Skip to main content

Shot Clock: Στον Παναθηναϊκό το ντέρμπι και τώρα διπλή αγωνιστική.

Το «Shot Clock» γράφει για την «πράσινη» νίκη στο «αιώνιο» ντέρμπι του ΣΕΦ και την ακόμα μία «διαβολοβδομάδα» της Euroleague.

Το πρώτο ντέρμπι της GBL ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό είχε νικητές τους πράσινους με σκορ 71-78, σε μια επικράτηση πιο εύκολη από ότι δείχνει το τελικό σκορ. Η ομάδα του coach Αταμάν έχοντας μονίμως τρία γκαρντ στο παρκέ, σούταρε με 50% για τρεις, έχοντας σε καταπληκτική μέρα τους Ναν και Μπράουν, μη αφήνοντας περιθώρια στην ομάδα του coach Μπαρτζώκα. Ακολουθεί διπλή αγωνιστική για την Ευρωλίγκα με τους ερυθρόλευκους να αντιμετωπίζουν τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα εντός έδρας, ενώ οι πράσινοι με Βιλερμπάν(εντός) και Ερυθρό Αστέρα(εκτός). Πάμε να δούμε τι αξίζει να κρατήσουμε από το ντέρμπι αλλά και τι αναμένεται να δούμε στις πρώτες αναμετρήσεις αυτής της διπλής αγωνιστικής.  

Πως ο Αταμάν “κλείδωσε” τη motion επίθεση του Ολυμπιακού

Ο coach Αταμάν έδειξε διαβασμένος από νωρίς. Στόχος του, ήταν να κάνει την ομάδα τον Ολυμπιακό να μην αισθάνεται άνετα μέσα από τη motion επίθεση του. Και αυτό το πέτυχε με δύο τρόπους. Ο πρώτος, αφήνοντας εντελώς ελεύθερο τον Γουόκαπ. Οι πράσινοι έπαιξαν hedge out στον Φουρνιέ, ακόμη και με δύο παίκτες πάνω του μετά το hedge, αναγκάζοντας τον να ξεφορτωθεί πολύ γρήγορα την μπάλα. Πρωταγωνιστές αυτής της άμυνας, τόσο ο Γκραντ όσο και ο Ναν και φυσικά τα τεσσάρια του Παναθηναϊκού, Χουάντσο και Μήτογλου. Ο δεύτερος το overplay του Χουάντσο πάνω στον Βεζένκοβ. Ο Χουάντσο ακολουθούσε τον Βεζένκοβ σε κάθε μεριά του παρκέ, κάνοντας τον να μην κινείται με άνεση μέσα στο γήπεδο,  που παρόλο τελείωσε με 19 πόντους, δεν αποτέλεσε παράγοντα του παιχνιδιού παρά μόνο στην πρώτη περίοδο. Αυτά ήταν λοιπόν τα δύο στοιχεία που έκανε ο coach Αταμάν και οδήγησε τον Ολυμπιακό εκτός ροής και να μην μπορεί να εκφράσει τη motion επίθεση του. 

Η miss match hunting επίθεση του ΠΑΟ

Η επίθεση του Αταμάν βασίζεται στο miss match hunting. Δηλαδή μια πικ εν ρολ επίθεση η οποία επιδιώκει ανά πάσα στιγμή βρει τον αντίπαλο κρίκο της αντίπαλης άμυνας. Οι πράσινοι στόχευαν συνέχεια τον Βεζένκοβ. Ο Σάσα ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει τις αλλαγές απέναντι σε Ναν, με αποτέλεσμα οι ερυθρόλευκοι να δίνουν έξτρα βοήθεια. Κάθε φορά που γινόταν αυτό ο Ναν διάβαζε καταπληκτικά την άμυνα, έβγαζε την μπάλα έξω στον Λορένζο, ο οποίος βρισκόταν σε καταπληκτική βραδιά και ευστοχούσε. Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έψαχνε το κατάλληλο miss match, έκανε τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα και αυτό δημιουργούσε ελεύθερα σουτ. Οι πράσινοι τελείωσαν με 50% για τρεις, άλλο ένα στοιχείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο.   

