Skip to main content

Ολυμπιακός: 3+1 σημαντικά στοιχεία στο δρόμο για τη νίκη (vids)

Το «Shot Clock» γράφει για τα σημεία – κλειδιά για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, προκειμένου οι «ερυθρόλευκοι» να λυγίσουν την παρέα του Μάικ Τζέιμς, στον δρόμο προς το Final Four του Βελιγραδίου.

Μετά από τα δύο πρώτα ματς στο ΣΕΦ, ΟΣΦΠ και Μονακό βρίσκονται ισόπαλοι στο 1-1 με τις δύο ομάδες να μοιράζονται μάλιστα και τις εντυπώσεις μιας και οι δύο φρόντισαν να νικήσουν εύκολα τον αντίπαλό τους σε κάθε ένα από τα ματς. Βέβαια, οι Μονεγάσκοι έχουν κερδίσει εκτός έδρας και αυτό τους δίνει ένα -μικρό- πλεονέκτημα, αλλά στο επίπεδο που βρίσκονται οι δύο ομάδες κάθε λεπτομέρεια μετράει και κάθε σημείο τακτικής και διάθεσης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφέρουμε τρία σημεία κλειδιά για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Για μια πιο βαθιά ανάλυση, δείτε το βίντεό μας, όπου αναλύουμε τί συνέβη στα προηγούμενα ματς και τι πρέπει να κάνουν οι ερυθρόλευκοι για να κερδίσουν:

Πώς ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει τη Μονακό - YouTube

#1 Ο Ολυμπιακός πρέπει να ανεβάσει την ένταση του και να τρέξει στον αιφνιδιασμό

Σε αυτό το πρώτο σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι «τρέχω στον αιφνιδιασμό» στο σύγχρονο μπάσκετ δε σημαίνει ότι πάω το παιχνίδι σε ξέφρενο τέμπο. Αντίθετα, σημαίνει «παίρνω εύκολους πόντους». Αυτό είναι το νούμερο 1 στοιχείο που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στα δύο πρώτα ματς, κάθε φορά που ο ΟΣΦΠ πίεσε κατάφερε να κερδίσει έδαφος μιας και η Μονακό κάνει εύκολα το λάθος. Επιπλέον, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η ομάδα του Μπαρτζώκα είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στο τρανζίσιον. Στη παρακάτω φάση, βλέπουμε πόσο γρήγορα εκδηλώνεται μια κατάσταση αιφνιδιασμού, ακόμη και αν δεν υπήρχε ένα εύκολο lay up. Πριν η άμυνα στηθεί ο Βεζένκοφ έχει ήδη εκτελέσει για τρεις.

#2 Το Pick and Roll είναι ο οδηγός στην επίθεση

Η Μονακό είναι μια ομάδα που είναι απείθαρχη και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο ΟΣΦΠ μέσα από τα χέρια και τη δημιουργία του Κώστα Σλούκα. Η άμυνα της ομάδας του Obradovic χάνε εύκολα τα rotation και τις ισορροπίες της, όταν ένας καλός οργανωτής μπορεί να διαβάσει την άμυνα και τις αλλαγές. Για καλή του τύχη, ο Ολυμπιακός έχει στις τάξεις του έναν εκ των καλύτερων pick and roll δημιουργών στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία και πρέπει να ανεβάσει το usg%, ώστε να αυξήσει τις ποιοτικές του επιθέσεις. Στην παρακάτω φάση, βλέπουμε πώς τα αμυντικά rotation των Γάλλων χάνονται μετά το pick and roll και ο Πρίντεζης ολομόναχος σουτάρει για τρεις.

#3 Να επιτεθεί στον Mike James

Ο Αμερικάνος σταρ είναι ένας σπουδαίος επιθετικά παίκτης. Όσο σπουδαίος όμως και να είναι στην επίθεση, στην άλλη μεριά του παρκέ δεν υπήρξε ποτέ πάνω του μετρίου. Κάθε φορά που του επιτίθεται ένας ικανός γκαρντ, ο James δε μπορεί να ακολουθήσει και ο ΟΣΦΠ με Σλούκα, Ντόρσει, ΜακΚίσικ οφείλει να επιτεθεί σε αυτόν! Ο McKissic είναι πιο εκρηκτικός και πιο δυνατός από τον άσσο της Μονακό και όπως είδαμε στα προηγούμενα ματς μπορεί να τον κερδίσει σε προσωπικές μονομαχίες. Στην πρώτη φάση, ο Τζέιμς μαρκάρει από μεγάλη απόσταση το τρίποντο και έτσι ο φόργουρντ του ΟΣΦΠ σουτάρει ένα παντελώς ελεύθερο τρίποντο.

Στην αμέσως επόμενη φάση, βγαίνει να τον μαρκάρει στο τρίποντο και ο McKissic τον περνά εύκολα, παρότι αστοχεί στο λέι απ.

 

Για το τέλος αφήσαμε φυσικά την συγκέντρωση στην άμυνα. Ένα βασικό στοιχείο στην  αμυντική τακτική ονομάζεται στο ΝΒΑ «Know Your Personnel» και ο Γιώργος Μπαρτζώκας (προπονητής που κοουτσάρει βασισμένος στις αρχές του παιχνιδιού της κορυφαίας λίγκας του κόσμου) επενδύει πάρα πολύ σε αυτό το στοιχείο. Ο ΟΣΦΠ όλη τη σεζόν κλείδωνε τα όπλα του αντιπάλου του και ήταν μια κορυφαία αμυντική ομάδα. Έτσι και σήμερα, οφείλει να μην επιτρέψει σε James, αλλά κυρίαρχα στον Bacon να σκοράρουν όπως θέλουν. Από τη μια, ο James μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο και είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί. Όμως από την άλλη, δεν μπορεί να επιτραπεί για δεύτερο σερί ματς ένας τόσο ικανό σκόρερ όσο ένας παίκτης με 7.5 πόντους μέσο όρο στο ΝΒΑ μα σκοράρει τόσο ανενόχλητος από το midrange.