Skip to main content

Ποιος μπορεί να είναι ο αντικαταστάτης του Παπαπέτρου;

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου αποχώρησε μετά από μία τετραετία στον Παναθηναϊκό, με προορισμό την Παρτιζάν Βελιγραδίου και το «Shot Clock» έχει έτοιμη την λίστα με τους παίκτες που θα μπορούσα να αντικαταστήσουν τον πρώην αρχηγό των «πράσινων».  

Μέσα σε μια συνθήκη, όπου ο ΠΑΟ φάνηκε να δυναμώνει και να παίρνει μετά από χρόνια παίκτες με ποιότητα και χαρακτηριστικά που του έλειπαν, έσκασε η βόμβα της αποχώρησης του Ιωάννη Παπαπέτρου.

Ο Έλληνας Forward είναι ένας σύγχρονος παίκτης που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο παρκέ και παρότι δεν μπορεί να είναι μια από τις πρώτες επιλογές σε μια ομάδα που διεκδικεί πολύ υψηλά πράγματα στην Ευρωλίγκα, σίγουρα μπορεί να είναι βασικός παίκτης, καθώς μπορεί να προσφέρει δύναμη και σταθερότητα και στις δύο πλευρές του παρκέ, ενώ είναι αρκετά versatile, μιας και μπορεί τόσο να ανέβει στο «2» σε ψηλά σχήματα ή να κατέβει στο «4» σε πιο χαμηλά.

Για να μπορέσει ο ΠΑΟ να καλύψει αυτό το κενό, θα πρέπει να αναζητήσει στην αγορά παίκτες που μπορούν με τα ίδια ή με λιγότερα λεφτά να κάνουν όσα έκανε ο πρώην αρχηγός της ομάδας. Και για να μπορέσεις να βρεις τόσο καλό πακέτο, σε μια όχι ιδιαίτερα ψηλή τιμή, πρέπει να ψάξεις στην αγορά της G League.

Γράφουμε λοιπόν σήμερα για τρία διαφορετικά tiers παικτών που τόσο ο ΠΑΟ, όσο και κάθε ομάδα που ψάχνει small forward πρέπει να έχει στις λίστες της.

Tier 1: Οικονομικοί/ Παίκτες prospects

Σε αυτό το tier θα δούμε παίκτες που μπορεί να μη χρειάζονται πολλά χρήματα για να έρθουν, αλλά δεν είναι και δεδομένο ότι μπορούν να είναι βασικοί από την πρώτη μέρα. Είναι παίκτες που χρειάζεται να έχουν χρόνο προσαρμογής, όμως το πακέτο τους δίνει σε μια ομάδα την ευελιξία να τους εντάξει σταδιακά στο πρόγραμμά της και στο τέλος της σεζόν να έχει έναν εξαιρετικό παίκτη.

Mason Jones (193cm, 90kg), 24 ετών

Όντας πλέον 24 ετών, ο Τεξανός δεν είναι δεδομένο ότι θα πάρει πολλές ευκαιρίες ακόμη στο ΝΒΑ. Σίγουρα, η ικανότητά του στο σουτ είναι κάτι που οι ομάδες πάντα το θεωρούν ελκυστικό, αλλά η αθλητικότητά του ίσως δε του αφήνει περιθώρια για το υψηλότερο επίπεδο.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσφέρει σε μια ομάδα Ευρωλίγκας και μάλιστα ενδεχομένως να πρωταγωνιστήσει μελλοντικά σε αυτή. Μπορεί να είναι 1.93 όμως η θέση του στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρα στο «3» μιας και πρόκειται για πολύ δυνατό παίκτη, που μπορεί να σπρώξει και να κερδίσει θέσεις σε άμυνα και επίθεση.

Για αυτό άλλωστε φέτος στη G League μέτρησε 6.8 ριμπάουντ ανά αγώνα, δείχνοντας ότι είναι καταπληκτικός rebounder για «φτερό». Ταυτόχρονα, πρόκειται για έναν ικανό σκόρερ (25.5 πόντους στη G League με 50% fg και 40% για τρεις σε 6.5 προσπάθειες ανά ματς.

Αντίθετα με τον Παπαπέτρου, ο Mason μπορεί να προσφέρει και δημιουργικά όντας πολύ ανώτερος ball handler, ενώ η ικανότητά του να παίζει μακριά από τη μπάλα τον κάνει παίκτη ιδανικό για την Ευρωλίγκα.

