Skip to main content

Shot Clock: Τι κρατάμε πριν το ντέρμπι

Το «Shot Clock» γράφει για το 4Χ4 των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, στην δεύτερη «διαβολοβδομάδα» της Euroleague, πριν το «αιώνιο» ντέρμπι του ΟΑΚΑ.

Στη δεύτερη διπλή αγωνιστικής της Euroleague για φέτος, οι δύο αιώνιοι σημείωσαν το απόλυτο, με τους ερυθρόλευκους να επικρατούν των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ ενώ οι πράσινοι έκαναν το χρέος τους απέναντι στη Βιλερμπάν εντός έδρας και σημείωσαν ένα δύσκολο διπλό με ανατροπή στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα. Η ομάδα του coach Μπαρτζώκα βρίσκεται πλέον στο 4-3 ενώ η ομάδα του coach Αταμάν στο 5-2, πριν το μεγάλο μεταξύ τους ντέρμπι στο ΟΑΚΑ. Πάμε να δούμε πως ήρθαν αυτές οι νίκες και τι χρειάζεται να κρατήσουμε, πριν το μεγάλο ευρωπαϊκό ντέρμπι.

Η κυριαρχία στα ριμπάουντ, ο Μιλουτίνοβ και ο Φουρνιέ

Πριν το παιχνίδι με τη Ρεάλ είχαμε γράψει ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να προσέξει όσον αφορά τα ριμπάουντ. Κυρίως να μην επιτρέψει τη Ρεάλ να πάρει δεύτερες ευκαιρίες. Και όχι απλά επικράτησε στη μάχη των ριμπάουντ αλλά κυριάρχησε στα επιθετικά και στις δύο αναμετρήσεις (Ρεάλ και Μπαρτσελόνα). Για την ακρίβεια κόντρα στη Ρεάλ κέρδισε τα ριμπάουντ με 43-31(15-4 τα επιθετικά!) ενώ με τη Μπαρτσελόνα επικράτησε με 40-24 (16-6 τα επιθετικά!). Αυτό σημαίνει ότι εξασφάλισε δέκα επιπλέον κατοχές.

 Και κάπου εδώ έρχεται η επιστροφή Μιλουτίνοβ. Στο παιχνίδι με τη Ρεάλ δεν αγωνίστηκε πολύ, όμως με την Μπαρτσελόνα και ξεκινώντας στο βασικό σχήμα ήταν καταιγιστικός. Στα 22 λεπτά που αγωνίστηκε σημείωσε 12π/8ρ εκ των οποίων τα 6 επιθετικά. Ο Μιλουτίνοβ δεν είναι απλά ελίτ στο ριμπάουντ. Το δίδυμο Φουρνιέ-Μιλουτίνοβ στο PnR ξεκλειδώνει τον Ολυμπιακό όταν κολλάει η motion επίθεση του. Η άποψη μας πριν τη διπλή αγωνιστική ήταν με το που επιστρέψει ο Μιλουτίνοβ, χρειάζεται να μπει στη βασική πεντάδα. Να επιδιώξουν οι ερυθρόλευκοι να πάνε σε γρήγορο τέμπο και σκορ με αυτόν στο παρκέ, και σε μια δεύτερη πεντάδα που θα τρέχει τη motion επίθεση με κέντρο τον Φαλ και τον Παπανικολάου. Αυτό ακριβώς έκανε η ομάδα του coach Μπαρτζώκα κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Ο Μιλουτίνοβ απλοποιεί το παιχνίδι του Ολυμπιακού τόσο στην επίθεση αλλά και στην άμυνα.

 Η άνοδος του Γουόκαπ

Η διπλή αγωνιστική του Γουόκαπ, είναι επιπέδου Γουόκαπ 22-23. Τελειώνει με μέσο όρο 8π/3ρ/7α και 1 κλέψιμο. Το βασικότερο όμως, ήταν η άμυνα του. Περνούσε πάνω από το screen με χαρακτηριστική άνεση αλλά και με πολύ εξαιρετικές γωνίες, προκειμένου να δυσκολέψει τον αντίπαλο να πάρει τη μπάλα ή ακόμα και να δημιουργήσει με αυτή. Ακόμα πιο σημαντικό όμως, είναι το γεγονός ότι ο Γουόκαπ σταμάτησε τη σταθερή ντρίμπλα χωρίς να κινείται, έχει γίνει πιο επιθετικός και αυτό φαίνεται συνολικά στο παιχνίδι των ερυθρόλευκων. Και φυσικά στο τρίποντο, όταν είναι ελεύθερος θα πρέπει να το επιχειρεί γιατί είναι ένας σουτέρ καριέρας 33% για να κάνει τις άμυνες να τον σέβονται λίγο παραπάνω. Με τον Γουόκαπ aggresive, οι ερυθρόλευκοι αλλάζουν status.

