Skip to main content

Shot Clock: Ο Φουρνιέ στον Ολυμπιακό

Το «Shot Clock» γράφει για το μεταγραφικό… μπαμ του καλοκαιριού, που είχε ερυθρόλευκο χρώμα.  

Καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και στο κείμενο που γράψαμε για τον Βιλντόσα τις προηγούμενες μέρες, είχαμε τονίσει ότι λείπει από τον Ολυμπιακό ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά. Αυτός που θα αποτελέσει τον dominant παίκτη με την μπάλα στα χέρια και θα δημιουργεί ανισορροπίες στην αντίπαλη άμυνα. Οι ερυθρόλευκοι καλύπτουν αυτό το κενό με την απόκτηση του Εβάν Φουρνιέ. Ο Γάλλος σούπερ σταρ μετά από 12 χρόνια παρουσίας στο ΝΒΑ, έρχεται στην Ευρώπη για τον Ολυμπιακό σε μια κίνηση που δεν αποτελεί απλά μια ακριβή μεταγραφή, αλλά μια κίνηση που έρχεται να ολοκληρώσει το ήδη υπάρχον βαθύ ρόστερ των ερυθρόλευκων.     

Η καριέρα του λίγο πολύ είναι γνωστή: οι NBAικοί τον γνωρίζουν σαν έναν από τους καλύτερους Ευρωπαίους της τελευταίας 10ετίας. Οι FIBA τύποι τον γνωρίζουν σαν τον ηγέτη της εθνικής Γαλλίας με 6 (!) μετάλλια και σε πολλά από αυτά να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Ο Fournier μέχρι να τα διαλύσει φέτος όλα ο Donte DiVincenzo ήταν και κάτοχος του ρεκόρ τριπόντων σε μια σεζόν με τη φανέλα των Knicks ευστοχώντας στο εκκωφαντικό 241 (!) τρίποντα σε μια σεζόν, κάνοντας την ίδια σεζόν ρεκόρ καριέρας με 41 πόντους απέναντι στους Celtics. Ένα από τα μεγαλύτερα βιογραφικά που έχουν έρθει σε καλή ηλικία στην Ευρωλίγκα είναι πλέον παίκτης του ΟΣΦΠ. Πάμε να δούμε στοιχεία της μεγάλης καριέρας του Φουρνιέ αλλά κυρίως ποιά είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εντός παρκέ. 

Elite pick and roll  χειριστής, με on & off ball ικανότητες

Το να είναι σκόρερ και #1 επιλογή ή #2 επιλογή του βγαίνει φυσικά με 16 παιχνίδια πάνω από 30 πόντους στο ΝΒΑ και 169 παιχνίδια πάνω από 20. Ας δούμε μερικά στοιχεία της επιθετικής του ικανότητας που δεν περιορίζεται στο σκοράρισμα, αλλά αντίθετα είναι πολύπλευρη με/χωρίς μπάλα. Ο Γάλλος σταρ είναι φανταστικός χειριστής σε pick and roll καταστάσεις, αυτό που λέμε manipulation της άμυνας είναι το στοιχείο που τον ξεχώρισε. Οδηγείται στο midrange με άνεση, τελειώνοντας είτε με σουτ είτε με floater. Η άνεση με την οποία κινείται στη weak side είναι χαρακτηριστική αναδεικνύοντας τον εαυτό του ως έναν από τους ικανότερους catch and shoot παίκτες. Ο ρόλος του έχει υπάρξει και on & off ball άρα η προσαρμογή του σε κάθε playstyle, αλλά και ρόλο τον ξεχωρίζει.

Παίκτης που παίρνει τη μπάλα στη 2η φάση της επίθεσης για να δημιουργήσει για αυτόν ή για τους άλλους. Ζει σε clutch στιγμές, εκτελεί είτε με step back είτε σε catch and shoot είτε σε iso. Τα τελευταία χρόνια, είναι πιο βαρύς μετατοπίζοντας το στυλ του περισσότερο στην περιφέρεια, όπου η άμυνα με αλλαγές είναι κάτι που δεν θα τον προβληματίσει ούτε στην Ευρώπη. Παρουσιάζεται σαν σκόρερ, αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός είναι ελλιπής. Ο σωστός όρος είναι playmaker. Ο Φουρνιέ δημιουργεί με άνεση σουτ - είτε για αυτόν είτε για τους συμπαίκτες του. Εύκολη δημιουργία μετά το pick and roll, αλλά συχνά και σε καταστάσεις close out. Καλός - όχι τέλειος- rim finisher, 64% καριέρας, με ικανότητα να κρύψει την έλλειψη αθλητικότητας στο NBA. Eurosteps, up and unders και μια σειρά από εξαιρετικές κινήσεις με βάση το footwork του, επιτρέπουν να είναι καλός και στο επίπεδο της FIBA.

Το στοιχείο που προσθέτει

Ο Γάλλος σταρ παράγει πάρα πολύ σε early offense. Είτε με transition, είτε transition 3s, είτε early pick and roll. Αυτό το στοιχείο δεν το έχουμε δει στο playbook του Μπαρτζώκα, είναι αναγκαίο να προστεθεί. Το οπλοστάσιο του Fournier είναι στην Ευρώπη σπάνιο. Συνδυασμός skill και μεγέθους, αυτός, ο Nunn ίσως ο Mirotic. Είναι μετρημένοι οι παίκτες που έχουν κάθε σουτ δικό τους. Ο Fournier μπορεί να επιτεθεί σε κάθε μορφή άμυνας και αυτό είναι που τον έκανε να σκοράρει πάνω από 9000 πόντους στο ΝΒΑ χωρίς να είναι ιδιαίτερα καλός αθλητής. Στην Ευρώπη το παιχνίδι του είναι πολύ πιο καλά προσαρμοσμένο. Η σκουριά του παραμένει ερωτηματικό.

Σύντομα θα μάθουμε αν, ένας τόσο υψηλού επιπέδου παίκτης, που έρχεται στην Ευρωλίγκα σε τόσο καλή ηλικία χωρίς τραυματισμό, θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει. Ο τελευταίος τέτοιος που το έκανε, ο Kendrick Nunn, άλλαξε ολοκληρωτικά το χάρτη της λίγκας.