Nate Hinton (196cm,95kg), 23 ετών

Αν δει κάποιος τον πρώην παίκτη του κολλεγίου του Houston, θα νομίζει ότι πρόκειται για ένα παίκτη που είναι 2.05μ και μπορεί να παίξει μέχρι και στο «4». Kι όμως, η θέση του στην Ευρώπη είναι η θέση «3», καθώς το χαμηλό για τη θέση ύψος του (196 εκατοστά), το υπερκαλύπτει το άνοιγμα χεριών του που είναι στα 207 εκατοστά και το απίστευτο κίνητρο με το οποίο παίζει. Αν και η πόρτα του ΝΒΑ δεν έχει κλείσει ακόμη, ο Αμερικάνος Wing είναι ένα τέλειο fit για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η ένταση του είναι πάντα στο 100%, είναι φανταστικός αμυντικός, τρέχει το γήπεδο εξαιρετικά μακριά από τη μπάλα, σουτάρει με 38% για τρεις και τη σεζόν που πέρασε έδειξε τεράστια βελτίωση σαν σκόρερ παρουσιάζοντας μια σειρά από κινήσεις με εξαιρετικό footwork.

Τί τον κάνει όμως να ξεχωρίζει; Μα φυσικά η μοναδική του ικανότητα στο rebound! Με 9 rebound ανά αγώνα και 22% Rebounding rate στο κολλέγιο, ο Hinton είναι παίκτης που κάθε προπονητής λατρεύει.  Σίγουρα, πρόκειται για work in progress, αλλά αξίζει μια σοβαρή ευκαιρία.

Αξίζουν μια ματιά: Elijah Hughes, Melvin Frazier, Anthony Lamb, Matt Ryan

Tier 2: Παίκτες έτοιμοι για την Ευρωλίγκα

Admiral Schofield (196cm, 109kg), 25 ετών

Όντας πλέον στα 25 του, ο Schofield έχει αποδείξει για τα καλά ότι η G League πλέον δεν τον χωρά. Έχοντας βελτιώσει ιδιαίτερα το σουτ του (παρότι δε μπορεί να θεωρηθεί ακόμη αξιόπιστος σουτέρ) και με ένα εξαιρετικό all around παιχνίδι που ανέπτυξε ήδη από τα 4 χρόνια του στο Tennessee, ο Schofield είναι ένας ρεαλιστικά καλύτερος παίκτης από τους περισσότερους παίκτες στην Ευρωλίγκα στη θέση του. Οι ευκαιρίες για το ΝΒΑ δεν είναι πια δεδομένες, μιας και πέρσι στο Orlando δε κατάφερε να δείξει ότι μπορεί να μείνει στο υψηλότερο επίπεδο.

Η θέση του στην Ευρώπη είναι στο «3» και στο «4» και όντας ικανός να αμυνθεί σε 4 θέσεις, ενώ μπορεί να δημιουργήσει και να σκοράρει, μιλάμε για παίκτη που μετά τη πρώτη του σεζόν θα είναι απλά περιζήτητος.

Alfonzo McKinnie (201cm, 97kg), 29 ετών

Για τον McKinnie γράψαμε ξανά την περσινή σεζόν. Μπορεί οι ευκαιρίες στο ΝΒΑ να λιγοστεύουν, αλλά στο επίπεδο της Ευρωλίγκας είναι παίκτης που στη χειρότερη θα είναι ένας εξαιρετικός versatile ρολίστας. Εξαιρετικά προπονημένος, παίκτης που βασίζεται στα fundamentals, είναι παίκτης του προπονητή και μπορεί να κάνει πολλά και διαφορετικά μέσα στο παρκέ. Πέρσι στη G League μέτρησε 24 πόντους, 9.7 ριμπάουντ σουτάροντας με 43% για τρεις όντας ένα από τα φαβορί για το MVP.

Ο McKinnie είναι πλέον σε μια ηλικία που μπορεί -και πρέπει- να δοκιμάσει την τύχη του μακριά από το ΝΒΑ. Οι ικανότητες του, η εμπειρία του και το κορμί του θα τον κάνουν να ξεχωρίσει άμεσα, το καταπληκτικό του σουτ θα του δώσει άμεσα ρόλο στην επίθεση, ενώ η ικανότητά του να τρέξει το γήπεδο και να ποστάρει πιο αδύναμα φτερά θα τον κάνουν ικανό να παίξει στο «4».

Ο πρώην πρωταθλητής του ΝΒΑ είναι ένας παίκτης καλύτερος από τον Ιωάννη Παπαπέτρου, που όμως μπορεί να έρθει σε χαμηλότερη τιμή.

Quinndary Weatherspoon (193cm, 92kg), 25 ετών

Aν το δει κανείς να παίζει καταλαβαίνει ότι μιλάμε για έναν παίκτη επιπέδου ΝΒΑ. Όμως, η αθλητικότητά του που είναι σε μέτρια επίπεδα για το ΝΒΑ ίσως δε του επιτρέψει ποτέ να κάνει την καριέρα που ονειρεύεται εκεί. Ο Weatherspoon, μετά από μια καταπληκτική κολλεγιακή καριέρα στο Mississippi State, ψάχνει το δρόμο του για το ΝΒΑ και η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ κοντά. Οι Warriors τον θέλουν, αλλά το ρόστερ τους είναι τόσο βαθύ που δεν επιτρέπει ευκαιρίες.

Αντίθετα, η G League δε μπορεί να είναι ξανά επιλογή, καθώς είναι πολύ καλός για να παίζει εκεί. Η καλύτερη επιλογή καριέρας για τον 25χρονο Shooting Guard (που στην Ευρώπη μπορεί να παίξει καθαρά στο «3») είναι η Ευρωλίγκα, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει κάποια στιγμή στο ΝΒΑ ζητώντας κάτι παραπάνω από ένα 2-way συμβόλαιο.

Το παιχνίδι του QW είναι βασισμένο στο εξαιρετικό του footwork, στην ικανότητά του να δημιουργεί για τον εαυτό του και για τους άλλους, να σκοράρει με κάθε τρόπο και να παίζει πάνω στο flow της επίθεσης. Παίκτης που θα ξεχωρίσει άμεσα.

Αξίζουν μια ματιά: Ignas Brazdeikis, Myles Powell (διαβάστε για αυτούς σε παλιότερες λίστες μας), Justin Jackson

Tier 3: Ακριβότερες επιλογές

Josh Jackson (203cm, 93kg), 25 ετών

Η καριέρα του Jackson πήγε πολύ άσχημα και οι πόρτες του ΝΒΑ κλείνουν σταδιακά. Μετά από μια εξαιρετική σεζόν στο Detroit, βρέθηκε πέρσι ξανά μέσα και έξω από το rotation και τελικά κατέληξε στο Sacramento όπου έπαιζε μόλις 10 λεπτά ανά αγώνα. Σίγουρα, κάποια ομάδα θα βρεθεί να του δώσει άλλη μια ευκαιρία, όμως ο Jackson -που τα τελευταία χρόνια έχει μείνει μακριά από τα εξωγηπεδικά ζητήματα που συνέχεια είχε- ήδη ακούγεται ότι δέχεται προσφορές από την Κίνα.

Είναι κρίσιμο μια ομάδα από την Ευρώπη να δοκιμάσει την υπέρβαση. Ο ΠΑΟ δε δείχνει να κινείται σε τέτοια κατεύθυνση, ωστόσο ο Jackson που στην Ευρώπη μαρκάρει όλες τις θέσεις και σκοράρει με κάθε τρόπο είναι ένας παίκτης που η αγορά δε πρέπει να αγνοήσει.

Jake Layman (203cm, 94kg), 28 ετών

28 ετών με 243 παιχνίδια στο ΝΒΑ και 49 ως βασικός. Ύψος για ένα πρότυπο παίκτη που αγωνίζεται στο «3» και στο «4» στην Ευρωλίγκα και με τις πιθανότητες να παίξει ξανά στο ΝΒΑ λίγες, ο Layman είναι η βασική μας πρόταση για παίκτη που ΠΡΕΠΕΙ να έρθει στην Ευρώπη και να προσεγγιστεί.

Ερχόμενος, θα είναι αμέσως ένας από τους πιο ικανούς παίκτες στη θέση του και θα μπορεί να αλλάξει το συσχετισμό για την ομάδα του. O Layman είναι εξαιρετικός αθλητής και μακρύς παίκτης για την Ευρωλίγκα, μπορεί να σκοράρει με διαφορετικούς τρόπους και στο παρελθόν είχε δείξει ότι μπορεί να σουτάρει (όχι σταθερά όμως).

Με ένα συμβόλαιο ανάλογο του Παπαπέτρου μπορεί να έρθει στην Ευρώπη και ο τρόπος παιχνιδιού του κολλάει γάντι με το εδώ στυλ παιχνιδιού. Η τελευταία του σεζόν στο ΝΒΑ άλλωστε ήταν με διαφορά η χειρότερή του τα τελευταία 4 χρόνια και το timing είναι εξαιρετικό για να περάσει τον Ατλαντικό.

Αξίζουν μια ματιά: Semi Ojeleye, Yuta Watanabe