Skip to main content

Shot Clock: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έκαναν το χρέος τους εντός έδρας

Το «Shot Clock» γράφει για τις εντός έδρας νίκες των «αιώνιων» απέναντι σε Μπάγερν Μονάχου και Ζαλγκίρις Κάουνας.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρέθηκαν αντιμέτωποι για τη δεύτερη αγωνιστική της Euroleague αυτήν την φορά εντός έδρας, με Μπάγερν και Ζαλγκίρις αντίστοιχα. Οι πράσινοι στο ανακαινισμένο ΟΑΚΑ επικράτησαν με ευκολία 94-79 έναντι της Μπάγερν, σε ένα παιχνίδι όπου έδειξαν πως είχαν συνεχώς τον έλεγχο και δεν απειλήθηκαν, με τον coach Αταμάν να χρησιμοποιεί για ακόμα ένα παιχνίδι όλους τους παίκτες του. Στην άλλη μεριά, η ομάδα του coach Μπαρτζώκα επικράτησε της Ζαλγκίρις με 74-68 σε ένα παιχνίδι όπου οι ερυθρόλευκοι δεν έπεισαν, κάνανε πολλά λάθη και έδειξαν ότι ακόμα ψάχνουν τα πατήματα τους εν αναμονή των επιστροφών Φαλ,Μιλουτίνοβ. Πάμε να δούμε τι είδαμε στα δύο παιχνίδια, τι αξίζει να κρατήσουμε και τι αναμένουμε για τη συνέχεια.

 Η άμυνα του ΠΑΟ και ο Οσμάν

Ο Παναθηναϊκός ήταν καταιγιστικός από νωρίς. Ξεκίνησε το παιχνίδι με ένα γρήγορο σερί 10-0 και έδειξε ότι ήθελε να τελειώσει το παιχνίδι από νωρίς. Απέναντι κιόλας σε μία ομάδα που δεν φημίζεται για το μέγεθος, οι πράσινοι έκαναν ότι ήθελαν σε άμυνα και επίθεση. Το 46-27 στα ριμπάουντ εκ των οποίων 29-18 τα επιθετικά, ισοδυναμεί με 20π που βρήκαν οι πράσινοι σε δεύτερες ευκαιρίες. Νούμερο μαζί με τα 12(!) κλεψίματα που είχαν, φανταστικό. Οι πράσινοι βρήκαν λύσεις από όλους τους παίκτες, με τον coach Αταμάν να δοκιμάζει καινούργια πράγματα. Ο Ομέρ θέλει χρόνο, επιθετικά και στο κομμάτι του ριμπάουντ δεν έχει κανένα θέμα αλλά χάνεται λίγο στην άμυνα και ο Οσμάν ανεβαίνει σταθερά.

Όταν είχε έρθει ο Οσμάν είχαμε γράψει ότι πρόκειται για έναν παίκτη που μπορεί να κλέψει, να βάλει την μπάλα κάτω και να τρέξει στον αιφνιδιασμό. Πράγμα που έδειξε χθες από πολύ νωρίς με 5 πόντους και 2 κλεψίματα, με τον coach Αταμάν να τον ξεκινάει στο βασικό σχήμα. Μιλάμε ίσως για το καλύτερο transition SF σε όλη την Ευρωλίγκα. Ο Οσμάν δείχνει να βρίσκεται σε καλό επίπεδο, μπαίνει σταδιακά με τον Αταμάν να έχει άλλο ένα όπλο στο ρόστερ του.

Το double double του Χουάντσο

Μετά το παιχνίδι με τη Μπάγερν είχαμε γράψει ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται το step up του Χουάντσο όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι. Ότι για να γίνει επιδραστικός και στο κομμάτι αυτό, χρειάζεται να παίρνει περισσότερες προσπάθειες και περισσότερο χρόνο. Έτσι και έγινε λοιπόν. Ο Χουάντσο τελείωσε το παιχνίδι σημειώνοντας double double με 12 πόντους (3/6 δίποντο, 2/3 τρίποντο) αλλά και 11 ριμπάουντ (5(!) επιθετικά). Και όσο ο Μήτογλου δείχνει να μην πατάει καλά (3 φάουλ νωρίς για δεύτερο σερί παιχνίδι), είναι καιρός για τον Χουάντσο να γίνει full time τεσσάρι για τον Παναθηναϊκό,, δηλαδή 25 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Μέχρι στιγμής μετράει 50% σε δίποντο και 66% σε τρίποντο. Και όσο ο Χουάντσο σουτάρει αλλά σουτάρει και καλά, θα ανοίξουν και οι χώροι πιο εύκολα για τους παίκτες του coach Αταμάν.Ο Χουάντσο ανεβάζει ταβάνι τους πράσινους και μαζί με τον Λεσόρ δίπλα του, φτιάχνουν το απόλυτο δίδυμο. Για τον Λεσόρ δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Απέναντι σε τέτοιες ομάδες χωρίς πολύ δυνατά κορμιά κάτω από τη ρακέτα, μπορεί να επιτεθεί με ευκολία, εξού και το 22π/6ρ με 9/11 δίποντα καθιστώντας τον Mvp του αγώνα.   

