Skip to main content

Shot Clock: Το Σούπερ Καπ στον Ολυμπιακό

Το «Shot Clok» γράφει για τον πρώτο τίτλο της σεζόν, που βάφτηκε ερυθρόλευκος.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρέθηκαν αντιμέτωποι στον τελικό του Σούπερ Καπ, με την ομάδα του coach Μπαρτζώκα να φεύγει νικήτρια όπως και πέρσι. Σε ένα παιχνίδι όπου θα έκρινε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, έχοντας ιδιαίτερη σημασία για τις δύο ομάδες, οι δύο αιώνιοι έδειξαν πως είναι ανέτοιμοι για την έναρξη της σεζόν. Αυτό φάνηκε και από τα ροτέισον των προπονητών που ήταν αρκετά κλειστά αλλά προφανώς και από τις απουσίες που είχαν οι δύο ομάδες εξαρχής. Πάμε να δούμε λοιπόν πως κινήθηκαν οι δύο ομάδες αλλά και τι ξεχωρίσαμε από το χθεσινό παιχνίδι.

Η αλλαγή στην πεντάδα που δημιούργησε άλλο ρυθμό

Ο Ολυμπιακός έδειξε τις διαθέσεις του από νωρίς. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας άλλαξε το αρχικό σχήμα τοποθετώντας τον Γκος στη θέση του Γουόκαπ, μια κίνηση που δείχνει σαφώς ότι ήθελε να ανεβάσει την ένταση του αγώνα και να πάει σε υψηλότερο σκορ, κάτι το οποίο πέτυχε. Οι ερυθρόλευκοι έδειξαν ότι ήταν πιο προσηλωμένοι σε κομβικούς τομείς όπως το κομμάτι του ριμπάουντ, στο να επιβάλλουν τον ρυθμό τους μέσα από δεύτερες ευκαιρίες αλλά και από το μοίρασμα της μπάλας, ενώ την ίδια στιγμή δεν επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να δημιουργήσει τελικές πάσες μέσα από την άμυνα τους( 9 ασίστ για 13 λάθη!). Την ίδια στιγμή η ομάδα του coach Αταμάν προσπάθησε να περιορίσει πλήρως τον Σάσα Βεζένκοβ και τον Εβάν Φουρνιέ, αφήνοντας αρκετό χώρο σε άλλους παίκτες όπως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, που ήταν καταπληκτικός με 12π από πολύ νωρίς και τελειώνοντας με 18π με μόλις 7(!) σουτ.

Τα επιθετικά hedge του Αταμάν ήταν μια λύση η οποία έδειξε να έχει αποτέλεσμα την περσινή σεζόν, ο Ολυμπιακός τα διάβασε καλά χθες και έτσι κατάφερε να βρει τον Πετρούσεβ αρκετές φορές κοντά στο καλάθι και να τελειώσει. Ενώ φυσικά όταν πήρε μπροστά ο Βεζένκοβ τα πράγματα δυσκόλεψαν για τον Παναθηναϊκό με τον Βούλγαρο να μπορεί να τελειώνει είτε με αιφνιδιασμούς, είτε με κοψίματα είτε με μακρινά σουτ όπως είδαμε. Ο coach Μπαρτζώκας έδειξε ότι θέλει να χτίσει στο δίδυμο Βεζένκοβ-Φουρνιέ καθώς και οι δύο έπαιξαν πάνω από τριάντα λεπτά.

Οι απουσίες και η ανετοιμότητα

Τεράστιο το πρόβλημα του Παναθηναϊκού στη θέση 4, με τους Μήτογλου και Χουάντσο να βρίσκονται σε κακή κατάσταση καθ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Αυτό έκανε τον Αταμάν να χρησιμοποιήσει τον Παπαπέτρου περισσότερο στο “τέσσερα” παρά στο “τρία”. Και όπως ήταν λογικό και επόμενο θα στηριζόταν στην περσινή ομάδα. Άλλωστε οι δύο από τους τρεις νεοαποκτηθέντες (Μπράουν και Όσμαν) ήταν εκτός 12άδας ενώ ο Γιούρτσεβεν αγωνίστηκε μόλις για έξι λεπτά.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή πολλοί παίκτες δεν είναι σε καλή κατάσταση και δείχνουν καταπονημένοι. Ο Λεσόρ πάλευε μόνος του κάτω από τη ρακέτα τελειώνοντας το παιχνίδι με 11 πόντους, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 τάπα και 4 λάθη ενώ πρώτος σκόρερ των πρασίνων ήταν ο Γκριγκόνις τελειώνοντας το παιχνίδι με 19 πόντους με μόλις 7 σουτ. Ήταν ένα παιχνίδι αναγνωριστικό θα έλεγε κανείς, που έδειξε ότι και οι δύο ομάδες θέλουν δουλειά και αναμένεται να χτίσουν πάνω σε αυτό. Τα σημαντικότερα έρχονται ενόψει της έναρξης της Ευρωλίγκας.