Skip to main content

Cleveland Cavaliers: η μετά-Λεμπρόν εποχή άργησε, αλλά ήρθε για τα καλά!

Το «Shot Clock» γράφει για την διαφορετική μπασκετική προσέγγιση των Cavaliers, οι οποίοι δείχνουν να αφήνουν για τα καλά πίσω τους, τις αναμνήσεις της Λεμπρόν εποχής.

Ο Kevin Love ήταν καλεσμένος στο εξαιρετικό Podcast του JJ Redick όταν δήλωνε πώς φέτος, μετά από χρόνια, είνια ξανά χαρούμενος με το να παίζει μπάσκετ. Αυτή του η χαρά οφείλεται «στο μοίρασμα του πλούτου» όπως χαρακτηριστικά είπε. Στο γεγονός δηλαδή ότι η ομάδα του JB Bickerstaff έχει παίκτες που δεν παίζουν για τον εαυτό τους, αλλά αντίθετα έχουν ένα μπασκετικό ενθουσιασμό που επιτρέπει την ατομική προσπάθεια και της δίνει ουσία μέσα από τη συλλογική δουλειά.

Στο 2022 που το μπάσκετ έχει ως βάση του τον γρήγορο ρυθμό, τα χαμηλά σχήματα και την ταχύτητα, οι Cavaliers στοχεύουν να φέρουν...τα πάνω κάτω με μια ομάδα βασισμένη σε πολύ ψηλά σχήματα, με τρείς παίκτες πάνω από 2.10 μ. στη βασική τους πεντάδα και με κεντρικό επιθετικό τους προσανατολισμό το λεγόμενο σετ παιχνίδι.

Μια διαφορετική μπασκετική προσέγγιση

Ήδη από πέρσι ο coach Bickerstaff είχε δείξει τη διάθεσή του να παίξει ένα διαφορετικό μοντέλο μπάσκετ που βασίζεται στο μέγεθος της frontcourt του. Ο λόγος φυσικά έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η εξαιρετικά undersized περιφέρειά του, θα πρέπει να καλυφθεί. Όταν έχεις τους Garland, Sexton και Rubio σίγουρα θέλεις να τους έχεις όσο γίνεται περισσότερο στο παρκέ μαζί, όμως πρέπει να εξασφαλίσεις ότι η ομάδα σου δε θα χάσει σε μέγεθος. Έτσι, οι Cavs συνειδητά έδωσαν ένα παχυλό συμβόλαιο στον Λάουρι Μάρκαννεν για να παίζει στο «3», σε μια εποχή που τεσσάρια που δε μπορούν να παίξουν καλή περιφερειακή άμυνα μετακινούνται κατά βάση στο «5».

Αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε το μέγεθος της ομάδας του Κλίβελαντ από τις θέσεις των small forward μέχρι αυτή των Center.

Height

Player

Position

2.13m

Lauri Markannen

Power Forward

2.05 m

Kevin Love

Power Forward

1.99 m

Lamar Stephens

Power Forward

1.98 m

Isaac Okoro

Small Forward

2.10 m

Jarrett Allen

Center

2.13 m

Evan Mobley

Power Forward

2.06 m

Dean Wade

Power Forward

2.06 m

Ed Davis

Center

2.01 m

Cedi Osman

Small Forward

Oι παίκτες που βλέπουμε πιο πάνω πολύ συχνά παίζουν μαζί σε διάφορους συνδυασμούς: οι πεντάδες με τις περισσότερες κατοχές φέτος στους Cavs είναι αυτές με τον Garland στον «άσσο», τους Markannen, Mobley, Allen στις θέσεις «3», «4», «5» και τους Okoro/Stephens στο «2». Δηλαδή, από τη στιγμή που οι Sexton και Rubio τραυματίστηκαν η πεντάδα έγινε ακόμη πιο ψηλή με τη θέση του shooting guard να έχει παίκτες που ναι μεν είναι κοντά στα δύο μέτρα, αλλά είναι πολύ δυνατοί και αθλητικοί παίζοντας πιο ψηλά ως φυσικές θέσεις.

Με αυτό το τρόπο, οι Cavaliers εξασφαλίζουν ότι:

  • Θα έχουν μεγαλύτερο μέγεθος στην άμυνά τους και έτσι είναι 3οι σε defensive rating στη λίγκα με 105.9.
  • Θα μεταφράζουν σε επιθετικό ριμπάουντ το 26.5% των χαμένων επιθέσεών τους.
  • Δε θα χάνουν σε spacing με τους Markannen και Love να επιχειρούν 5 τρίποντα ανά αγώνα, με τον δεύτερο να σουτάρει με 40%
  • Θα έχουν ένα versatile επιθετικό παιχνίδι, που παρά το χαμηλό pace είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στον αιφνιδιασμό με τους Cavs να είναι 10οι σε πόντους ανά 100 κατοχές στο transition.
  • Θα έχουν vertical spacing, με τον Allen να είναι πιθανότερα ο καλύτερος Lob catcher της λίγκας.

