Skip to main content

Πέντε παίκτες εκτός Ευρώπης και ΝΒΑ, έτοιμοι για την Ευρωλίγκα (vids)

Το «Shot Clock» ψάρεψε... λαυράκια, ικανά να κάνουν αίσθηση στην Ευρωλίγκα και τα παρουσιάζει μέσω του Superbasket.

Το Ευρωπαικό μπάσκετ βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο. Τα μεγάλα του ταλέντα φεύγουν απο νεαρή ηλικία για το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ. Την ίδια στιγμή, τα λεφτά που επενδύονται απο τις ομάδες δεν είναι πάρα πολλά, καθώς το προιόν δε βρίσκεται στο καλύτερο σημείο του, καθώς το globalization του ΝΒΑ περνάει πάνω απο τις λίγκες της Ευρώπης.

Εμείς, ως Shot Clock, έχουμε ξαναπεί ότι για να μπορέσει η Ευρωλίγκα να αντιμετωπίσει το ταυτόχρονο πρόβλημα της μείωσης του ταλέντου και της γήρανσης της λίγκας (φαινόμενο ανησυχητικότατο) θα πρέπει να επενδύσει σωστά στο ταλέντο που εισάγει απο τις ΗΠΑ. Και ιδιαίτερα για όσες ομάδες επιδιώκουν το κάτι παραπάνω με ένα χαμηλότερο budget, εκτιμούμε ότι το target group τους θα πρέπει να βρίσκεται σε παίκτες που δεν είναι αρκετά καλοί για το ΝΒΑ, αλλά δείχνουν ότι είναι στο top tier της αναπτυξιακής του ΝΒΑ.

‘Ετσι, πάμε σήμερα να δούμε κάποιους παίκτες τόσο απο τη G League, αλλά και απο τα «παραθυράκια» της FIBA που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω σε όποια ομάδα της Ευρωλίγκας αναζητά κάτι ποιοτικό και σχετικά φθηνό σε ηλικία κάτω των 27. Όλα αυτά βέβαια ξεκαθαρίζοντας ότι το Shot Clock αποτελεί μια σελίδα που ασχολείται με το μπάσκετ απο τη σκοπιά της ανάλυσης και όχι απο τη σκοπιά του scouting.

Myles Powell

Για όσους παρακολουθούν τη σελίδα μας είναι γνωστό ότι θεωρούμε τον Myles Powell ένα διαμάντι που είναι ακατέργαστο. Μετά απο 4 εξαιρετικά χρόνια στο NCAA, ο Powell ήταν undrafted στο draft του ΝΒΑ και παρά το γεγονός ότι οι New York Knicks του έδωσαν ένα συμβόλαιο, τελικά βρέθηκε να παίζει στη θυγατρική τους στη G League. O αμερικάνος guard έχει δεδομένες αδυναμίες που δε του επιτρέπουν προς το παρόν να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο μπάσκετ: τακτικά δεν αντιλαμβάνεται σε καλό βαθμό το παιχνίδι και το Shot Selection του είναι το λιγότερο ύποπτο. Ωστόσο, είναι ένας παίκτης που μπορεί να σταθεί αμυντικά, καθώς είναι αρκετά δυνατός και αθλητικός για να σταθεί στην Ευρώπη, ενώ επιθετικά είναι απλά ασταμάτητος όταν παίρνει φωτιά. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ικανότητα του να σκοράρει ακόμη και τα πιο δύσκολα σουτ μετά απο τρίπλα, ενώ τον έχουμε δει να κάνει ματς που ξεκινά με 8/8, αλλά και ματς που έχει κάνει σερί 0/9. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει όλες τις επιθετικές ικανότητες για μια ομάδα της Ευρωλίγκας και η μετάβασή του εδώ θα τον βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα για να παίξει κάποια στιγμή στο ΝΒΑ – για το οποίο προορίζεται βάση ταλέντου. Φέτος, σε 6 ματς στη G League μετρά 20 πόντους με 46% fg και 55% (!) τρίποντο, ενώ έχει δείξει σημάδια βελτίωσης και ως playmaker με 5.5 ασίστ έναντι 3 λαθών.

Ignas Brazdeikis

Ο Λιθουανο-Καναδός αγωνίζεται στην θυγατρική των Knicks στη G League και είναι συμπαίκτης του Myles Powell. Για τον Brazdeikis τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: πολύ δύσκολα θα έχει ρόλο κάποια στιγμή, αλλά είναι προορισμένος για superstar στην Ευρώπη. Δεξιόχειρας που σουτάρει με το αριστερό (!) κάνει τα πάντα πιο δύσκολα για τους αντιπάλους του με την αμφιδεξιότητα και την αντίληψή του. Εξαιρετικός σκόρερ και ριμπάουντερ για τη θέση του, προορίζεται για παίκτης που παίζει απο το «2» μέχρι το «4» στην Ευρωλίγκα. Το 32% του στο τρίποντο δε τρομάζει κανέναν, όμως στο Ευρωπαικό μπάσκετ μεταφράζεται αρκετά καλύτερα του σουτ του απο τη μέση απόσταση. Στον τομέα της δημιουργίας μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα που ο μέσος forward στην Ευρωλίγκα απλά δε μπορεί να κάνει. Φέτος στη G League σουτάρει με 48% fg, μαζεύει 10.8 ριμπάουντ και σκοράρει 23.3 πόντους. Ο Brazdeikis πρέπει να αποτελεί στόχο κάθε ομάδας που χρειάζεται παίκτη στα «φτερά» της.

