Skip to main content

Σημειώσεις από μια ιστορική ήττα

Το «Shot Clock» αναλύει τους παράγοντες για τους οποίους το Game 6 ανάμεσα σε Warriors και Grizzlies (14/5, 05:00) είναι καθοριστικό

Το ματς μόλις έχει τελειώσει και οι Memphis Grizzlies, παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκαν χωρίς τον Ja Morant, τον superstar τους, διέλυσαν τους Warriors με 135-94. Η φράση «ντροπιαστικό» είναι αυτό που ακούγεται σε όλα τα podcast και σταθμούς της ομάδας και κανείς δε φαίνεται ικανοποιημένος παρά το γεγονός ότι η ομάδα του San Fransisco βρίσκεται μπροστά στη σειρά με 3-2. Οι Warriors εμφανίστηκαν αλαζόνες, χαλαροί και έδειξαν σε όλες τις ομάδες ότι στα play-off του ΝΒΑ, αν δεν εμφανιστείς, θα ηττηθείς και μάλιστα με τρόπο σκληρό. Το σημερινό ματς (05:00) είναι καθοριστικό για μια σειρά από παράγοντες που θα αναλύσουμε στο παρόν κείμενο.

#1 Αν οι Grizzlies κερδίσουν το Game 6, πιθανότατα θα κερδίσουν και το 7ο

Η ομάδα του Μέμφις, χωρίς τον Μοράντ, μετατρέπεται σε μια ομάδα που έχει πολλά χαρακτηριστικά ομάδας που μπορεί να κερδίσει τους πάντες. Με ρεκόρ 20-5 στη regular season στα 25 ματς χωρίς τον σταρ τους έδειξαν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που τα επανάφεραν στα δύο τελευταία ματς:

  • Ήταν η καλύτερη άμυνα μισού γηπέδου στη λίγκα. Η παρουσία του Ja παρότι δίνει πάρα πολλά επιθετικά, αποδυναμώνει την άμυνα και ειδικότερα την point of attack άμυνα. Χωρίς αυτόν, οι περιφερειακοί αμυντικοί μένουν πιο δυναμικά μπροστά στους αντιπάλους του και έτσι δίνουν στον Jaren Jackson Jr την ευκαιρία να αντιδρά καλύτερα, να παίζει χωρίς να κάνει συνεχώς φάουλ και άρα να επηρεάζει το παιχνίδι σαν αυτό που πραγματικά είναι: ένας από τους καλύτερος αμυντικούς στη λίγκα
  • Έχουν εξαιρετική κίνηση μακριά από τη μπάλα και spacing. Με αρκετούς ικανούς σουτέρ και με τη μπάλα να γυρνάει περισσότερο, οι Grizzlies ανοίγουν τις άμυνες και σουτάρουν συνεχώς. Το 45% του game 5 ήταν απλά κάτι που είδαμε και στα 25 ματς της κανονικής περιόδου.
  • Η επιστροφή του Adams στο rotation τους κάνει πανίσχυρους στα rebound, με τον Νεοζηλανδό να αποδεικνύει πόσο πολύτιμος είναι για άλλη μια φορά έχοντας μ.ο. 13 ριμπάουντ στα δύο τελευταία ματς.

Όλα τα παραπάνω μας λένε πόσο καλοί είναι ως σύνολο. Αν όμως συνυπολογίσουμε τον ενθουσιασμό μιας νεανικής ομάδας, ένα ενδεχόμενο 3-3 στη σειρά θα στήσει τους Warriors στον τοίχο. Με αυτή την έννοια, η νίκη είναι μονόδρομος και για τις δύο ομάδες σήμερα.

#2 Τί συμβαίνει με τον Draymond Green;

Οι Warriors βασίζουν την άμυνα τους, τη δημιουργία τους και συνολικά το χαρακτήρα τους στον σπουδαίο Draymond Green. Όταν όμως αυτός κάνει πιθανότατα τη χειρότερη σειρά playoff της καριέρας του, όλα φαίνονται πιο δύσκολα.

Ο Green είναι «απών» από τη σειρά αμυντικά, επιτρέποντας στον Jackson να κάνει τη σειρά της καριέρας του ως τώρα με 20.4 πόντους και 6.8 ριμπάουντ. Την ίδια στιγμή, μετρά 28 ασίστ για 20 λάθη, ενώ επιθετικά σκοράρει 4.8 πόντους, τους λιγότερους που είχε σε σειρά στη καριέρα του από το μακρινό 2013! Μιλάμε για ένα παίκτη που το 2018 στη σειρά με τους Pelicans μετρούσε 14.8 πόντους, 11.8 ριμπάουντ και 10 ασίστ, με 40% για τρεις!

Το spacing των Warriors καταστρέφεται με τον Green, οι οπαδοί δυσανασχετούν μαζί του και όλα αυτά περιγράφονται στην παρακάτω φάση:

#3 Πώς μπορεί να αλλάξει το σκηνικό;

Το βασικό στοιχείο για τον coach Kerr είναι να ξαναχτιστεί το DNA του πρωταθλητισμού σε αυτή την ομάδα. Όσο βαθύ και να είναι ένα ρόστερ, αν δεν υπάρχει σωστό gameplan και βασικές αρχές τότε όλα γίνονται πολύ δύσκολα. Οι Warriors κάνουν λάθη, ενώ τα βασικά τους επιθετικά όπλα βρίσκονται σε κακή φάση.

https://twitter.com/dieter/status/1524826097786843136?s=20&t=jfX8Ig6v4BUsu1PEpekGmA

Μπορεί κανείς να περιμένει τον Game 6 Klay ή ακόμη ένα μαγικό παιχνίδι του Steph Curry, αλλά τα πράγματα στην περίπτωση των Πολεμιστών είναι πιο απλά στη θεωρία, μα πιο δύσκολα στη πράξη: για να καταφέρουν να δείξουν σε όλους ότι είναι μια ομάδα που διεκδικεί το πρωτάθλημα πρέπει να επιστρέψει στις βασικές της αρχές που δεν είναι άλλες από ball/player movement, pick and roll actions και DHOs, εμπιστοσύνη στο συμπαίκτη και παραγωγή ποιοτικών και ελεύθερων σουτ. Αν δε μπορέσουν να επιστρέψουν στο ταυτοτικό τους μπάσκετ, έχουν ήδη ηττηθεί.