαζί στο παρκέ και το κυριότερο, να βρει τα κατάλληλα σχήματα που θα αποδίδουν σε άμυνα και επίθεση. Ο Ολυμπιακός ναι μεν πήρε leading γκαρντ, αλλά δεν μπορεί να προσφέρει αυτό το οποίο του λείπει. Να αποτελεί μόνιμη απειλή που θα δημιουργεί ανισορροπίες στον αντίπαλο και να είναι αυτός που θα παίρνει τις αποφάσεις είτε όταν δημιουργεί είτε όταν χρειάζεται να εκτελέσει. Επομένως η κίνηση Βιλντόσα αποτελεί ένα ρίσκο για τους ερυθρόλευκους μετά και την περσινή του χρονιά, την ίδια στιγμή που θα μπορούσαν να ρισκάρουν με έναν “καινούργιο” παίκτη με τα χαρακτηριστικά ακριβώς που χρειάζονται.