Κάποια σχόλια για τους... Ευρωλιγκάτους τελικούς κυπέλλων
Το «Shot Clock» κράτησε σημειώσεις από τους τελικούς ανάμεσα σε Ολυμπιακό – Παναθηναϊκό και Ρεάλ – Μπαρτσελόνα.
Σε Ελλάδα και Ισπανία, οι τελικοί των κυπέλλων είχαν άρωμα ευρωλίγκας, μιας και στους αγωνιστικούς χώρους βρέθηκαν Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός και Ρεαλ Μπαρτσελόνα αντίστοιχα. Σε δύο ματς με διαφορετικά χαρακτηριστικά και εντάσεις, Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα πανηγύρισαν και εμείς πάμε να δούμε μερικά κρίσιμα μπασκετικά σχόλια σε μορφή...σημειώσεων.
#1 Η πολυφωνία του Ολυμπιακού ήταν το καθοριστικό σημείο
Όπως γράψαμε και στο σχολιασμό του αγώνα, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα νίκησε αφήνοντας σε όλη τη 4η περίοδο τον κατα τεκμήριο πιο καταξιωμένο και ικανό της παίκτη σε τέταρτες περιόδου. Ο Κώστας Σλούκας ήταν ο υπέυθυνος πολλών ανατροπών και buzzer beater τα τελευταία χρόνια στο Ευρωπαικό μπάσκετ -πράγμα που έκανε συχνά το τελευταίο διάστημα και με τον Ολυμπιακό-, αλλά ο προπονητής του προτίμησε να τον αφήσει στο πάγκο δεδομένης της εξαιρετικής απόδοσης που είχε η περιφέρεια της ομάδας σε εκείνο το σημείο. Αυτή η πολυφωνία αποτελεί κέρδος για τη συνέχεια, αλλά κυρίαρχα αποτελεί απόδειξη της καλής δουλειάς που έγινε το καλοκαίρι στο χτίσιμο του ρόστερ.
Το τελευταίο διάστημα ο Σλούκας καθόριζε τα ματς στο τέλος είτε συνολικά είτε ακόμη και με buzzer beater. Σήμερα έμεινε στον πάγκο σε όλη τη 4η.
Αυτό ήταν νίκη και για τον ΟΣΦΠ και για τον Σλούκα και για τον Μπαρτζώκα.
Ομάδα με ποιότητα, βάθος και εμπιστοσύνη.#PAOOLY
#2 Η επίθεση του Παναθηναϊκού τον πρόδωσε
Ο Παναθηναικός έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι αμυντικά για τρία δεκάλεπτα, ενώ επιθετικά -για άλλη μια φορά- βασίστηκε στην ατομική προσπάθεια. Συχνά βλέπουμε σε αυτό το ρόλο είτε τον Νέντοβιτς είτε τον Μέικον. Χθες, ήταν ο Σέρβος που κράτησε στις πλάτες του την επίθεση της ομάδας του Πρίφτη, όμως όταν όλη η άμυνα του Ολυμπιακού προσαρμόστηκε όλα έγιναν πιο δύσκολα. Ο Νέντοβιτς σούταρε τελικά με 5/21 αποτελεσματικότητα που ναι μεν είναι πολύ κακή, αλλά αποτυπώνει την προσπάθειά του να βάλει τη μπάλα στο καλάθι χωρίς ένα πραγματικό πλάνο από πίσω του. Το ρόστερ του ΠΑΟ δεν είναι αρκετά δυνατό για να παράγει λύσεις απέναντι σε μια elite άμυνα και εκεί κρίθηκαν όλα. Όταν η άμυνα έγινε ασφυκτική, οι δυνάμεις και οι λύσεις τελειώσαν και απλά δεν υπήρχαν παίκτες να δημιουργήσουν κάτι για τον εαυτό τους ή για τους συμπαίκτες τους.
Ο ΠΑΟ εμφανίστηκε χωρίς κανένα πλάνο πέρα από iso και εμπιστοσύνη στον Νεντο. Δεν αξιοποίησε τις αδυναμίες του ΟΣΦΠ και τελικά έκανε ένα πολύ κακο δεύτερο ημίχρονο.
Οι τόσες προσπάθειες του Νεντοβιτς δεν μπορούν να είναι πλάνο επίθεσης, ειδικά όταν δεν έμπαινε τίποτα.#PAOOLY
#3 Η τριάδα Walkup- Dorsey- Mckissic είναι όπλο στα χέρια του Μπαρτζώκα
Στις αρχές της τέταρτης περιόδου, ο coach των ερυθρόλευκων πήγε στην τριάδα των Αμερικάνων και κάτι μας λέει ότι θα το ξανακάνει. Οι τρεις παίκτες ταιριάζουν πάρα πολύ: έχουν στοιχεία αθλητικότητας και από εκεί και πέρα αλληλοσυμπληρώνονται. Ο Walkup αποτελεί έναν από τους κορυφαίους γκαρντ στην ευρώπη σε επίπεδο τακτικής αντίληψης και μπορέι να έχει το ρόλο του άσσου, ενώ οι Ντόρσει και ΜακΚίσικ είναι δύο παίκτες ικανοί σκόραρουν με διαφορετικούς τρόπους. Η χθεσινή τους απόδοση είναι δεδομένο ότι θα επαναληφθεί, ειδικά αν ο Γιώργος Μπαρτζώκας εμπιστεύεται το συγκεκριμένο σχήμα.
#4 Η Μπαρτσελόνα κέρδισε, αλλά προβλημάτισε
Η Μπαρτσέλονα είναι το ξεκάθαρο φαβορί κάθε φορά που μπαίνει σε ένα Ευρωπαικό γήπεδο. Είναι η ομάδα με το πιο βαθύ ρόστερ και είναι παντοδύναμη σε κάθε θέση. Κι όμως, αυτό που βλέπουμε επιμένουμε πως δε μπορεί να είναι το μπάσκετ που αντιστοιχεί σε αυτό το ρόστερ. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επιλέγει ένα μπάσκετ «καταστροφής» και πειθαρχίας, κάνοντας μια ομάδα με παίκτες όπως ο Μίροτιτς, ο Καλάθης, ο Davis, o Exum και άλλοι να σκοράρει σε τόσο χαμηλό επίπεδο σε ένα τελικό. Η Μπαρτσελόνα πήρε το κύπελλο, αλλά προπονητικά ήταν ένα πολύ κακό performance.
Παρακολουθούμε ένα πολύ άσχημο τελικό στην Ισπανία, αλλά το ποσό κακό είναι το performance του Saras είναι δύσκολο να περιγραφεί σε κάποιον που δεν βλέπει το ματς.>>
#5 Ο Jokubaitis είναι ένας παίκτης που ίσως να μη μείνει για πολύ στην Ευρώπη
Ο Λιθουανός γκαρντ δείχνει ότι έχει ότι χρειάζεται για να μεταπηδήσει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Αποφασιστικότητα, αντίληψη, βελτίωση και καλό κορμί είναι στοιχεία που το ΝΒΑ...γλυκοκοιτάζει σε κάθε Ευρωπαίο γκαρντ. Ο μικρός ήταν ανά διαστήματα ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου σε ένα ματς γεμάτο αστέρες και αυτό λέει τα πάντα. Αν δουλέψει τη μηχανική στο σουτ του (που είναι πολύ αργή για το υψηλότερο επίπεδο) και βελτιώσει το δεξί του χέρι, θα μπορεί να επιδιώξει μια καριέρα στο ΝΒΑ.