Skip to main content

Andrew Wiggins και υποχρεωτικός εμβολιασμός: μια αναγκαία τοποθέτηση

Το Shot Clock παραθέτει στοιχεία και παίρνει θέση γύρω από το ζήτημα που έχει προκύψει με τον άσο των Warriors.

Αυτές τις μέρες διαβάζουμε στον ιντερνετικό κόσμο μια επίθεση στον Wiggins σχετικά με την επιλογή του να μην εμβολιαστεί. Όσοι ακολουθούν στενά το Shot Clock γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν εκ των αγαπημένων παικτών της σελίδας, ωστόσο το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά το μπάσκετ. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό και για αυτό εμείς θα κάνουμε ένα μίνι χρονικό πριν τοποθετήσουμε τα πράγματα σε μια ορθή -κατ’εμάς- βάση γύρω από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Πριν από όλα αυτά όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι: 1. Το 10% των παικτών του ΝΒΑ δεν έχει εμβολιαστεί. 2. Το ΝΒΑ -ορθά- δεν υποχρεώνει τους παίκτες του να εμβολιαστούν 3. Τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού ως επιστημονικά αποδεδειγμένη και εγκεκριμένη μέθοδος αντιμετώπισης της πανδημίας και ναι, τα εμβόλια είναι ασφαλή.

ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ

23/3/2021, Andrew Wiggins πριν από ματς με τους Sixers: «Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα προσωπικό ζήτημα. Δεν είμαι κατά του εμβολίου. Όποιος θέλει μπορεί να το κάνει. Προσωπικά, δε θέλω να το κάνω σύντομα, εκτός αν με αναγκάσουν». Η τοποθέτηση αυτή, όπως ήταν φυσικό, δεν άρεσε σε μεγάλη μερίδα του κόσμου των Warriors, παρότι ο Wiggins έχει γίνει fan favorite στο San Fransisco.

20/9/2021, οι Warriors συναντιούνται με τον AW, ο οποίος δηλώνει ότι έχει θρησκευτικούς λόγους που πρέπει να σεβαστούν. Οι Warriors ξεκαθαρζίουν ότι σέβονται τις θρησκευτικές και προσωπικές επιλογές κάθε παίκτη τους, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το San Fransisco που έχει νόμο για υποχρεωτικότητα του εμβολίο στις μεγάλες συγκεντρώσεις! Την επόμενη κιόλας μέρα, οι GSW φοβούμενοι ότι θα χάσουν για 41 ματς έναν εκ των τριών κορυφαίων παικτών τους για την αρχή της σεζόν και τον δεύτερο σκόρερ τους, δίνουν αυτή τη συζήτηση στα media και ξεκινά μια επίθεση σε μια λανθασμένη μεν, αλλά προσωπική επιλογή: το ότι ο Andrew Wiggins επιλέγει να μην εμβολιαστεί είναι λάθος, αλλά η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι ένα επικίνδυνο πολιτικό μέτρο που τείνει να ορίζει το αν είσαι ελεύθερος να επιλέξεις τί γίνεται με το κορμί σου. Για να το θέσουμε απλά: Ο Wiggins θα έπρεπε να εμβολιαστεί για το καλό το δικό του, αλλά και το κοινωνικό. Όμως, η επιλογή του να μην εμβολιαστεί δε γίνεται να τον κάνει αντικείμενο διασυρμού και να του στερεί τη δουλειά του.

Του στερεί όντως τη δουλειά του;

Αν σκεφτούμε ότι το πρόστιμο για κάθε αγώνα που δεν παίζει εντός έδρας για τους GSW θα είναι στα 380000 δολλάρια και θα χάσει 41 εντός έδρας αγώνες τότε μιλάμε για ένα συνολικό πόσο των 15.580.000 σε πρόστιμα, ποσό που αναλογεί σχεδόν στο 50% του -πλουσιοπάροχου- συμβολαίου του Καναδού σταρ. Όλο αυτό βέβαια έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το γεγονός ότι ένας ανεμβολίαστος παίκτης άλλης ομάδας -πχ ο Irving- μπορεί να πάει στο San Fransisco και να αγωνιστεί κανονικά!

Δικαιούται όμως ο Wiggins να μην εμβολιαστεί;

Όσο λάθος και να θεωρούμε την επιλογή του, ο Wiggins δικαιούται να εμβολιαστεί ή να μην εμβολιαστεί. Το ΝΒΑ δεν τον υποχρεώνει, όπως δεν τον υποχρεώνουν και όλες οι πόλεις της λίγκας πλην της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο – και ίσως του Λος Άντζελες. Θεωρητικά λοιπόν το ενδεχόμενο να ανταλλαχθεί ίσως λύσει τα χέρια σε όλες τις πλευρές. Όμως, εξετάζοντας καθαρά το ζήτημα του εμβολιασμού, ο κάθε άνθρωπος έχει την ελευθερία της επιλογής του. Ο Wiggins δεν είναι «αντιεμβολιαστής» ή «ψεκασμένος», οι απόψεις του συνολικά απέχουν από το σκοταδισμό: από τις δωρεές ανά παιχνίδι που κάνει σε συγκεκριμένους οργανισμούς για την εκπαίδευση των μαύρων παιδιών, το free summer camp του που είναι το μεγαλύτερο μπασκετικό camp στον Καναδά μέχρι το ότι στηρίζει ακόμα οργανισμούς στη Μινεσσότα (σε μια πολή που δεν είναι καν πλέον τόσο αγαπητός μπασκετικά) υπάρχουν ένα σωρό δείγματα που μας λένε ότι δεν πρόκειται για έναν anti-vaxx warrior.  Έχει όμως θρησκευτικούς και προσωπικούς προβληματισμούς που τον ωθούν να μην επιλέξει να εμβολιαστεί.

