Skip to main content

4+1 στοιχεία για τον αποκλεισμό των Bucks

Το «Shot Clock» απαριθμεί τους λόγους που οι πρωταθλητές δεν θα έχουν την δυνατότητα να υπερασπιστούν τον τίτλο τους, μετά τον αποκλεισμό από τους Σέλτικς, στο Game 7 της Βοστόνης

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βγαίνει από τον αγωνιστικό χώρο με κάτι παραπάνω από ένα λεπτό να απομένει. Κουρασμένος ψυχικά και σωματικά κάθεται στον πάγκο μετρώντας 23 πόντους 20 ριμπάουντ 9 ασίστ, έχοντας ένα κακό δεύτερο ημίχρονο. Οι Bucks, περσινοί πρωταθλητές του ΝΒΑ, χωρίς τις υπηρεσίες του Khris Middleton και με 4 στα 33 τρίποντα έχουν ηττηθεί κατά κράτος και το ΝΒΑ ψάχνει επίσημα για αυτόν που θα φορέσει το στέμμα του.

Η άμυνα των Celtics έπνιξε τους Bucks

Η άμυνα του coach Udoka έχει σχολιαστεί ξανά και ξανά. Ο προπονητής της Βοστώνης έχει φτιάξει μια ιστορικά καλή άμυνα που βασίζεται στα εξής στοιχεία:

  • Προσαρμοστικότητα και τακτική επίδραση: είναι από τις σπάνιες φορές που ένα τέτοιο στοιχείο μπαίνει ως πρώτο, όμως η αλήθεια είναι ότι ο coach Udoka είναι πιθανότατα ο πιο επιδραστικός προπονητής στις αμυντικές προσαρμογές στον πλανήτη. Η άμυνα των Celtics είναι δικό του δημιούργημα.
  • Επικοινωνία και αντίληψη: το σύστημα της Βοστώνης βασίζεται σε αθλητές που γνωρίζουν καλά το άθλημα, αντιλαμβάνονται την τακτική του και θέλουν συλλογικά να υπηρετήσουν το πλάνο του προπονητή τους.
  • Αθλητικότητα και versatility: Ακόμη και τους εξυπνότερους παίκτες του κόσμου να έβαζε κανείς σε μια ομάδα, στο ΝΒΑ παίζουν οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο και αυτοί δε μαρκάρονται χωρίς να είσαι πολύ ικανός σε διαφορετικά στυλ άμυνας, αλλά και πολύ αθλητικός. Οι Celtics είχαν την απαραίτητη αθλητικότητα και τη δυνατότητα να αλλάζουν στυλ και προσεγγίσεις στα μαρκαρίσματα και αυτό ήταν καθοριστικό.

Οι Celtics επέλεξαν να προσεγγίσουν το παιχνίδι επικεντρώνοντας όλη τους την άμυνα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Με την απουσία του Middleton, ο Udoka δε φοβήθηκε τους υπόλοιπους παίκτες των ελαφιών και δικαιώθηκε: ο Γιάννης βρήκε μπροστά του ένα τοίχος, πάσαρε τη μπάλα σωστά έξω και οι σουτέρ της ομάδας ήταν παγωμένοι όσο ποτέ. Ο Allen είχε 0/4, ο Connaughton  0/5, ο Holiday 0/6, o Lopez 1/6 και ο Matthews 0/3 τρίποντα.

Οι Bucks δε προσαρμόστηκαν ποτέ

Παρά το γεγονός ότι τίποτα δε πήγαινε καλά, ο coach Budenholzer αδυνατούσε να επέμβει στο ματς. Στα περσινά πλέι-οφ ήταν εξαιρετικός, κάνοντας σπουδαίες προσαρμογές, όμως φέτος γύρισε στον παλιό του εαυτό και δεν παρενέβη, ενώ η ομάδα του τον χρειαζόταν όσο ποτέ. Οι Bucks δεν είχαν τρόπο να βάλουν την μπάλα στο καλάθι, αλλά επέμεναν να σουτάρουν. Περιμέναμε σίγουρα κάποια στιγμή η μπάλα να πάει στο ποστ στον Brook Lopez για μερικούς εύκολους πόντους, αλλά αυτό δε συνέβη ποτέ. Η έλλειψη ικανού σκόρερ από τον πάγκο ήταν εμφανής όλη τη σεζόν, ενώ ο Khris Middleton έβλεπε το ματς, τραυματίας, από τον πάγκο.

Η επιλογή να αφήσουν ελεύθερο σε όλο το ματς τον Grant Williams

Ο Williams είναι ένας ικανότατος σουτέρ που τελείωσε φέτος τη σεζόν με 41% για τρεις. Όμως, στα τελευταία ματς είχε 2/14 τρίποντα και ο Bud προσπάθειά του να δώσει κάτι στην επίθεση των Κελτών, έδωσε το ελεύθερο τρίποντο στον ρολίστα τους. Αυτός, απάντησε με μια βραδιά καριέρας. Σούταρε 18 (!) τρίποντα, ξεπερνώντας κατά πολύ το τελευταίο του ρεκόρ σε προσπάθειες, σκόραρε σε 7 από αυτά και ήταν ο X Factor του αγώνα. Ο Williams σούταρε 73% σε eFG% στα ελεύθερα catch and shoot τρίποντα του φέτος, οπότε για αυτόν ήταν μια τεράστια ευκαιρία καριέρας.

Η έλλειψη του Midrange ήταν καθοριστική

Οι Bucks έχουν στη φαρέτρα τους έναν σπουδαίο σκόρερ: τον Khris Middleton. Ο σταρ τους είναι αυτός που δίνει την ισορροπία ανάμεσα στα τρίποντα που παράγει η επίθεση τους (λόγω της βαρύτητας του Γιάννη) και της σπουδαίας παρουσίας του Γιάννη στο ζωγραφιστό. Ο Middleton είναι ένας μαέστρος του Midrange, ένας εκ των κορυφαίων του είδους και οι Bucks φάνηκε πόσο εξαρτώνται από αυτόν. Με την απουσία του, δε κατάφεραν να έχουν δεύτερη επιθετική επιλογή και πλάνο, τη στιγμή που η Βοστώνη είχε σκορ και από τα τρία επίπεδα του γηπέδου.

Στα play-off, οι άμυνες προσαρμόζονται και παίρνουν από τις ομάδες τις βασικές επιθετικές τους επιλογές. Είναι τότε που πρέπει να υπάρχει ένα plan B βασισμένο πάνω σε έναν ικανότατο σκόρερ. Οι Bucks δε το είχαν αυτό.

https://twitter.com/ShotClo51635576/status/1525956377516064768?s=20&t=0783wU8NffZ-EzaWhhr-Ww

Όσο όμως και να αναλύσουμε τους λόγους της ήττας των Bucks, την ιστορία την γράφουν οι νικητές. Oι Celtics ήταν καλύτεροι, κέρδισαν και συνεχίζουν. Μετά τη «σκούπα» απέναντι στους Nets, πέρασαν και από τους πρωταθλητές και είναι φανερό ότι τα παιδιά που το 2018 μας εξέπληξαν με την παρουσία τους, μεγάλωσαν. Και είναι πια έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο ή έστω να προσπαθήσουν για αυτό.

Όσο για τον Γιάννη, τα λόγια περισσεύουν. Ο καλύτερος παίκτης του κόσμου έδωσε σε όλη τη σειρά τα πάντα και αναμένουμε ήδη την απάντησή του.