Shot Clock: Πρεμιέρα εκτός έδρας με 1/2
Το «Shot Clock» γράφει για τα αποτελέσματα των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, στην εναρκτήρια αγωνιστική της Euroleague.
Η πρεμιέρα της Ευρωλίγκας έφερε τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό αντιμέτωπους εκτός έδρας με τις Άλμπα Βερολίνου και Φενέρμπαχτσε αντίστοιχα. Οι πράσινοι έχοντας σαφώς πιο εύκολο έργο απέναντι στην υποδεέστερη Άλμπα, ξεκίνησαν με το δεξί τις υποχρεώσεις τους επικρατώντας με 77-87 στο Βερολίνο, ενώ οι ερυθρόλευκοι δεν τα κατάφεραν απέναντι στην ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους γνωρίζοντας την ήττα με 82-71. Ο Παναθηναϊκός έδειξε από νωρίς ότι έλεγχε το παιχνίδι με τον coach Αταμάν να δίνει χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, ο οποίος πλήρωσε τις απουσίες, την αστοχία του και κυρίως τα χαμένα ριμπάουντ, σε ένα παιχνίδι όπου έδειξε να ψάχνει ακόμα τα πατήματα του. Πάμε να δούμε τι είδαμε στα δύο παιχνίδια αλλά και τι αξίζει να κρατήσουμε για τη συνέχεια..
Η ευκαιρία του να βρει ρυθμό
Ο coach Αταμάν όπως είπαμε και πριν έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες. Είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και όποτε η Άλμπα πλησίαζε, είχε τον τρόπο να ανοίξει την διαφορά και πάλι., είτε με ένα γρήγορο σερί, είτε με κάποια με ατομικές ενέργειες όπως έγινε με τον Σλούκα τρεις φορές στο φινάλε της αναμέτρησης. Ο Λεσόρ πραγματοποίησε γεμάτη εμφάνιση σημειώνοντας και το μεγαλύτερο PIR στο ματς, ο Ναν παρόλο που ήταν πρώτος σκόρερ βρέθηκε σε μέτρια βραδιά, ο Γκραντ οικονομικός για άλλη μια φορά με 10π δείχνοντας ότι η περσινή ομάδα πατάει καλά και χρειάζεται λίγο χρόνο προκειμένου να δεθούν και οι καινούργιοι παίκτες στο σύνολο της. Μπορεί να έχασε την μάχη των ριμπάουντ αλλά αξίζει να κρατήσουμε το 21 ασίστ για μόλις (4!) λάθη.
Το step up του Χουάντσο
Ο Παναθηναϊκός έχοντας ως απώλεια της τελευταίας στιγμής τον Παπαπέτρου, κατέβηκε στο παιχνίδι με δύο καθαρά τεσσάρια. Τον Μήτογλου και τον Χουάντσο. Ο Μήτογλου έδειχνε να μην πατάει καλά αμυντικά στο ημίχρονο με τον Χουάντσο να ρίχνεται στο παρκέ για περισσότερα λεπτά. Την ποιότητα του αμυντικά την ξέρουμε. Ήρθε η ώρα όμως να το δούμε και στο επιθετικό κομμάτι. Τον τελευταίο καιρό ήταν αρκετά άστοχος ακόμα και στα αγαπημένα του «spot up» σουτ ύστερα από catch and shoot καταστάσεις από δημιουργία των συμπαικτών του. Ο Χουάντσο σημείωσε 11π(1/2 δίποντα, 3/5 τρίποντο), οι 10 μάλιστα στην 4η περίοδο. Στα 21 λεπτά που αγωνίστηκε είχε 18% στο usage, ενώ πέρσι μόλις σε 5 ματς είχε πάνω από 18%. Πώς γίνεται επιδραστικός ο Χουάντσο στην επίθεση; Αρκεί να παίρνει προσπάθειες. Και όσο ο Παναθηναϊκός έχει εύστοχο τον Χουάντσο στα ελεύθερα catch and shoot, άλλο τόσο θα μπορεί να «ανοίγει» πιο εύκολα τις αντίπαλες άμυνες.
