Τόμας Γουόκαπ: Ο «jack of all trades» του Ολυμπιακού (pic, vids)
Το Shot Clock παρουσιάζει το Player Report του Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος, μετά από μία τριετία στην Ζαλγκίρις, βγάζει τα πράσινα για τα ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού.
Στην Αμερική, για παίκτες όπως ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού, χρησιμοποιούν τον όρο «jack of all trades», προσπαθώντας να περιγράψουν έναν παίκτη που κάνει πολλά και καλά. Ακριβώς έτσι συμβαίνει με τον Γουόκαπ, ο οποίος μετά από μια τριετία στη Zalgiris φέρνει τα ταλέντα του στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα έχει -πιθανότατα- ένα διττό ρόλο: αυτόν του guard δίπλα στον Κώστα Σλούκα, όταν ο ηγέτης του Ολυμπιακού πρέπει να αποφορτίζεται από το κουβάλημα της μπάλας ή αυτόν του backup guard. Όχι, ο Γουόκαπ δεν είναι ο παίκτης που κουβαλάει μια ομάδα στα πλέι οφ. Είναι όμως ένας παίκτης που πρέπει να έχει κάθε ομάδα που θέλει να μπει στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και πρόκειται για μια σημαντική προσθήκη σε ένα καλοκαίρι που οι καλοί γκάρντ στην Ευρώπη σπανίζουν, ενώ οι ομάδες φαίνεται να μην έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένα δίκτυα στην Αμερική.
Για να σκεφθούμε πόσο καλός all around παίκτης είναι ο Γουόκαπ είναι χρήσιμο ένα flashback στο 2016, όπου ο Γουόκαπ έγινε ο πρώτος παίκτης των Lumberjacks στο NCAA που έκανε τριπλ νταμπλ με 12 πόντους, 15 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα κάνει αυτά τα πράγματα στην Ευρωλίγκα και τον Ολυμπιακό, αλλά δείχνει τη δυνατότητα του ως παίκτη να προσφέρει με κάθε τρόπο.
Όντας 193 εκατοστά, αλλά αρκετά δυνατός, ο Αμερικάνος είναι στην ουσία ένας combo guard που μπορεί να παίξει τόσο με, όσο και χωρίς τη μπάλα. Ιδανικά, βρίσκει τον εαυτό του ως δημιουργός μισού γηπέδου με 5 ασίστ έναντι 2.1 λαθών στην Ευρωλίγκα τα δύο τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι είναι ικανότατος με τη μπάλα στα χέρια είναι παίκτης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά σχήματα και ρόλους και αυτό είναι που τον κάνει εξαιρετικά χρήσιμο. Στον Ολυμπιακό θα κληθεί να φέρει δημιουργία, καθώς φέτος η ομάδα πέραν του Σλούκα δεν είχε πραγματικές δυνατότητες δημιουργίας στο μισό γήπεδο, παίρνοντας έτσι βάρος απο τον σταρ της ομάδας, αλλά και δίνοντας του έναν πιο ελεύθερο ρόλο. Αθλητικά δεν είναι παρά στο μέσο όρο της Ευρωλίγκας, αλλά ότι χάνει απο την αθλητικότητα του προσπαθεί -και συχνά καταφέρνει- να το καλύψει με ενέργεια και φυσικά με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά που είναι αρκετά άρτια. Σαν σουτέρ, οι δύο τελευταίες χρονιές τον έχουν βρει αρκετά βελτιωμένο με 46% πέρσι και 37% φέτος για τρεις, αν και οι προσπάθειες του δεν είναι πολλές. Η μηχανική του πάντως είναι πάρα πολύ βελτιωμένη και δεν αποκλείεται αυτό που είδαμε φέτος (περισσότερες προσπάθειες και μετά από ντρίπλα) να είναι μια νέα πραγματικότητα.
https://www.youtube.com/watch?v=EiQKsPAm4hk
Είναι εξαιρετικός στο να διαβάζει την άμυνα είτε με τη μπάλα στα χέρια είτε στο να βγαίνει από τα σκριν και να δημιουργεί σε δεύτερο χρόνο στην επίθεση, ικανότητα εξόχως σημαντική στο playbook του Μπαρτζώκα. Ως slasher είναι καλός, θα λέγαμε είναι καλοδουλεμένα τα τελειώματά του, αν και οι προσπάθειες του είναι περιορισμένες με περίπου 2 εύστοχα drive ανά ματς τη σεζόν που μας πέρασε. Η αυτοπεποίθησή του πάντως σε αυτό το τομέα περισσεύει, καθώς μπορεί να επιτεθεί σε οποιαδήποτε μορφή άμυνας, καθώς είναι όπως είπαμε έξυπνος και τεχνικά άρτιος, ενώ το γεγονός ότι σουτάρει 90% στις βολές είναι ένα ακόμη θετικό σε αυτή του τη προσπάθεια.
https://www.youtube.com/watch?v=iljHEnQv7Ck
Το 1 επιθετικό ριμπάουντ ανά αγώνα που σημείωσε στην Ευρωλίγκα τη σεζόν 2019-20 μιλά από μόνο του για το πόση ενέργεια φέρνει στο γήπεδο, είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός και καλός ριμπάουντερ για τη θέση του με 5 ριμπάουντ μ.ο. στη καριέρα του στην Ευρωλίγκα per 36 minutes. Ο Walkup είναι πολύ καλός on ball defender, παίζει επιθετικά πάνω στη μπάλα, μπορεί να κλέψει μπάλες ακόμη και από ικανότατους χειριστές -όπως έκανε φέτος στον Κώστα Σλούκα-, ενώ συνολικά το μπασκετικό του IQ είναι υψηλό.
Overall, o Τόμας Γουόκαπ δεν αλλάζει επίπεδο τον Ολυμπιακό, αλλά είναι ο ορισμός του παίκτη ρολίστα που έχει ανάγκη κάθε δυνατή ομάδα. Είναι ο παίκτης που θα καλύψει τρύπες όπου χρειαστεί, από την άμυνα μέχρι τη δημιουργία και από εκεί στο σκοράρισμα. Είναι ο παίκτης που θα τρέξει την ομάδα ή θα σταθεί στην γωνία, ανάλογα τις ανάγκες του ματς. Είναι ο παίκτης που θα κουράσει το αντίπαλο γκαρντ και θα ξεκουράσει τον ηγέτη της ομάδας του. Ο Γουόκαπ δεν είναι πια ο σταρ του Κολλεγίου του και το τρένο του ΝΒΑ πέρασε για τα καλά. Το μεγαλύτερό του ελάττωμα είναι ότι εδώ και 4-5 χρόνια είναι ο ίδιος παίκτης που γνωρίσαμε στο NCAA. Όμως, για τον Ολυμπιακό αυτό δεν είναι ελάττωμα. Κάθε άλλο. Ο Ολυμπιακός ψάχνει μια σταθερά σε μια περιφέρεια που δεν έχει ούτε ρόλους ούτε χημεία, εδώ και χρόνια. Ο Γουόκαπ μπορεί να παίξει με άνεση δίπλα ή πίσω από τον Σλούκα, να παίξει 30, αλλά και 15 λεπτά και να τα κάνει όλα σωστά. Και αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο.
https://www.youtube.com/watch?v=zoLhcBy8Q7o&t=11s
Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook