Skip to main content

Αρκεί η έδρα για να περάσεις στο Final Four;

Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα έχουν φέρει τις σειρές τους με Μονακό και Μπάγερν Μονάχου αντίστοιχα, σε ένα εντός έδρας Game 5 και το «Shot Clock» γράφει για τα παιχνίδια σε Πειραιά και Βαρκελώνη και το αν το πλεονέκτημα της έδρας αρκεί ώστε οι δύο ομάδες να… σφραγίσουν τα εισιτήρια τους για Βελιγράδι.

Το καλοκαίρι του 2021, Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα ξεκινούσαν την προετοιμασία τους για τη νέα σεζόν της Ευρωλίγκας από διαφορετική σκοπιά, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο final 4. Από τη μια, η Μπαρτσελόνα είχε ένα τεράστιο budget, με πολύ μεγάλα ονόματα και κάθε τι πέρα από την κατάκτηση του τίτλου συνιστά αποτυχία. Από την άλλη, ο ΟΣΦΠ είχε ένα στοίχημα: να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια με τον τρόπο που ο προπονητής τους ξέρει όσο λίγοι, δομώντας δηλαδή ένα ρόστερ που στο γήπεδο θα καταφέρει να ξεπεράσει την αγωνιστική του αξία.

Λίγους μήνες μετά, οι δύο ομάδες καλούνται να υπερασπιστούν την έδρα τους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στο Βελιγράδι. H Μπαρτσελόνα έχει απέναντί της την καταπληκτική Μπάγερν του Αντρέα Τρινκιέρι, τον προπονητή που ονομάσαμε «μάγο των μικρών πάγκο» τον Οκτώβρη του 2020 με άρθρο μας στο superbasket.gr. To ως τώρα 2-2 των δύο ομάδων είναι ήδη νίκη για τον Ιταλό κόουτς, αλλά μια ενδεχόμενη παρουσία στο final 4 θα αποδείξει το πόσο καλός είναι, αλλά κυρίαρχα θα ανοίξει εκ νέου το δρόμο για το πώς οι ομάδες που δε δαπανούν πολλά χρήματα μπορούν να βρεθούν στο final 4. Ο ΟΣΦΠ έχει απέναντί του την Μονακό, του εξαιρετικού ταλέντου και της εξαιρετικής δυάδας James-Bacon που μπορούν να διαλύσουν οποιαδήποτε άμυνα.

H Bayern έχει καταφέρει να δέσει την άμυνά της, οδηγώντας τη Μπαρτσελόνα να σουτάρει μόλις 40% σε fg στη σειρά και με το τραγικό 29% για τρεις. Η άμυνά της από μέτρια μέσα στη σεζόν έχει γίνει εξαιρετική στα play-off με το Defensive Rating της ομάδας του Τρινκιέρι να είναι στο 104 από το 113 της regular season!

Ενώ λοιπόν η επίθεση της Μπάγερν δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ο Τρινκιέρι αντισταθμίζει την έλλειψη ταλέντου με εξαιρετική άμυνα και passing game με το 60% των πόντων της γερμανικής ομάδας να έρχονται από άμεση ασίστ. Όλα τα παραπάνω, συνδυασμένα με τη θέληση που χαρακτηρίζει τους παίκτες, μιας και τοπ 60% σε rebounding rate μιλά από μόνο του για το πόσο συγκεντρωμένοι είναι στο στόχο τους.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η Μπαρτσελόνα έχει να κάνει με μια ομάδα που δεν είναι η πιο ταλαντούχα, αλλά έχει βασικές αρχές στο παιχνίδι της τις οποίες τηρεί μέχρι τέλους. Για να μπορέσει η ομάδα του coach Γιασικεβίτσιους να πάρει το ματς θα πρέπει:

  • Nα εκμεταλλευτεί καλύτερα τη διαφορά ποιότητας που έχει. Η Μπαρτσελόνα αυτή τη στιγμή παίζει με ένα τρόπο παιχνιδιού, που χάνει το βασικό της προτέρημα που δεν είναι άλλο από το ότι πολύ απλά οι παίκτες της είναι καλύτεροι από κάθε άλλη ομάδα. Πρέπει Mirotic και Exum να έχουν τη μερίδα του λέοντος στην επίθεση των Καταναλών. Χαρακτηριστικά, στα play-off, o coach Ataman εκτόξευσε το usage rate του Micic, αντιλαμβανόμενος ότι έτσι η επίθεση του είναι πιο λειτουργική. Το αναχρονιστικό μπάσκετ της Μπαρτσελόνα έχει ανάγκη από μια τέτοια αλλαγή.
  • Να βελτιώσει το spacing της.
  • Να παλέψει περισσότερο για κάθε κατοχή, μιας και σε αυτό το σημείο οι Καταλανοί παίρνουν πολύ κακό βαθμό.

Οι παραπάνω τακτικές προσεγγίσεις είναι απλές, αλλά για μια ομάδα σαν τη Μπαρτσελόνα, θα πρέπει να είναι βασικά χαρακτηριστικά αν θέλει να προκριθεί.

Η Μονακό είναι μια ομάδα που όπως έχουμε ξαναγράψει κερδίζει μέσω μιας πιο «χαωτικής» προσέγγισης του παιχνιδιού και δίνοντας το 26% των επιθέσεών της σε ένα παίκτη που στα play-off έχει μόλις 33% fg! Ακριβώς, ο ΟΣΦΠ παίρνει ήδη άριστα στην αντιμετώπιση του James και ακριβώς αυτό πρέπει να κάνει και στο game 5! Όμως, την ίδια στιγμή, ο ΟΣΦΠ δεν έχει βρει απάντηση στον Dwayne Bacon που σουτάρει με 50% εντός πεδιάς και 44% για τρεις! Ο Αμερικάνος σταρ της Μονακό είναι ασταμάτητος σε όλη τη σειρά, πηγαίνει στο αγαπημένο του midrange κατά βούληση και σκοράρει με κάθε τρόπο.

Για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να εκμεταλλευτεί την έδρα του και να κερδίσει θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτούς τους δύο παίκτες, αλλά ταυτόχρονα:

  • Nα παίξει πάνω από 32-33 λεπτά τους Fall, Vezenkov.
  • Να αυξήσει το usg% του Κώστα Σλούκα.
  • Να πάρει καλή εμφάνιση επιθετικά από τουλάχιστον έναν εκ των Ντόρσει, ΜκΚίσσικ, Παπανικολάου ή Πρίντεζη.