Ολυμπιακός 2022-23: Ο απόλυτος οδηγός
Η νέα σεζόν βρίσκεται προ των πυλών και το «Shot Clock» σας παρουσιάζει τον ανανεωμένο Ολυμπιακό, αναλύοντας σε βάθος το ρόστερ των «ερυθρόλευκων.
Ερχόμενος από μια εξαιρετική σεζόν που τον βρήκε να φτάνει μέχρι το final-4 της Ευρωλίγκας και να κατακτά μετά από χρόνια το ελληνικό πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός επέστρεψε δυναμικά κάνοντας μια εξαιρετική -ως τώρα- off-season!
Ο προπονητής Γιώργος Μπαρτζώκας ανανέωσε γρήγορα το συμβόλαιό του και πλέον θα έχει την άνεση να δουλέψει, όντας κατοχυρωμένος ως ένας από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη και ένας από τους λίγους που έχουν πάει πολλαπλές φορές σε final-4 χωρίς να έχουν ιδιαίτερα μεγάλο budget.
Αυτή η ανανέωση, σήμανε μια ξεκάθαρα νέα εποχή για την ομάδα του Πειραιά: την εποχή που ο ΟΣΦΠ, χωρίς το Βασίλη Σπανούλη στο ρόστερ, θα μπορέσει να είναι ένα Ευρωπαϊκό powerhouse.
Κατάσταση του ρόστερ
Ένας…τίτλος για το Roster: Η χημεία σταθερή, αλλά με σημαντικές αναβαθμίσεις.
Την περσινή σεζόν, ο Ολυμπιακός πίστεψε -και δικαιώθηκε- στη δυναμική που θα δώσει η παρουσία του Tyler Dorsey, τοποθετώντας έναν εξαιρετικό σκόρερ δίπλα στον Κώστα Σλούκα, ενώ παράλληλα το ρόστερ γέμισε με παίκτες που φάνηκαν έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα στην Ευρωλίγκα, όπως ο Mustapha Fall και ο Thomas Walkup. Όλα αυτά τα κομμάτια βέβαια δεν ήταν παρά κομμάτια ενός παζλ που είχε ήδη να συμπληρώνεται.
Την ίδια στιγμή, η ομάδα περίμενε την επιστροφή του Hassan Martin, ενός παίκτη που έδειξε ότι μπορεί να είναι πρωταγωνιστής, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η επιλογή της κόστισε σε πολλά ματς της σεζόν, μιας και ο Αμερικάνος Center δε κατάφερε να επανέλθει από τον τραυματισμό του παρά μόνο στο τέλος της σεζόν. Ο Ολυμπιακός στήριξε -και συνεχίζει να το κάνει- τον Shaquille McKissic και αυτός απάντησε με μια ακόμη καλή σεζόν, κάνοντας καταπληκτικό δεύτερο μισό (αν και ξεκίνησε άσχημα) με αποκορύφωμα την παρουσία του στα play-off απέναντι στη Μονακό, όπου μέτρησε 9 πόντους και 1.5 κλεψίματα σε 16 λεπτά παιχνιδιού.
Βέβαια, είναι ένα τεράστιο ερώτημα που θα ήταν ο Ολυμπιακός αν ο Vezenkov δεν έκανε το τεράστιο άλμα στην καριέρα του -άλμα που περιμέναμε για χρόνια- και από ρολίστας να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρωλίγκα.
Μετά από μια σειρά από κακές σεζόν, μια μεταβατική περίοδο που είχε μαζί της και παρουσία στην Α2, ο Ολυμπιακός επέστρεψε και όπως θα δούμε παρακάτω, το έκανε για τα καλά.
Η νέα σεζόν έρχεται με μεγαλύτερες απαιτήσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ΟΣΦΠ φαίνεται να είναι μια ομάδα που αποπνέει υγεία και η αγορά το καταλαβαίνει καλά. Οι γρήγορες υπογραφές των ονομάτων που ακουγόταν ως πρώτες επιλογές για κάθε θέση έκαναν εντύπωση ακόμη και στους πιο αισιόδοξους μπασκετικούς φίλους της ομάδας, με αποκορύφωμα την υπογραφή του Canaan, που ήρθε λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Tyler Dorsey. Ο Σλούκας είναι στο prime του, ο Vezenkov δείχνει έτοιμος να κάνει ακόμη ένα βήμα προς τα και το γεγονός ότι δεν έφυγε για το Sacramento -ενώ υπήρχε ρεαλιστικό ενδιαφέρον για αυτόν- τον γεμίζει αυτοπεποίθηση, που στη περίπτωσή του, μεταφράζεται πάντα σε δουλειά. Η απουσία του Hassan Martin, αναπληρώθηκε με έναν παίκτη από το πάνω ράφι, καλύτερο τόσο σε status, όσο και σε fit από τον προκάτοχό του, με τον Joel Bolomboy να είναι το πρότυπο παίκτη που μπορεί να απογειωθεί στην pick and roll oriented επίθεση του coach Μπαρτζώκα.