Alize Johnson

To νούμερο 50 του draft του 2018 πρόκεται να παίξει στο ΝΒΑ στο μέλλον. Ο συνδυασμός αθλητικότητας και ικανότητας είναι τέτοιος που πολύ δύσκολα δε θα είναι ρολίστας σε μια ομάδα τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τότε όμως κάθε ομάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει ένα «4» που στην Ευρωλίγκα διαθέτει το skillset τόσο να κατέβει στο «3» υπο συνθήκες, όσο και να ανέβει στο «5». Το σουτ του είναι work in progress καθώς το 45.5% στο τρίποντο δεν είναι ακριβώς «πραγματικό» σε μόλις 1.8 προσπάθειες. Όμως, η άμυνά του τον κάνει άμεσα έναν απο τους καλύτερους αμυντικούς στην Ευρώπη, ενώ το Rebounding Rate του είναι απλά εντυπωσιακό. Ο Johnson είναι απλά φοβερός rebounder με 12.7 rebound  ανά αγώνα φέτος, κάτι που συμπληρώνει με 14.3 πόντους και μια αρκετά καλή ανάπτυξή του τρόπου με τον οποίο βλέπει το γηπέδο. Για την Ευρωλίγκα, έχει όλο το πακέτο.

Jared Brownridge

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Έχουμε να κάνουμε με έναν σεσημασμένο σουτέρ. Ο Brownridge που είχε ένα μέτριο πέρασμα απο την Ευρώπη το 2017 για την Ιταλική Α2, πλέον είναι άλλος παίκτης σε σχέση με αυτόν που γνωρίσαμε τότε στην Ιταλία. Το μόνο που έχει μείνει ίδιο είναι η απίστευτη ικανότητα του να σουτάρει για τρείς καθώς σουτάρει σταθερά πάνω απο 38% εδώ και 4 χρόνια, ενώ πλέον οι 8.3 απο τις 12.3 προσπάθειες ανα αγώνα που παίρνει είναι για τρεις! Φέτος, στη G League σκοράρει 18.8 πόντους σε εντυπωσιακό efficiency με το ποσοστό του για τρεις να είναι 48%. Η αλήθεια είναι ότι δεν προσφέρει πολλά περισσότερα στο γήπεδο. Στα 26 του πλέον έχει κατασταλλάξει σαν παίκτης: είναι ένας παίκτης που επιδιώκει να σουτάρει μόλις ακουμπήσει τη μπάλα. Κάθε ομάδα χρειάζεται ένα sniper και παρότι δε θα ήταν πρωταγωνιστής στην Ευρωλίγκα, θα ήταν μια εξαιρετική λύση για να ανοίγει τις άμυνες με το spacing που παρέχει.

Anthony Bennett

Ο Καναδός είναι  πρώην νούμερο 1 του draft και αρκετά γνωστός, αν και πιθανότατα για κακούς λόγους, καθώς θεωρείται το χειρότερο νούμερο 1 πικ όλων των εποχών. Και για αυτό άλλωστε είναι σε μια τέτοια λίστα. Αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι η σεζον 2018-19 ήταν μαγική για τον Bennett στη G League, καθώς ήταν ο καλύτερος σουτέρ τριών πόντων μετά τον Duncan Robinson (!) με 45% τρίποντο σε 8 προσπάθειες ανα αγώνα. Ταυτόχρονα, σκόραρε με κάθε τρόπο κάτω απο τη μπασκέτα και είχε σημειώσει το απίθανο 72% σε True Shooting Percentage. Αυτή η σεζόν του έδωσε συμβόλαιο στους Rockets, όμως στο training camp τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος και να επιστρέφει στην ενεργό δράση στα παράθυρα της FIBA που διεξάγονται αυτές τις μέρες όπου ήταν εντυπωσιακός με την εθνική του ομάδα μετρώντας 18 πόντους 8.5 ριμπάουντ 56% fg και 46% τρίποντο, όντας ο βασικός πρωταγωνιστής στις νίκες της ομάδας του. Ο Bennett είχε ένα πέρασμα απο το κορυφαίο Ευρωπαικό επίπεδο, παίζοντας στη Φενέρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς τη σεζον 2016-17. Στην Ευρωλίγκα αγωνίστηκε ελάχιστα, καθώς εκείνη η Φενέρ ήταν μια ομάδα γεμάτη, ίσως μια απο τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του Ευρωπαικού μπάσκετ και έτσι ο Bennett είχε έρθει για προσθήκη στο τούρκικο πρωτάθλημα ώστε να παίρνει ανάσες ο Ekpe Udoh. Στο Τούρκικο πρωτάθλημα ήταν καλός με 9 πόντους και 7 ριμπάουντ, όμως απο τότε έχει βελτιωθεί σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Ο Bennett μπορεί να δώσει elite shooting, pick and roll και pick and pop μαζί με εξαιρετικό RB%. Η κατάσταση του φαίνεται ότι αξίζει μια δυνατή ευκαιρία στην Ευρωλίγκα.

Το επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε με ακόμη 5 παίκτες που μπορούν να περάσουν τον Ατλαντικό για το κορυφαίο Ευρωπαικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook