Skip to main content

Red Light – Green Light: Μια ιστορική ήττα και μια καθοριστική νίκη.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αγωνίστηκαν για την 8η αγωνιστική της Ευρωλίγκας και εμείς κάνουμε τη μπασκετική τους αποτίμηση στην εβδομαδιαία μας στήλη.

Μετά από τη μεγάλη νίκη με την Εφες, η ομάδα του κόουτς Πρίφτη έχει καταρρεύσει. Πρώτα, η ήττα από τη Βιλερμπάν στο ΟΑΚΑ και τώρα ο διασυρμός από τον Ερυθρό Αστέρα με 33 πόντους διαφορά. Τα λόγια περισσεύουν όταν μιλάμε για μια τόσο μεγάλη διαφορά, όμως εμείς επιχειρούμε να βρούμε τα  στοιχεία της συντριβής, ενώ παράλληλα αναλύουμε το πώς ο Ολυμπιακός κέρδισε την ισχυρή Μονακό, με την οποία θα παλέψει για τα πλασαρίσματα στα πλέι οφ.

5420001

RED LIGHT: O Ολυμπιακός έβαλε 86 πόντους σουτάρωντας 63% στις βολές και 28% για τρεις! Αυτό οφείλεται κυρίαρχα στην εξαιρετική του άμυνα που οδήγησε τη Μονακό σε 17 λάθη και φυσικά στα 47 συνολικά ριμπάουντ που πήρε, 15 εκ των οποίων επιθετικά. Όπως γράψαμε Euroleague Special λίγες μέρες πριν οι ομάδες που οδηγούν σε λάθη και παίρνουν τα ριμπάουντ είναι οι ομάδες που παίζουν με τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.

«Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που με βάση την επιθετική άμυνα της και τις βασικές της αρχές μπορεί να παίρνει αποτελέσματα.»

5418874

GREEN LIGHT: Ο Παναθηναϊκός είχε 8 ασίστ όλες και όλες έναντι 20 λαθών. Μιλάμε για τον ορισμό της κακής απόδοσης, μιας επίδοσης που αποτελεί μια από τις χειρότερες στην ιστορία τη Ευρωλίγκας. Ακόμη και ο Macon που για άλλη μια φορά έδειχνε ο μόνος ικανός παίκτης να προκαλέσει ζημιά στον αντίπαλο, χθες είχε 5 λάθη. Λάθη τα οποία οφείλονται κυρίως στο κακό spacing του Παναθηναϊκού  και όχι τόσο στην καλή άμυνα του Ερυθρού Αστέρα. Όπως φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ο Παναθηναϊκός πληρώνει τις επιλογές του καλοκαιριού: η έλλειψη βασικού άσσου και η επιλογή να μην υπάρχει κανείς στις θέσεις 4 και 5 που να μπορεί να σουτάρει κοστίζουν ακριβά και ο Φέρελ δεν είναι η λύση στο πρόβλημα στον άσσο. Αν και είναι βέβαιο ότι πρέπει να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο συμμετοχής μιας και είναι πολύ ποιοτικότερος του Perry.

«Στη σύγχρονη Ευρωλίγκα δε μπορείς να πορευτείς χωρίς spacing και σταθερό playmaking»

5420059

RED LIGHT: O Tyler Dorsey είναι ένας φύσει σκόρερ που ακόμη και αν δε του μπουν τα σουτ (1/6 τρίποντα) έχει τον τρόπο του να σκοράρει και να είναι απειλητικός. Χθες πήγε 10 φορές στη γραμμή των βολών και τελείωσε με 18 πόντους, 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ δείχνοντας την ποιότητά του σε πολλά μέρη του παιχνιδιού. Ο Λιβιό, ένας από τους πιο τίμιους παίκτες υπάρχουν σε ένα ρόστερ, πρόσθεσε 18 πόντους με 5 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα. Όταν παίρνεις τέτοια παραγωγή από έναν ρολίστα σου καταλαβαίνει κανείς πόσο ποιοτική ομάδα είσαι. Ενώ σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν το double double του Σάσα Βεζένκοφ και ακόμη ένα μεστό παιχνίδι από Σλούκα, Παπανικολάου και Γουόκαπ.

«Στις ομάδες του coach Μπαρτζώκα ο πλουραλισμός είναι βασικό στοιχείο. Έτσι και στο φετινό Ολυμπιακό.»

GREEN LIGHT: O Παναθηναϊκός δεν έχει ταυτότητα. Μια ομάδα σε αυτό το σημείο της σεζον πρέπει να μας δείχνει πράγματα της μπασκετικής της φυσιογνωμίας ακόμη και αν δε κερδίζει. Όμως, η ομάδα του κόουτς Πρίφτη είναι χωρίς συνοχή. Και πώς αλλιώς, μιας και όπως είπαμε στο σημείο 1. (αλλά και σε κείμενο που γράψαμε στα preview)  η δόμηση του ρόστερ ήταν κακή.

«η κακή δόμηση του ρόστερ έχει ήδη κάνει φανερά τα σημάδια της στην ομάδα του Πρίφτη»

RED LIGHT: Ο Ολυμπιακός  δε κατάφερε να σκοράρει από την αρχή του ματς και είδαμε πως το κακό ποσοστό σε ελεύθερα σουτ μπορεί να σε φέρει σε δυσμενή θέση. Όμως, η επιλογή του Μπαρτζώκα να περάσει την μπάλα στον Walkup στο midpost και να κουράσει τον Mike James (ή απλά να τον χτυπήσει σε αυτό το σημείο) ήταν καθοριστική. Ο Walkup επιτέθηκε στον σταρ της Μονακό, τον εκνεύρισε στην άμυνα και τελικά όχι απλά ο James τελείωσε με 7 πόντους και 1/11 σουτ, αλλά ο παίκτης του Ολυμπιακού  τον κέρδισε στη προσωπική τους μονομαχία κατα κράτος.

«Ο Thomas Walkup είναι ένα πολυεργαλείο, ένας παίκτης για όλες τις δουλειές και αποτελεί το στοιχείο ενοποίησης του σχεδίου του Μπαρτζώκα μέσα στο γήπεδο»

5418873

GREEN LIGHT: Ο Ερυθρός Αστέρας πήρε 13 επιθετικά ριμπάουντ και 39 συνολικά, σε σχέση με τα 23 του Παναθηναϊκού  (16 εκ των οποίων αμυντικά). Όταν μια ομάδα χάνει τόσο πολύ στα rebound και κάνει τόσα λάθη, σαφώς δεν έχει κάποια ελπίδα για το ματς. Ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε 0 ριμπάουντ σε 24 λεπτά αγώνα (!) και οι White, Evans είχαν 3 σε σύνολο 29’. Όταν οι ψηλοί σου έχουν τέτοια απόδοση δε μπορεί παρά να είναι ζήτημα συγκέντρωσης.

«Οι ψηλοί του Παναθηναϊκού ήταν σε κακή μέρα, αλλά το πρόβλημα στο rebound είναι πιο συνολικό»

RED LIGHT: O Quincy Acy έρχεται στον Ολυμπιακό  και παρότι δε θα ήταν η πρόταση του Shot Clock  για αυτή τη θέση (θα πηγαίναμε σε παίκτη που έρχεται από χαμηλότερο επίπεδο με σκοπό να γίνει ένα value up), οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή. Αν μπορούσαμε να κάνουμε ένα «μη μπασκετικό» παραλληλισμό θα λέγαμε ότι ο Acy θα είναι για τους ψηλούς του Ολυμπιακού ότι ο Walkup για την περιφέρεια. Ένας παίκτης για όλες τις δουλειές. Με ικανότητα να παίξει σε κάθε σχηματισμό άμυνας στο «4» και το «5», ο αμερικάνος μπορεί στον Ολυμπιακό  να είναι ακόμη καλύτερος από ότι ήταν στη Μακάμπι. Έχει το προφίλ του παίκτη που λατρεύει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και το skillset του είναι επιπέδου ΝΒΑ: ο λόγος που ο Acy ποτέ δε βρήκε ένα πραγματικό ρόλο στη καλύτερη λίγκα είναι ότι δε κατάφερε να κάνει ποτέ κάτι πολύ καλά στο κορυφαίο επίπεδο. Όμως, η άμυνα του, η ένταση και η αθλητικότητα του είναι elite level για την Ευρωλίγκα, ενώ η επίθεσή του στην ομάδα του Ολυμπιακού  μπορεί να φανεί, τόσο στο pick and roll, όσο και σε pick and pop καταστάσεις. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα του να παίζει τόσο στο «4» όσο και στο «5» ανοίγει διαφορετικά σενάρια πεντάδας στον προπονητή του, με κρισιμότερο όλων το κατέβασμα του Σάσα Βεζένκοφ στο «3» σε πολύ ειδικές καταστάσεις (όπως πχ ένα ματσάρισμα με oversized ομάδες»

«Ο Acy είναι προσθήκη που ανεβάζει επίπεδο και όχι που καλύπτει κάποιο κενό.»

GREEN LIGHT: O Παναθηναϊκός  σούταρε 13.6% για τρεις και αυτό είναι άλλο ένα δομικό στοιχείο για την απόδοση της ομάδας. Δεν ήταν μια τυχαία επίδοση, καθώς η ικανότητα του Macon να σκοράρει δε μπορεί να κρύψει τις ελλείψεις στο σουτ σε όλο το ρόστερ. Όπως γράψαμε και παραπάνω...

«Το φετινό καλοκαίρι άφησε πολλές τρύπες για ένα ρόστερ στο επίπεδο της Ευρωλίγκας»