Skip to main content

Euroleague Special - Η ανάλυση των ομάδων μετά από επτά αγωνιστικές (pics)

Γιατί Ολυμπιακός και Βιλερμπάν εντυπωσιάζουν; Τι κοστίζει σε Παναθηναϊκό και Φενέρ; To «Shot Clock» εξηγεί μέσα από επιλεγμένα στατιστική στοιχεία την θετική ή αρνητική εικόνα τών ομάδων στο ξεκίνημα της σεζόν.

Η κορυφαία λίγκα της Ευρώπης έχει ήδη παίξει 7 αγωνιστικές. Πλέον, πολλά κρίσιμα συμπεράσματα μπορούν να βγουν σε επίπεδο ανάλυσης και εμείς σας παρουσιάζουμε, μέσω γραφημάτων που αλιεύσαμε από το SweepSportsAnalytics, τα βασικά στοιχεία των ομάδων της Ευρωλίγκας.

Protecting the glass!

Απο μικροί στις ακαδημίες ακούγαμε συνεχώς τους προπονητές μας να φωνάζουν για τη σημασία του rebound. Το rebound στο σύγχρονο μπάσκετ, που οι ρόλοι των παικτών έχουν εξελιχθεί και δεν είναι απαραίτητο να ισχύει το παραδοσιακό μοντέλο που θέλει τον ψηλό να παίρνει ριμπάουντ και τον κοντό να κατεβάζει, ειναι εξαιρετικά σημαντικό. Σηματοδοτεί την πρώτη φάση της επίθεσης μιας ομάδας, είτε μιλάμε για transition offense, είτε για σετ παιχνίδι.

Στο αμυντικό ριμπάουντ, δε θα μπορούσε παρά να εντυπωσιάζει η Μακάμπι, η ομάδα του κόουτς Σφαιρόπουλου που είναι λάτρης των fundamentals του παιχνιδιού και η Ρεάλ, στη ρακέτα της οποίας δεσπόζει ο Edy Tavares με 10.5 ριμπάουντ ανά 36 λεπτά αγώνα στην Ευρωλίγκα. Την ίδια στιγμή, ομάδες όπως η Άλμπα, η Μπασκόνια και ο Ερυθρός Αστέρας είναι ομάδες με συλλογικό πρόβλημα στο rebound, με έλλειψη τόσο ικανών ψηλών σε αυτό τον τομέα, όσο και γκάρντ που μπορούν να «βουτήξουν στη φάση». Το χαρακτηριστικό όμως που βλέπουμε και στο παρακάτω γράφημα είναι ότι οι κορυφαίες ομάδες ως τώρα στην Ευρωλίγκα (με εξαίρεση τη Μακάμπι), βρίσκονται στη μέση της λίγκας, τόσο σε επιθετικά όσο και σε αμυντικά ριμπάουντ, με την Αρμάνι να επικετρώνεται στο αμυντικό ριμπάουντ, την Μπαρτσελόνα στο επιθετικό, ενώ Cska και ASVEL είναι από τις πιο ισορροπημένες ομάδες με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να είναι εντυπωσιακός σε αυτό το κομμάτι με 9.7 rebound ανά 36 λεπτά αγώνα.

1111

Basketball is a game of turnovers!

Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι λαθών έλεγε ο μεγάλος Tex Winter και φυσικά εννοούσε ότι όποιος κάνει τα περισσότερα χάνει. Τρανταχτό παράδειγμα στη φετινή Ευρωλίγκα; Μα φυσικά, η Φενέρμπαχτσε που ενώ κυριαρχεί σε τομείς όπως οι ασίστ, είναι τόσο κακή στο κομμάτι της διαχείρισης των λαθών της στο επιθετικό κομμάτι με αποτέλεσμα να βρίσκεται πια στο 2-5. Την ίδια στιγμή, η Alba είναι πολύ ψηλά στα λάθη που αφορούν την άμυνα, γεγονός που αν συνδυαστεί και με την κακή αντιμετώπισή της στα αμυντικά ριμπάουντ, μπορούμε να εξηγήσουμε εύκολα (αν και δεν αρκούν μόνο αυτοί οι αριθμοί) το πώς το defensive rating της είναι στο 115, δεύτερη χειρότερη άμυνα στην Ευρωλίγκα. Στο γράφημα βλέπουμε και πάλι πως καμία από τις πρωτοπόρες ομάδες δε κινείται σε υψηλό ποσοστό λαθών σε καμία από τις δύο πλευρές του παρκέ.

222222222δ

Οι εύκολοι πόντοι είναι το παν!