Το δίδυμο Ναν - Μπράουν

Ο Ναν για ακόμα μια φορά έκανε το χρέος του. Ο Ναν θα κυνηγήσει το MVP και το 17/4/7 σε μια βραδιά όπου αγωνίστηκαν, όλοι λέει πολλά. Από την άλλη ο Σλούκας δεν ήταν σε καλή μέρα και έτσι ο Αταμάν έριξε για περισσότερα λεπτά στο παρκέ τον Μπράουν. Σε σχεδόν 19 λεπτά συμμετοχής σημείωσε 9π/2ρ/5α αλλά και 3 κλεψίματα. Ο Λορέντζο είναι μαέστρος στο pick and roll. Μπορεί να δει οποιαδήποτε πάσα αλλά και φυσικά να παίξει off ball. Όντας και χειριστής της ομάδας μπορεί να απελευθερώσει τον Κώστα Σλούκα και φυσικά τον Κέντρικ Ναν. Είδαμε φάσεις με τον Μπράουν στο παρκέ, όπου οι πράσινοι παίζανε ακόμα και 2 pick and roll στην ίδια φάση, πράγμα που την περσινή χρονιά δεν γινόταν. Θα θέλαμε να δούμε πάντως το δίδυμο Ναν - Μπράουν να κλείνει παιχνίδια.

Το usage και οι ρόλοι του Φουρνιέ

Ο Ολυμπιακός σε ένα ακόμα παιχνίδι έδειξε ότι δεν είναι έτοιμος. Για ακόμα έναν παιχνίδι ο Γιώργος Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες του και μάλιστα έριξε στο παρκέ και τον Μουσταφά Φαλ, ο οποίος μόλις γύρισε από τραυματισμό. Όταν μια ομάδα είναι βαθιά δεν σημαίνει ότι ο χρόνος πρέπει να μοιράζεται. Υπό αυτήν την έννοια ο coach Μπαρτζώκας δείχνει μια κατεύθυνση προς τα εκεί με τον Σάσα και τον Φουρνιέ να αγωνίζονται χθες για 25 λεπτά. Θα πρέπει σταδιακά να το επεκτείνει και στο usage των παικτών και των ρόλων τους. Για να βρίσκονται για τόσο χρονικό διάστημα στο παρκέ θα πρέπει να πάρουν και τα αντίστοιχα σουτ. Ο Σάσα χθες σημείωσε 17 πόντους με μόλις 5(!) σουτ, καθώς είχε και 11 ριμπάουντ σημειώνοντας double double. Είναι νωρίς, χρειάζεται χρόνο, ο Ολυμπιακός αναμένει επιστροφές και ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει τον τρόπο.

Οι χαμένες βολές, τα λάθη και η βιασύνη

Σε ένα παιχνίδι όπου σφυρίχτηκαν 53 φάουλ, ερυθρόλευκοι βάρεσαν 43(!) βολές έναντι 25 της Ζαλγκίρις. με τους ερυθρόλευκους να σημειώνουν μόλις 65% στις βολές. Ενώ ξεκίνησαν δυνατά το παιχνίδι με φανταστική άμυνα στο 1on1 και οδήγησαν την ομάδα του coach Τρινκιέρι σε πολλά λάθη εξασφαλίζοντας διαφορά από νωρίς, στη συνέχεια ο Ολυμπιακός έχασε την ενέργεια του, η άμυνα στο 1on1 δεν λειτούργησε και είδε την Ζαλγκίρις να κερδίζει τα επόμενα τρία δεκάλεπτα μειώνοντας αισθητά το σκορ. Οι ερυθρόλευκοι ήταν δυσλειτουργικοί στην επίθεση, με τον Ντόρσεϊ να παίρνει βιαστικά σουτ χωρίς καν να αλλάξει τρίτη πάσα και υπό άσχημες συνθήκες. Όπως και ο Γκος πήρε δύο άσχημες αποφάσεις στο τέλος του ημιχρόνου. Και αυτό γιατί ο Ολυμπιακός εκείνη τη στιγμή χρειαζόταν παίκτες που θα βρουν ρυθμό από την άμυνα τους και όχι από την επίθεση. Οι 18 ασίστ για 19(!) λάθη δείχνουν πολλά.

 Οι επιστροφές Φαλ - Μιλουτίνοβ

Οι ερυθρόλευκοι σε ένα δεύτερο ημίχρονο όπου κυριάρχησαν τα λάθη, η βιασύνη και σίγουρα όχι το θέαμα, έπαιξαν για 6 λεπτά κανονικό μπάσκετ. Αυτά τα 6 λεπτά στα οποία βρέθηκε ο Φαλ στο παρκέ. Οι Ράιτ - Πετρούσεβ φορτώθηκαν με φάουλ και έτσι ο coach Μπαρτζώκας έριξε στο παιχνίδι τον Φαλ, παρόλο που δεν είχε ρυθμό και δεν ήταν 100% έτοιμος. Η μπάλα πέρασε στο low post και αυτός είτε με ασίστ, είτε με πάσα πριν την ασίστ φρόντισε να δημιουργήσει ελεύθερα σουτ για τους συμπαίκτες του. Ο Φαλ θα βρει ρυθμό, ο Μιλουτίνοβ επιστρέφει στις προπονήσεις και ο Ολυμπιακός θα έχει επιτέλους τα δύο πεντάρια στο ρόστερ του ώστε να βρει τα σχήματα και τους ρόλους που πρέπει. Είναι νωρίς, οι ερυθρόλευκοι κρατούν την νίκη και προχωράνε.