Skip to main content

Τέσσερις μεγάλες παρουσίες στα Play-offs της ελληνικής Basket League

Με αφορμή τις εξαιρετικές εμφανίσεις του Στεφαν Μούντι με την φανέλα της Λάρισας, το «Shot Clock» θυμάται τέσσερις περιπτώσεις παικτών που… μάγεψαν στα Play Offs, χωρίς, όμως, να καταφέρουν να οδηγήσουν τις ομάδες τους σε έναν τίτλο.

Είτε κάποιος την πει Α1 είτε Basket League, η μεγάλη κατηγορία των εγχώριων πρωταθλημάτων, παρά τη χαμένη της αίγλη, μας έχει χαρίσει εξαιρετικές σειρές πλέι οφ ανά τα χρόνια, όπως και εξαιρετικές ατομικές επιδόσεις. Έτσι και φέτος, όπου η Λάρισα, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Stefan Moody, έκανε μια καταπληκτική πορεία, χάνοντας τελικά το 5ο παιχνίδι μέσα στον ΟΑΚΑ, από έναν αντικειμενικά καλύτερο αντίπαλο. Εμείς με αφορμή τις επιδόσεις του Αμερικάνου Guard της Λάρισας πάμε να θυμηθούμε 4 μεγάλες ατομικές επιδόσεις στα play-off που όμως δεν αρκούσαν για να δώσουν κάποιο τίτλο στην ομάδα τους.

2005-2006 Roderick Blakney

Παρά το γεγονός ότι τη σεζόν 2005-2006 το Μαρούσι δε κατάφερε να φτάσει μέχρι και τους τελικούς της Α1, ο Αμερικανός guard, σταρ των ελληνικών πλέι οφ για αρκετά χρόνια, είχε μια εντυπωσιακή παρουσία με 14 πόντους και 3 ασίστ μέσο όρο, έχοντας παράλληλα 2.5 τρίποντα ανά αγώνα, σουτάροντας με 53% σε αυτά. Όσοι θυμούνται τον Blakney, σίγουρα θυμούνται την ικανότητά του ως Point Guard να οργανώνει μια επίθεση και την μοναδική του ικανότητα στο τρίποντο, καθώς ήταν σουτέρ 48% στο Eurocup, 38% στην Ευρωλίγκα και 43% στο ελληνικό πρωτάθλημα.

2007-2008 Branko Milisavljevic

O Σέρβος Shooting Guard ήταν σε όλη του τη καριέρα ένα πραγματικό πολυβόλο. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρουμε κάποιες από τις σεζόν του: 19 πόντους μέσο όρο με τη Λιμόζ, 17 πόντους μέσο όρο με τον ΠΑΟΚ, 25 πόντους μέσο όρο με την Mega είναι μόνο κάποιες ενδεικτικές σεζόν ενός εξαιρετικού σκόρερ. Τη σεζόν 2007-2008 και αυτός με τη φανέλα του Αμαρουσίου, είχε σε 12 ματς πλέι οφ, 18.5 πόντους ανά παιχνίδι σουτάροντας πάνω από 50% στα δίποντα, πάνω από 40% για τρεις και πάνω από 85% στις βολές.

2012-2013 Brent Petway

Ο Αμερικάνος high flyer μετά το ταξίδι του στη G League, για το οποίο μας μίλησε σε ένα μοναδικό podcast, έφτασε στο ελληνικό πρωτάθλημα για λογαριασμού του Ρεθύμνου και το πέρασμά του εντυπωσίασε τους πάντες. Τόσο, που κέρδισε άμεσα ένα συμβόλαιο στον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό! O Petway μέτρησε 15.5 πόντους και 6.5 ριμπάουντ παίζοντας από το «3» μέχρι το «5», δείχνοντας πόσο versatile παίκτης ήταν και πόσο εξαιρετικός αμυντικός. Γρήγορα κέρδισε το ρόλο του και στον Ολυμπιακό, μέχρι κάποια προβλήματα τραυματισμών να τον αφήσουν πίσω.

2014-2015 Λουκάς Μαυροκεφαλίδης

Παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΟ δεν πήρε το πρωτάθλημα, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης μας άφησε μια από τις ιστορικότερες παρουσίες στα πλέι οφ της Α1 με το εκκωφαντικό 18,4 πόντοι και 8.5 ριμπάουντ στο βιογραφικό του. Ο διεθνής Power Forward/ Center σκόραρε με κάθε τρόπο δείχνοντας το ρεπερτόριό του και την ικανότητα να παίζει μέσα και έξω από τη ρακέτα. Μπορεί  να μην κατάφερε ποτέ να γίνει πρωταγωνιστής σε ομάδα που να διεκδικεί την Ευρωλίγκα, όμως έκανε μια πραγματικά σπουδαία καριέρα στην Α1!