Το δίδυμο Λεσόρ-Γιουρτσεβέν, ο Μπράουν και ο Όσμαν
Για τον Μπράουν δεν έχουμε να πούμε και πάρα πολλά. Ξεκίνησε το παιχνίδι στην βασική πεντάδα και έκανα αυτό που ξέρει να κάνει καλά σε όλη του την καριέρα, 5 ασίστ για 1 μόλις λάθος. Ο Όσμαν από την άλλη έδειξε ότι χρειάζεται λίγο χρόνο προσαρμογής. Έκλεψε μπάλες, βοήθησε τον Παναθηναϊκό να αξιοποιήσει το ανοιχτό γήπεδο και να τρέξει στον αιφνιδιασμό, αλλά έδειξε ότι δυσκολεύεται αρκετά με την έλλειψη χώρου. Αυτό θα έρθει με τον καιρό και όταν γίνει, η above the head πάσα θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα τον κάνουν να ξεχωρίζει. Όσον αφορά τον Γιουρτσεβέν, ο Αταμάν δοκίμασε σχήμα μαζί με τα δύο του πεντάρια στο παρκέ. Είδαμε λίγο να χάνονται μεταξύ τους, κάτι το οποίο χρειάζεται χρόνο. Το μόνο σίγουρο ότι ο Γιουρτσεβέν αποτελεί λύση ασφαλείας πίσω από τον Λεσόρ.
Τα ριμπάουντ και η αστοχία του στοίχισαν
Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη χωρίς τους δύο του σέντερ. Ο coach Μπαρτζώκας ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Γκος, Ντόρσεϊ, Φουρνιέ, Βεζένκοβ και Ράιτ, με τους ερυθρόλευκους να παρουσιάζουν πρόβλημα στη δημιουργία. Η ομάδα του coach Σάρας εκμεταλλεύτηκε από νωρίς τα λάθη των πειραιωτών, χτυπώντας με τον Μαριάνοβιτς κάτω από τη ρακέτα. Ο Μακκίσικ ήταν αυτός που κράτησε στο παιχνίδι τους ερυθρόλευκους στη 2η περίοδο με τους Φουρνιέ, Ντόρσεϊ και Βεζένκοβ να είναι κλεισμένοι αρκετά και να μην μπορούν να προσφέρουν τα αναμενόμενα. Ο Ολυμπιακός έχασε με κάτω τα χέρια την μάχη των ριμπάουντ με 44-24(!) εκ των οποίων 14-6 ήταν τα επιθετικά, επιτρέποντας την Φενέρ να πάρει δεύτερες ευκαιρίες τις οποίες αξιοποίησε. Ο Μακκίσικ τελείωσε το παιχνίδι με 13π ενώ ο Ράιτ πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση με 15π/7ρ η οποία όμως δεν έφτανε. Είναι σαφές πως ο Ολυμπιακός δεν είναι πλήρης και χρειάζεται χρόνο να βρει τα πατήματα του.
Άστοχες ήταν και οι δύο ομάδες πίσω από την γραμμή των 6.75μ, με το 4/20 τρίποντα(20%) να μην δίνει περιθώρια στους ερυθρόλευκους να χτυπήσουν το ματς. Από την άλλη η Φενέρ μπορεί να έχασε νωρίς τον Γουίλμπεκιν με σοβαρό τραυματισμό και τον Ζάγκαρς με 3 φάουλ σε 2 λεπτά, με τον Μπάλντγουιν να ολοκληρώνει το ματς με με 19 πόντους (6/7β., 5/7διπ., 1/5τριπ.), 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη. Τρομερή άμυνα ο Νάιτζελ Χέιζ Ντέιβις και επίσης 15 πόντους, όπως και ο Μπόνζι Κόλσον που άγγιξε το double double (10π., 9ρ.)
Οι επιστροφές και η προσαρμογή Φουρνιέ
Είναι προφανές ότι αν ο Ολυμπιακός είχε στη διάθεσή του τους Φαλ-Μιλουτίνοβ θα μπορούσε να περιορίσει τα χαμένα ριμπάουντ και να μην δώσει στη Φενέρ δεύτερες ευκαιρίες. Όσον αφορά τον Φουρνιέ, είδαμε ορισμένες φορές να μην βρίσκει τους χώρους που επιθυμεί όπως και να χάνει αρκετές φορές την μπάλα από τα χέρια, κάτι που είδαμε την περσινή σεζόν από τον Κέντρικ Ναν, δείχνοντας ότι χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Η μη χρησιμοποίηση του από τον coach Μπαρτζώκα στα τελευταία λεπτά τη στιγμή που χρειαζόταν να σκοράρει όντας πίσω στο σκορ, δείχνει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος.
Δεν έγινε κάτι που ο Ολυμπιακός έχασα στη Φενέρ, στην πρώτη αγωνιστική της Euroleague. Οι Φαλ-Μιλουτίνοβ αναμένεται να επιστρέψουν και το κυριότερο που χρειάζονται οι ερυθρόλευκοι είναι να βρουν τους ρόλους αλλά και το τι μπάσκετ θέλουν να παίξουν, με γρήγορο ή αργό ρυθμό. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι υπάρχει ο χρόνος και η ποιότητα να φτάσουν εκεί που θέλουν.