Ο Γιώργος Πρίντεζης αποτελεί παρελθόν, αφήνοντας πίσω του σπουδαία κληρονομία στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, όμως ο ρόλος του ήταν ούτως ή άλλως μειωμένος. Τη θέση του έρχεται να πάρει ο Alec Peters, ένας από τους καλύτερους σουτέρ από τη θέση του Power Forward στην Ευρώπη.
Με αυτό τον τρόπο, ο Ολυμπιακός θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο απλά στο παιχνίδι του: η επίθεση θα τρέχει με οδηγό τον Κώστα Σλούκα, έναν από τους καλύτερους floor generals στην από εδώ μεριά του Ατλαντικού, που πέρσι με 25% usage μέτρησε 37% σε assist rate, αριθμός εκκωφαντικός. Βασισμένος στο pick and roll και με την παρουσία elite shooter ακροβολισμένων, ο Μπαρτζώκας -προπονητής με ΝΒΑ fundamentals στην επίθεσή του- επιδιώκει το pace & space παιχνίδι του να ανέβει ακόμη ένα επίπεδο και ας ήταν ήδη ανάμεσα στα κορυφαία. Κλειδί βέβαια αποτελεί και η δυνατότητα να υπάρχουν πολλές επιθετικές επιλογές και αυτό εξασφαλίζεται μέσα από ένα versatile roster:
- O Mustapha Fall με 69% σε FG και 129 Offensive Rating αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο κυρίαρχους ψηλούς στο ποστ. Η παρουσία του εξασφαλίζει μια μόνιμη απειλή κοντά στη μπασκέτα και ο συνδυασμός μεγέθους και ικανότητας του προκαλεί συνεχώς double team και ανισορροπία.
- Η παρουσία του Canaan φέρνει στον Ολυμπιακό έναν εξαιρετικό σκόρερ. Ο Αμερικάνος guard πέρσι ήταν πρώτος σε Points Per Possession στην 4η περίοδο στην Ευρωλίγκα, σουτάροντας με 47.5% για τρεις (!) και έρχεται να δώσει λύσεις στον Ολυμπιακό σε clutch σημεία (μεταξύ άλλων), μιας και πέρσι πολλά ματς κρίθηκαν στο τέλος. Ταυτόχρονα, κάνει την επίθεση πολυεπίπεδη καθώς μπορεί να δημιουργήσει σε iso καταστάσεις και να σκοράρει με ή χωρίς τη μπάλα, κάνοντάς το αποτελεσματικά.
- Η παρουσία των Vezenkov και Peters δίνει στον Ολυμπιακό δύο ικανούς σκόρερ από μακριά, που όμως μπορούν να συνυπάρξουν στον αγωνιστικό χώρο για κάποια λεπτά, ανεβάζοντας το μέγεθος της ομάδας.
Ο τρίτος ψηλός
Ο Livio είναι παίκτης επιπέδου Ευρωλίγκας, αλλά δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε ο Μπαρτζώκας. Ο Quincy Acy δεν κατάφερε να προσφέρει μετά από τη μακρόχρονη αποχή του από τα γήπεδα. Έτσι, ο Ολυμπιακός ψάχνει για ένα παίκτη στη θέση του Center που θα είναι οικονομικός, αλλά κυρίαρχα θα είναι σε θέση να καλύψει κενά αν και εφόσον δημιουργηθούν, χωρίς να αλλάζει τον χαρακτήρα της ομάδας. Αν αυτός είναι και Έλληνας, τότε θα πρόκειται για την ιδανική περίπτωση. Ωστόσο, κακά τα ψέματα: ούτε ο Τανούλης, ούτε ο Τσαλμπούρης μπορούν να παίξουν σε αυτό το επίπεδο και να καλύψουν αυτή τη θέση. Ο πρώτος, όπως είδαμε και στο Ευρωπαϊκό νέων, έχει ανάγκη από χρόνο στα πόδια του. Να δυναμώσει, να καταλάβει καλύτερα το παιχνίδι μέσα από τα λάθη του και να εξελιχθεί. Ο 2ος δεν είναι παίκτης για το επίπεδο της Ευρωλίγκας, παρότι έχει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Η υπόλοιπη ελληνική αγορά δε δίνει έναν ποιοτικό ψηλό αυτών των μπασκετικών στάνταρ.
