Skip to main content

Ολυμπιακός -  Βρίσκοντας το δρόμο για τις νίκες

Το «Shot Clock» αναλύει τον τρόπο που η ομάδα του Πειραιά, μετά το άσχημο ευρωπαϊκό ξεκίνημα στο 2022, μπορεί να επιστρέψει στις επιτυχίες, ενόψει της απαιτητικής συνέχειας στην Euroleague.  

H ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επέστρεψε με το χειρότερο δυνατό τρόπο από τις πολλαπλές ακυρώσεις αγώνων λόγω της μετάλλαξης όμικρον στην Ευρωλίγκα και με 2 ήττες εκτός έδρας που συνοδεύτηκαν από κακή απόδοση, καλείται πλέον να διορθώσει τα κακώς κείμενα τόσο σε επίπεδο αποτελέσματος, αλλά κυρίαρχα σε εικόνα στον αγωνιστικό χώρο. Το τεχνικό επιτελείο της ομάδας καλείται να βγάλει άμεσα ένα διαφορετικό πρόσωπο μιας και πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι έρχεται ένας καυτός Μάρτης:

O ΟΣΦΠ έδειξε κάποιες τρανταχτές αδυναμίες στα δύο τελευταία ματς και εμείς επιχειρούμε έναν οδηγό για να μπορέσει η ομάδα του coach Μπαρτζώκα να επιστρέψει στις επιτυχίες. Αυτή τη στιγμή ο ΟΣΦΠ είναι 4ος με ρεκόρ 12-7, ισοβαθμώντας με Ούνικς και Ζενίτ και με την ανάσα τη ΤΣΣΚΑ ακριβώς από πίσω τους με 12-8!

#1 Να ελαττωθούν τα λάθη

Ο Ολυμπιακός στα δύο τελευταία ματς έχει αποτύχει να δημιουργήσει την επίθεσή του με ικανοποιητικούς όρους και με 16 και 15 λάθη αντίστοιχα έκανε ένα κακό σερί δύο αγώνων με μέτριο ή και κακό ast\to ratio. Οι καλύτεροι προπονητές του κόσμου λένε συνεχώς ότι πρέπει να «δίνουν αξία στη κάθε κατοχή» και έτσι μια ομάδα που στοχεύει ψηλά θα πρέπει να δώσει βάση (ξανά) σε αυτόν τον τομέα. Τον τόνο οφείλει να δώσει ο Κώστας Σλούκας, όμως ο σταρ του ΟΣΦΠ δεν ήταν υπεύθυνος για τα πολλά λάθη των τελευταίων ματς. Αντίθετα, δύο δευτερεύουσες -αλλά κρίσιμες- επιλογές, όπως ο Ντόρσευ και ο Φαλ είχαν πολλά λάθη στα τελευταία ματς (7 και 5 αντίστοιχα με Φενέρ και Μακάμπι). Ο εγκλωβισμός των δευτερεουσών επιλογών βραχυκύκλωσαν τον ΟΣΦΠ ειδικά από τη στιγμή που και ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν σε κακές βραδιές και έτσι η επίθεση της ομάδας δε θυμίζε σε τίποτα την ομάδα των προηγούμενων αγωνιστικών.

#2 Η άμυνα να επιστρέψει στα στάνταρ της

Ο ΟΣΦΠ για καιρό ήταν η καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας. Στα δύο τελευταία ματς οι 94 και 80 πόντοι αντίστοιχα δε μπορούν να αποτελούν δείγμα για τη συνέχεια. Η ενέργεια που χάθηκε πρέπει να βρεθεί, τα αμυντικά rotations να ξαναδουλέψουν και οι βασικές αρχές να επιστρέψουν. Η  συνταγή που οδήγησε τον Ολυμπιακό στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας ήταν αυτή που τον ήθελε ως ομάδα που βασίζεται στην ένταση του στην άμυνα και χωρίς αυτό χάνει μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων του.

#3 Το μυστήριο της θέσης «5»

Όσο το πρόγραμμα της Ευρωλίγκας γίνεται ακόμη πιο βαρύ και οι παίκτες φορτώνονται με αγωνιστικά λεπτά τόσο κάθε κενό σε κάθε ρόστερ θα φαίνεται. Ο Χασάν Μάρτιν (που έχει δείξει κάποια σημάδια βελτίωσης και ήταν και εξαιρετικός στο ματς με τον Κολοσσό) δε παίζει ακόμη στα στάνταρ που έδειξε ότι μπορεί την περσινή σεζόν. Την ίδια στιγμή, τα λεπτά του Λιβιό Ζαν Σαρλ έχουν ελαττωθεί, ενώ ο Acy έχει χτυπηθεί από πολλαπλές ατυχίες και βρίσκεται εκτός αγωνιστικού ρυθμού. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τον Μουσταφά Φαλ να κουβαλά πολύ μεγάλο φορτίο – με μια καμπή πλέον στην απόδοσή του. Για να μπορέσει ο ΟΣΦΠ να τα βγάλει πέρα θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου μια στιβαρή δεύτερη επιλογή πίσω από τον Γάλλο διεθνή. Είτε έρθει από τα μέσα είτε από τα έξω.