O κομβικός ρόλος του Garland στην επίθεση και ο Jarrett Allen

O Garland έχει αναδυθεί ως ένας από τους καλύτερους Point guard της λίγκας με μοναδικές ικανότητες τόσο σε δημιουργία όσο και σε εκτέλεση. Με σπουδαιότερό του στοιχείο την ικανότητά του στο pick and roll, o νεαρός σταρ παίζει σε εντελώς δικό του ρυθμό, θυμίζοντας έντονα τον Steve Nash στον τρόπο που βρίσκει τρόπους να δημιουργήσει τρύπες στην αντίπαλη άμυνα. Φέτος μετρά 19.1 πόντους και 8.1 ασίστ για 3.7 λάθη, σουτάροντας με 47% σε fg και 36% για τρεις. Βρίσκεται στο 86ο percentile της λίγκας σχετικά με τους πόντους ανά σουτ σε 100 κατοχές, στο 90ο percentile της λίγκας σε assist και στο 80ο percentile σε ασίστ σύμφωνα με το usage rate του. Για να το πούμε πιο απλά, ο Garland είναι κορυφαίος σκόρερ και δημιουργός πριν καν κλείσει τα 22 του χρόνια. Με αυτόν στο παρκέ οι Καβαλίερς είναι 11.4 πόντους καλύτεροι ανά 100 κατοχές, ενώ ο τρόπος που παίζει Pick and roll με τον Άλλεν είναι απλά μοναδικός.

https://www.youtube.com/watch?v=bBG66fIu494

Από την άλλη, ο Allen έχει εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικό ψηλό μετρώντας 16.3 πόντους και 11 ριμπάουντ, ενώ στην άμυνα προσφέρει 1.4 τάπες ανά αγώνα. Η αθλητικότητα, η ικανότητά του να πιάνει λόμπες και τα μακριά του χέρια είναι στοιχεία που δε βρίσκεις εύκολα σε ψηλό, πόσο μάλλον να συνδυάζονται με εξαιρετικό IQ και διάθεση να παίζει για την ομάδα. Ο Jarrett Allen έγινε ακριβώς αυτό που φαίνεται να λείπει από τους φετινούς Νετς. Όμως, το all-star potential του το δείχνει ένα χρόνο μετά την ανταλλαγή του από τους τελευταίους.

Ένας Rookie και ένας βετεράνος που κάνουν τη διαφορά

O Evan Mobley δεν είναι παρά ένας ρούκι. Κι όμως, είναι σα να είναι χρόνια στη λίγκα με το παιχνίδι του να παίζει καθοριστικό ρόλο στις νίκες της ομάδας κάτι σπάνιο για ένα παίκτη που είναι μόλις 19 ετών. Ο Mobley είναι ήδη υποψήφιος για μια από τις καλύτερες αμυντικές πεντάδες της λίγκας, όντας παράλληλα 3ος σε ολόκληρο το ΝΒΑ σε contested shots. Ο συνδυασμός IQ, αθλητικότητας και δυνατότητας να παίξει μέσα και έξω, σε άμυνα και επίθεση τον κάνουν ξεχωριστό. Την ίδια στιγμή, ο Kevin Love έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους 6ους πάικτες της λίγκας μετρώντας 14 πόντους και 7 ριμπάουντ σε μόλις 21 λεπτά παιχνιδιού! Ο νέος ρόλος του φαίνεται να του ταιριάζει και η ομάδα μπορεί να φέρνει από τον πάγκο έναν πραγματικά σπουδαίο σκόρερ και ριμπάουντερ.

Στη μετά-Λεμπρόν εποχή το Cleveland έκανε υπομονή. Και πλέον, παρότι έχασε τους Sexton και Rubio για ολόκληρη τη σεζόν (ειδικά ο δεύτερος είναι πολύ μεγάλ απώλεια) φαίνεται να είναι έτοιμο να μπει στα πλέι οφ και να κάνει μια έκπληξη που κανείς δε περίμενε. Και όλα αυτά, κάνοντάς το με το δικό του τρόπο: παίζοντας το πιο ιδιαίτερο μπάσκετ στο σύγχρονο μπάσκετ.