Τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά busts στο ΝΒΑ τα τελευταία 10 χρόνια
Το «Shot Clock» γράφει για τα τρία πιο αποτυχημένα υψηλά draft pick από την Ευρώπη.
Στο σύγχρονο ΝΒΑ, έχουμε δει πάρα πολλούς Ευρωπαίους σταρ να είναι πρωταγωνιστές. Από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και το Νίκολα Γιόκιτς που είναι μέσα στους 5 καλύτερους παίκτες στον κόσμο, τον Λούκα Ντόνσιτς που έχει σπουδαίο μέλλον μπροστά του, αλλά και εξαιρετικούς ρολίστες όπως οι Bogdan και Bojan Bogdanovic και άλλοι. Πλέον, η παγκοσμιοποίηση του ΝΒΑ έχει ανοίξει την αγορά της Ευρώπης για τα καλά, κάνοντας πολύ δύσκολη την ζωή των Ευρωπαϊκών ομάδων, μιας και το ταλέντο που παράγουν χάνεται σε πολύ μικρή ηλικία, πηγαίνοντας στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Όμως, εκεί δε τα καταφέρνουν όλοι το ίδιο καλά. Με αφορμή λοιπόν τις δηλώσεις του Μάριο Χεζόνια, που δήλωσε ότι «το ΝΒΑ δεν είναι το καλύτερο πρωτάθλημα και ότι εδώ οι παίκτες και οι προπονητές είναι πιο ικανοί», πάμε να δούμε τα τρία πιο αποτυχημένα υψηλά draft pick από την Ευρώπη.
Dragan Bender
Ο Κροάτης, όντας ο σταρ των μικρών Εθνικών της χώρας του, εμφάνιζε ένα μοναδικό potential: καλή μηχανική στο σουτ, καλή αντίληψη του παιχνιδιού, ικανότητα να βάλει τη μπάλα στο παρκέ ήταν μεταξύ άλλων τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν να ξεχωρίζει. Όλα αυτά, ενώ στέκεται σε ύψος 213 εκατοστά! Οι Suns τον επέλεξαν στο #4 του draft του 2016 και από τότε όλα πήγαν στραβά. Κακή νοοτροπία, τραυματισμοί και φυσικά πολύ κακές εμφανίσεις ήταν πάνω κάτω η καριέρα του -κάποτε- τόσο μεγάλου prospect. Η μια καλή σεζόν του στο ΝΒΑ ήρθε στους κάκιστους -για μία σεζόν- Warriors, όπου μέτρησε 9 πόντους και 6 ριμπάουντ στα λίγα ματς που έπαιξε, ενώ κατά τα άλλα οι μέσοι όροι του 5.4 πόντοι, 3.9 ριμπάουντ και 39% εντός πεδιάς μιλούν από μόνοι τους.
Jan Vesely
O Τσέχος σήμερα είναι ένας από τους σπουδαιότερους ψηλούς της ιστορίας της Ευρωλίγκας και η καριέρα του είναι αξιοζήλευτη. Όμως, δε θα λέγαμε το ίδιο για την καριέρα του στο ΝΒΑ. O Vesely επιλέχθηκε στο νούμερο 6 του draft του 2011 και αναμενόταν να είναι το ταίρι του John Wall για πολλά χρόνια σε στιγμές μαγικού Pick and Roll. Λίγο η τάση του ΝΒΑ να αλλάζει, λίγο το δυσλειτουργικό κλίμα των Wizards που δε μπορούσαν να δουν τον Vesely ως 5άρι και φυσικά το γεγονός ότι αυτός κυρίως δε προσέφερε τίποτα στον αγωνιστικό χώρο, μας έδωσαν 3 σεζόν με 3.6 πόντους, 3.5 ριμπάουντ, 40% στις βολές σε 15’ αγώνα.
Mario Hezonja
“O νέος Petrovic”. “O επόμενος Ευρωπαίος superstar”. “To παιχνίδι του είναι δεδομένο ότι θα μεταφραστεί στο ΝΒΑ”. Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα λόγια των scouter για τον Super Mario με τον ίδιο να προσθέτει ότι «είναι το πεπρωμένο μου να παίξω ανάμεσα στους καλύτερους, γιατί είμαι ένας από αυτούς» και ότι «αν ήμουν στο κολλέγιο και με έβλεπαν συνέχεια, θα ήμουν εύκολα το νούμερο 1 του draft». Τελικά, οι Magic τον επέλεξαν στο νούμερο 5 του draft πάνω από παίκτες όπως ο Devin Booker, ένας παίκτης που αγωνίζεται στην ίδια θέση με αυτόν και φέτος ήταν υποψήφιος για το MVP! H καριέρα του Hezonja χαρακτηρίζεται από αλαζονεία, πολύ κακές εμφανίσεις και ένα συνεχόμενο what if, που όπως αποδεικνύουν οι δηλώσεις του είναι φανερό ότι δε κατάλαβε ποτέ πόσο καλός είναι ή πόσο καλός θα μπορούσε να γίνει. Με 4.8 πόντους μέσο όρο, πάρα πολύ κακή άμυνα, κακά ποσοστά και μέσα σε 5 χρόνια διακοπές εγγυημένων συμβολαίων και αποδεσμεύσεις είναι το βιογραφικό του μεγαλύτερου draft bust του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, μετά φυσικά τον Darko Milicic. Ο Σάσα Πάβλοβιτς πρόσφατα δήλωνε ότι μιλώντας με τον Bogdan Bogdanovic, το κατά τεκμήριο κορυφαίο παίκτη στην Ευρώπη μετά της σεζόν που κατέκτησε την Ευρωλίγκα με τη Φενέρ, του είπε ότι στη πρώτη του προπόνηση με τους Kings δε κατάφερε να σουτάρει ούτε μία φορά. Ότι πρέπει να δουλέψει σκληρά γιατί όλα πηγαίνουν πολύ πιο γρήγορα και δε θα τα καταφέρει. Πλέον, ο Bogdan έχει ένα εξαιρετικό συμβόλαιο και χθες ήταν καθοριστικός στο ματς της Ατλάντα για να παλέψει για τα πλέι οφ. Ο Μάριο Χεζόνια, ταλέντο που θεωρήθηκε πολύ καλύτερο από τον Σέρβο, παίζει πλέον στην Unics και όπου σταθεί λέει ότι το μπάσκετ εδώ είναι καλύτερο από την άλλη μεριά του Ατλαντικού…