Τα ριμπάουντ και οι δεύτερες ευκαιρίες

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Ρεάλ στο ΣΕΦ για την 6η αγωνιστική. Σε ένα σημείο της σεζόν όπου ο Ολυμπιακός ψάχνει την ταυτότητα του, τα σχήματα και του ρόλους του, αντιμετωπίζει μια πολύ επικίνδυνη ομάδα με μέγεθος και ταλέντο, η οποία εξίσου τώρα βρίσκει ρυθμό. Η Ρεάλ βρίσκεται στην 4η θέση στο αμυντικό ριμπάουντ ενώ ο Ολυμπιακός στην 12η. Παράλληλα οι ερυθρόλευκοι  βρίσκονται στην 1η θέση όσον αφορά τα επιθετικά ριμπάουντ των αντιπάλων, δηλαδή επιτρέπουν πολλά ριμπάουντ στους αντιπάλους. Γεγονός που δημιουργεί δεύτερες ευκαιρίες, που απέναντι σε μια ομάδα όπως η Ρεάλ δεν μπορείς να το επιτρέψεις.

Η δεύτερη πεντάδα και η drop άμυνα

Η δεύτερη πεντάδα του Ολυμπιακού φαίνεται να μην λειτουργεί, ειδικά στην άμυνα. Ίσως χρειάζεται ο coach Μπαρτζώκας να κάνει μερικές αλλαγές στα rotation καθώς ιδιαίτερα το δίδυμο Βιλντόσα-Ντόρσεϊ φαίνεται να μοιάζει πολύ αδύναμο. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παίξει πιο πολύπλοκα σχήματα στην άμυνα γιατί έχει να καλύψει παραπάνω από έναν παίκτη. Είναι αναγκαίο να πηγαίνει σε drop και με τον Βεζένκοβ ή σε hedge out καθώς στις αλλαγές θα επιτίθενται συνέχεια, με αποτέλεσμα ο Βεζένκοβ να αποσυντονίζεται και να δημιουργεί ανισορροπίες στην άμυνα. Ίσως δούμε στην αρχική πεντάδα και τον Μιλουτίνοβ; Κανείς δεν ξέρει. Πρόκειται για ένα must win παιχνίδι για τους ερυθρόλευκους, απέναντι σε μια ομάδα εκ των φαβορί για το Final 4.           

Ο ΠΑΟ απέναντι σε Βιλερμπάν και οι ασίστ

Ο Παναθηναϊκός αντίθετα μετά την νίκη του επί του Ολυμπιακού αλλά και μετά το διπλό στη Φενέρ έχει πιο εύκολο έργο απέναντι στη Βιλερμπάν. Το δίδυμο Μαλεντόν-Σάκο είναι εξαιρετικό, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους αλλά η ποιότητα του Παναθηναϊκού υπερτέρει τόσο σε ταλέντο όσο και σε μέγεθος. Θα πρέπει να ελέγξει το PnR Μαλεντόν-Σάκο με καλή ένας με έναν άμυνα, για να περιορίσει τον Μαλεντόν ο οποίος είναι στο τοπ15 στον δικό μας επιθετικό δείκτη, όντας ταυτόχρονα 3ος στον αντίστοιχο αμυντικό. Ο Παναθηναϊκός με τα τρία γκαρντ μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους Γάλλους. Οι Γάλλοι επιτρέπουν πολλή καλή κυκλοφορία της μπάλας στον αντίπαλο, επιτρέποντας 20 ασίστ σε αυτόν ανά αγώνα, 1η στη λίγκα( η χειρότερη δηλαδή) , και ποσοστό ασίστ 65.4% που την καθιστούν 3η στη Λίγκα. Οι πράσινοι αντιμετωπίζουν ένα πολύ βατό αντίπαλό, χωρίς να περιμένουμε κάποια έκπληξη όσον αφορά το αποτέλεσμα.