Στο μπάσκετ κάθε προσπάθεια των προπονητών και των παικτών πρέπει να καταλήγει στο να παίρνει η ομάδα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν και για το ΝΒΑ, βασικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι βολές, καθώς δίνουν εύκολους πόντους στην επίθεση. Το πόσο συχνά πάει μια ομάδα στη λεγόμενη «γραμμή της φιλανθρωπίας» δείχνει την ποιότητα των επιλογών και της επίθεσής της. Όπως βλέπουμε, Μπαρτσελόνα και Τσσκα, οι δύο καλύτερες επιθέσεις της Ευρώπης, είναι πολύ ψηλά σε free throw rate. Με τη Μπαρτσελόνα μάλιστα να σουτάρει με 85% στις βολές, γεγονός που εξηγεί πώς μια δυσλειτουργική επίθεση ως τώρα καταφέρνει να παίρνει μερικούς κρίσιμους εύκολους πόντους, που σε συνδυασμό με το ατομικό ταλέντο την οδηγούν στη κορυφή.

3333333333φφφγδ

Ποιοι ελέγχουν τον ρυθμό στην Ευρωλίγκα;

Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη υπάρχει η τάση για πιο γρήγορο μπάσκετ, για μπάσκετ που στοχεύει στο να εξουδετερώσει την αντίπαλη άμυνα μέσω του ρυθμού του και δε θα μπορούσε σε αυτό να μην πρωτοστατεί η Εφές, μια από τις κορυφαίες ομάδες τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ακόμη και φέτος, που όλα της πάνε στραβά και τα αποτελέσματα δεν έχουν έρθει, η Εφές παίζει το δικό της μπάσκετ και με 71.4 σε pace είναι πρώητη στην Ευρωλίγκα. Απο κοντά και η Μονακό, μια ομάδα που βασίζεται σε έναν δυναμικό γκαρντ όπως ο Μάικ Τζέιμς και το να πιέσει και να τρέξει το γήπεδο με το μπάσκετ της αποτελεί προτεραιότητα. Ψηλά σε αυτό το κομμάτι και ο ΠΑΟ του Δημήτρη Πρίφτη, που όμως αδυνατεί να συγκρατήσει τους αντιπάλους σε ένα χαμηλότερο τέμπο, με αποτέλεσμα να μην έχει τη βαθμολογική συγκομιδή που θα επιθυμούσε. Την ίδια στιγμή, η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στις χαμηλές θέσεις σε αυτό το κομμάτι, γεγονός παράδοξο σε σχέση με το ρόστερ της και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει.

444444γδγδ

Το αποφασιστικό κριτήριο: ποιές είναι οι καλύτερες ομάδες ως τώρα στην Ευρωλίγκα

Ό,τι και να λένε οι αναλύσεις, ένα στατιστικό μετρά πιο πολύ από όλα: οι νίκες. Αν όμως θέλουμε να δούμε πιο βαθιά αυτό το στατιστικό, δε μπορούμε παρά να δούμε το Net Rating των ομάδων, το στατιστικό δηλαδή που εξηγεί πόσο καλή είναι η επίθεση μιας ομάδας σε σχέση με την άμυνα της, τη διαφορά του Offensive με το Defensive Rating. Xωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας Μπαρτσελόνα και Αρμάνι βρίσκονται στις θέσεις 1 και 4 αντίστοιχα, ενώ στις θέσεις 2 και 3 βρίσκονται ο Ολυμπιακός και η Βιλερμπάν. Έχουμε λοιπόν δύο φαβορί και δύο ομάδες έκπληξη της διοργάνωσης ως τώρα. Σαφώς, ο ΟΣΦΠ ήταν μια ομάδα που έχει κάνει υπέρβαση, αλλά όπως είπαμε και στα preview μας, υπολογιζόταν για την 8αδα. Αντίθετα, η ASVEL έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία ως τώρα με εξαιρετική επίδοση σε άμυνα και επίθεση, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ellie Okobo. Αυτές είναι και οι 4 καλύτερες ομάδες στη λίγκα ως τώρα, παρά το γεγονός ότι το ρεκόρ της Μακάμπι και της Ρεάλ (που είναι επίσης στην «καλή» πλευρά του γραφήματος) είναι ίδιο.

555555555δεργ

Το επόμενο διάστημα, στην απρόβλεπτη Ευρωλίγκα, ίσως αυτά τα στατιστικά να μη λένε πολλά. Ομάδες όπως η Εφες ίσως κάνουν άλματα στην απόδοσή τους με βάση όσα περιμένουμε από αυτές,ενώ το πυκνό πρόγραμμα ίσως δυσκολέψει τις πρωτοπόρες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι 7 ματς είναι ένα καλό δείγμα για να κατανοήσουμε το πώς οι προπονητές επιδιώκουν να διαχειριστούν τις ομάδες τους και να δούμε ποιές είναι τελικά αυτές που θα ξεχωρίσουν. Η εικόνα της βαθμολογίας ίσως δε μοιάζει ποτέ ξανά έτσι.

66666666ηγφγγ

Όλα τα στατιστικά είναι από το https://hackastat.eu/en/euroleague-stats-2021-2022/
Όλα τα γραφήματα είναι από το https://sweepsportsanalytics.com/