Γιατί όμως η υποχρεωτικότητα είναι λάθος;

Εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε δύο έννοιες:  Άλλο το καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού, που πρέπει να καλύπτεις τους πάντες και άλλο το υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμού που εξαναγκάζει σε απόλυση και κοινωνική απομόνωση όποιον δεν εμβολιαστεί. Όλες οι κυβερνήσεις, όπως και αυτή στο San Fransisco , έχουν αποδειχθεί πλήρως ανίκανες να διαχειριστούν την πανδημία, να προστατέψουν τον κόσμο από τη βαριά νόσηση, να τον ενημερώσουν ορθά για το εμβόλιο. Άλλωστε, εδώ στην Ελλάδα το έχουμε νιώσει για τα καλά αυτό, όντας από τις χειρότερες χώρες στη διαχείριση. Αυτές τις αδυναμίες έρχονται να την καλύψουν με την υποχρεωτικότητα του εμβολίου, ένα μέτρο που έρχεται χέρι χέρι με απαγορεύσεις και ρητορίες περί ατομικής ευθύνης.

Είναι όμως ο Wiggins ένας ακόμη που φοβάται για το δημόσιο σύστημα υγείας;

Εδώ είναι που το πράγμα γίνεται κακό από την πλευρά του Wiggins. Ο μισθός του ανέρχεται στα 34. Εκατομμύρια για τη σεζόν που μας έρχεται και είναι ένας άνθρωπος που τον παρακολοθούν εκατομμύρια άνθρωποι σε συλλογικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο. Όσες και αν είναι οι αναστολές του για το εμβόλιο, στην πραγματικότητα δεν έχει τίποτα να τον φοβίζει: η υγεία ως κατεξοχήν ζήτημα ταξικό είναι κάτι που ποτέ δεν απασχολεί τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα με τον ίδιο τρόπο. Ένας άνθρωπος με την οικονομική άνεση ενός παίκτη του ΝΒΑ γνωρίζει ότι θα βρεθεί να αντιμετωπίζει οτιδήποτε του συμβεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Άρα, ο Wiggins χάνει το δίκιο του, όταν δε βάζει πάνω από τον εαυτό του, το κοινωνικό σύνολο, όταν δεν παίρνει μια απλή, επιστημονικά εγκεκριμένη και κοινωνικά αναγκαία επιλογή. Είναι ένας από τους 100 καλύτερους παίκτες στον κόσμο σύμφωνα με το ESPN (#77) και με το Sports Illustrated (#88). Σίγουρα ένας από τους 60-70 σύμφωνα με εμάς. Αυτό είναι μια παραπάνω κοινωνική ευθύνη: σε μια λίγκα που οι παίκτες της τάσσονται καθημερινά ενάντια στο “shut up and dribble”, είναι κρίσιμο να μην επιλέγεις κάτι ενάντια στην υγεία και το κοινωνικό καλό όλων όσων σε στηρίζουν.

Καταληκτικά

Ο Andrew Wiggins φαίνεται να μην είναι μια προσωπικότητα που έχει σκοταδιστικές απόψεις. Δεν είναι παρά ακόμη ένας νέος άνθρωπος που για προσωπικούς ή και θρησκευτικούς λόγους φοβάται και δεν κάνει το εμβόλιο. Αυτό είναι μια προσωπική επιλογή, για την οποία δε γίνεται να διασύρεται στα ανθρωποφάγα media, τα οποία φυσικά του επιτίθενται με πιθανή ( ; ) εμπλοκή και των Warriors σε αυτό το κομμάτι: οι GSW πιστεύουν στον Wiggins που όντας ένας από τους πιο available παίκτες στη λίγκα (τρεις φορές έχει παίξει σε 81 ματς και 2 σε 81) κινδυνεύει να χάσει τα μισά ματς. Όμως, έχουμε την ευθύνη του Wiggins ως παίκτης του ΝΒΑ: όταν έχεις στα χέρια σου ότι χρειάζεται για να κάνεις μια απλή επιλογή (πρόσβαση σε πληροφορίες, προσωπικούς γιατρούς, σύγχρονο σύστημα υγείας, εγγυήσεις κ.α.) που θα βοηθήσει τον εαυτό σου και την κοινωνία, οφείλεις να το κάνεις. Οι ατομικές επιλογές δε χωρούν στα συλλογικά ζητήματα.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook