Skip to main content

Σημειώσεις από μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ νίκη

Το «Shot Clock» στέκεται στα τέσσερα σημεία που έφεραν το «break» των Σέλτικς, μόλις από το Game 1 των NBA Finals απέναντι στους Γουόριορς.

Πολύ συχνά, όταν συμβαίνει μια νίκηκπληξη, αναλωνόμαστε στο γιατί έχασε ο ηττημένος. Αυτό παίρνει ένα μέρος των credit από την ομάδα που κέρδισε και εμείς σήμερα θα γράψουμε για 4 στοιχεία που έκαναν τους Celtics, όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά τελικά να επικρατήσουν μέσα στην καλύτερη έδρα των play-off.

1. Η αντιμετώπιση στην transition επίθεση

Στην αρχή, οι Warriors έπαιρναν ό,τι ήθελαν κυρίως με τα 6 τρίποντα του Steph και τα 3 drive του Wiggins. Όταν ξεκινάει έτσι το παιχνίδι, πολύ συχνά μια ομάδα χάνει τη συγκέντρωσή της, ανοίγουν οι χώροι και κάπου εκεί οι Warriors κάνουν το παιχνίδι τους. Κι όμως, όπως δήλωσε ο Al Horford, ο Smart μιλούσε συνέχεια στον πάγκο για το πόσο σημαντικό είναι "να μείνουν κοντά" και να ανεβάσουν την άμυνά τους ψηλότερα. Αυτό αποδείχθηκε κλειδί για να γυρίσει το παιχνίδι έπειτα από τον καταιγισμό της ομάδας του Kerr. Σε αυτή τη περίπτωση δεν άλλαξε η προσέγγιση τακτικά, αλλά άλλαξε το mentality και ο τρόπος που υλοποιούνταν η προσέγγιση. Ο βαθμός δυσκολίας αυτού, ήταν απλά τεράστιος.



2. "Stay with it again"

Μιλώντας για βαθμό δυσκολίας, το να επιστρέφεις από το -15 μέσα στο San Fransisco είναι από τα πιο δύσκολα ζητήματα για μια ομάδα. Κι όμως! Η ομάδα του Udoka τα κατάφερε, δίνοντας τη μπάλα στα χέρια του Jaylen Brown στην 4η περίοδο, ο οποίος εξέθεσε ανεπανόρθωτα τους Poole και Klay. Την ίδια στιγμή, η άμυνα των Celtics έκανε τους Warriors να θυμίζουν την περσινή ομάδα: μονοδιάστατη επίθεση με τη μπάλα στα χέρια του Curry και τους Wiggins, Klay να κάθονται ακίνητοι στις γωνίες. Αυτό δεν είναι και δε μπορεί να είναι αντίδραση μιας ομάδας τέτοιου επιπέδου. Και όσο η επίθεση των Warriors έχανε το μυαλό της, οι Celtics δεν έχαναν τρίποντο (!), ευστοχώντας στο 53% των τριπόντων τους με τους White, Horford, Smart να σουτάρουν 15/23!

3. Είναι τέχνη να παίρνεις ό,τι σου δίνει ο αντίπαλος

Ο coach Kerr, μετά από πολύ καιρό, έχασε την μάχη του πάγκου! Η επιστροφή του Iguodala μπέρδεψε την ομάδα του και στο σημείο που η πεντάδα Poole-Klay- Iggy - Porter - Green εμφανίστηκε στο γήπεδο, οι Celtics έτρεξαν δύο σερί! Δεν είναι καν απορίας άξιο. Αυτή η πεντάδα είναι δυσλειτουργική, τελείως μη αθλητική και οι Celtics επιτέθηκαν τόσο στα πόδια, όσο και στον αέρα (το καταπληκτικό κάρφωμα του Timelord που φέρνει το σκορ στο 87-92 και κλείνει τη διαφορά στους 5 φαίνεται σα να είναι το σημείο που οι Celtics πιστεύουν ότι πλέον το ματς είναι δικό τους. Οι Celtics απλά άφησαν παντελώς ελεύθερους τους Green, Iguodala, έπαιξαν ξύλο στον Jordan Poole, εκθέτοντας την αδυναμία του στην άμυνα παράλληλα και τελικά γύρισαν το παιχνίδι, παίρνοντας το Momentum.



4. H μάχη των ρολιστών κερδήθηκε για τα καλά

O White και ο Horford έκαναν, στο ντεμπούτο τους σε τελικούς, τα καλύτερα ματς της καριέρας τους, σκοράροντας 47 πόντους μαζί. Το βασικό ερώτημα δεν είναι αν θα το ξανακάνουν. Ίσως να μη χρειάζεται, δεδομένου ότι ο Tatum σίγουρα θα σκοράρει περισσότερο, το ζητούμενο ήταν στο Game 1 κάποιος να δώσει σκορ! Και οι δύο παίκτες το έδωσαν απλόχερα, τη στιγμή που οι Warriors έπαιρναν 2/12 από τον - 2ο χειρότερο παίκτη του γηπέδου χθες- Draymond Green.

Η σειρά άλλαξε ήδη χέρια και οι Warriors είναι με την πλάτη στο τοίχο ήδη από το Game 1. Μετά από καιρό στα πλέι οφ είδαμε ένα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ματς και απλά περιμένουμε την συνέχεια. Και αν γίνει το 2-0, τότε η συζήτηση αλλάζει για τα καλά.