  Η παρουσία ΜακΚίσικ

Ο ΜακΚίσικ έχει ξεκινήσει τη σεζόν ως ο X-Factor του Ολυμπιακού. Η ικανότητα του να επιτίθεται στα close out με τόσο shooting γύρω του, δηλαδή παίζοντας δίπλα στον Φουρνιέ ή στον Σάσα ή στον Πίτερς, ανοίγουν χώροι για τον ίδιο και μπορεί να επιτεθεί όπως έκανε και με την Μπαρτσελόνα. Ήταν ο απόλυτος game changer όταν ο Φουρνιέ σημείωσε δύο γρήγορα φάουλ στην αρχή του παιχνιδιού και κατευθείαν δίνει τον τόνο. Ο ΜακΚίσικ έχει βελτιωθεί και αμυντικά, σημείωσε 9(!) ριμπάουντ κόντρα στη Ρεάλ, πηγαίνει επιθετικά στη μπάλα σημειώνοντας και αρκετά κλεψίματα. Η τακτική του προσέγγιση μέχρι στιγμής είναι 100% σωστή αλλά και και η σταθερότητα του στο κομμάτι της επίθεσης.

Το δεύτερο ημίχρονο κόντρα στον Ερυθρό

Σε ένα παιχνίδι όπου οι πράσινοι σούταραν με 28% για τρεις, έκαναν 13 ασίστ για 15 λάθη, με τον Ερυθρό να σουτάρει με 50% και τον Κάνααν να έχει 6/7 τρίποντα, αν κάποιος έβλεπε αυτά τα στατιστικά θα έλεγε ότι ο Παναθηναϊκός έχασε. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, η άμυνα του ήταν καταιγιστική. Παράγει 14 κλεψίματα, εκ των οποίων 3 από τον Γκραντ και 2 από τους Λεσόρ, Μήτογλου και Χουάντσο. Ακόμα και η επιλογή του coach Αταμάν να ρίξει στο παιχνίδι τον Μήτογλου στη θέση 5, ώντας εκτός ροτέισον, όπου σημείωσε 3π και 2 κλεψίματα σε 6 λεπτά με το τρίποντο του να είναι πολύ κρίσιμο, δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός έχει αντιληφθεί πόσο καλή ομάδα είναι αλλά και ο Αταμάν έχει αντιληφθεί ότι μπορεί να βασίζεται στους παίκτες του ανά πάσα στιγμή. Ακόμα και σε μια κακή μέρα ο Παναθηναϊκός πλέον έχει την ποιότητα να παίρνει τέτοια παιχνίδια.

Ο ΠΑΟ χρειάζεται τον Σλούκα στο τέλος

Ο Σλούκας αν και σε μια μέτρια βραδιά στα τελευταία 4 λεπτά του αγώνα κόντρα στον Ερυθρό, σημείωσε 6π και 2α. Έχει βρει τον τρόπο να γυρνάει έναν διακόπτη και να γίνεται ασταμάτητος. Ο Σλούκας δεν χρειάζεται να είναι all euroleague Σλούκας σε κάθε αγώνα και σε κάθε λεπτό, αλλά χρειάζεται να είναι alla euroleague Σλούκας στα τελευταία πέντε λεπτά των κρίσιμων αγώνων. Όσο το κάνει αυτό και οι συμπαίκτες του και ο Αταμάν θα είναι πολύ ικανοποιημένοι με αυτόν, γιατί πολλοί λίγοι ξέρουν το παιχνίδι της Ευρωλίγκας όσο ο Σλούκας τόσο σε τακτικό επίπεδο όσο και στο τι σημαίνει να κερδίζεις.

Ο Χουάντσο είναι ο καλύτερος αμυντικός

  Ο Χουάντσο τελειώνει τη διπλή αγωνιστική με 12.5π/4.5ρ/2.5α μέσο όρο. Είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης στην Ευρωλίγκα. Η άμυνα των πρασίνων με αυτόν στο παρκέ κάνει τη διαφορά. Αρκεί κάποιος να δει τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Ο coach Αταμάν δείχνει να τον εμπιστεύεται όλο και περισσότερο καθώς αγωνίστηκε για 34(!) λεπτά. Και είχαμε πει ότι αν ο Χουάντσο πάρει εκτεταμένα λεπτά, θα μπορέσει να σκοράρει και 10-12 πόντους, όπως και έγινε. Αναμένεται ντέρμπι το οποίο θα αναλύσουμε σε ξεχωριστό κείμενο.