Την ίδια στιγμή, η αγορά της G-League έχει πολλά να προσφέρει (βλ. Devontae Cacok, Richards κ.α.) όμως η προοπτική του τρίτου Center ίσως δε μπορεί να δικαιολογήσει μια κίνηση για να πείσεις έναν παίκτη που είναι στα πρόθυρα του ΝΒΑ.
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον παίκτη που συνδυάζει όλα τα στοιχεία: είναι ένας αθλητικός παίκτης, με -μικρή- εμπειρία από την Ευρωλίγκα, με στόχους, που είναι Έλληνας και μπορεί να εξελιχθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Ο ΟΣΦΠ μοιάζει να είναι η ιδανική ομάδα για τον Κώστα Αντετοκούνμπο και το αντίστροφο. Ο ρόλος του είναι κάτι που θα πρέπει να κερδηθεί στην Ευρωλίγκα, όμως οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να του δώσουν σημαντικό ρόλο στην Basket League στην οποία σίγουρα μπορεί να παίρνει 20 λεπτά ανά αγώνα. Ένας αυξημένος ρόλος στη Basket League μπορεί τόσο να ξεκουράζει τον Fall, όσο και να δίνει πραγματικό χρόνο στον Έλληνα άσο να εξελίσσεται.
Κεφάλαιο Γιώργος Μπαρτζώκας
Την τελευταία φορά που ο coach Μπαρτζώκας έφυγε από τον Ολυμπιακό, έφυγε με τη ταμπέλα του προπονητή που δε μπορεί να νικήσει τον Παναθηναϊκό. Έχοντας ξεπεράσει για τα καλά αυτό το στάδιο πλέον, ο 'Ελληνας προπονητής χτίζει την ομάδα στα δικά του πρότυπα , κεφαλαιοποιώντας έτσι τόσο την εξαιρετική του σεζόν, όσο και την φήμη του ως εξαιρετικού recruiter.
Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο κείμενό μας:
«Με την πολυαναμενόμενη, από τον κόσμο του Ολυμπιακού, ανανέωση του συμβολαίου του προπονητή, η ομάδα του λιμανιού φαίνεται να αποκτά σταθερότητα και να χτίζει σε σοβαρές βάσεις. Ο coach Μπαρτζώκας φέτος έκανε το άλμα και από εξαιρετικός recruiter και καλός προπονητής, πέρασε στο “elite coach” στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Αυτό δε συνοδεύτηκε από ένα Ευρωπαϊκό τίτλο, όμως κατά την άποψή μας η παρουσία του αποτελεί εγγύηση ανταγωνιστικότητας και ποιοτικού μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός πρέπει να αισθάνεται άνετα με ένα τέτοιο προπονητή στην άκρη του πάγκου του.»
Το playstyle είναι πλέον γνωστό, βασισμένο στο Pick and Roll, στο spacing και στο ρυθμό, ενώ το ρόστερ εξυπηρετεί ακριβώς αυτές τις αρχές. Το επόμενο βήμα για τον προπονητή είναι να μπορέσει αυτό που έχει φτιάξει στα χαρτιά (ένα versatile roster με πολύ-επίπεδους τρόπους δόμησης και εκτέλεσης της επίθεσης) να το μεταφράσει στο παρκέ, χωρίς να υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα στους τόσους ποιοτικούς παίκτες που έχει η 12άδα.
Ρόλοι στην ομάδα
Το βάθος της ομάδας
Κρίσιμες ημερομηνίες στο πρώτο μισό της Ευρωλίγκας
- 7/10: Ξεκινά η νέα σεζόν με τον Ολυμπιακό να ταξιδεύει στη Βαρκελώνη για να αντιμετωπίσει την πολύ ισχυρή Μπαρτσελόνα.
- 14/10: Το πρώτο ματς της σεζόν στο ΣΕΦ απέναντι στη Ζαλγκίρις.
- 1/12: Ταξιδεύει στη Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Εφές, η οποία δυνάμωσε ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι.
- 30/12: Το ντέρμπι των αιωνίων στο ΟΑΚΑ!
Περιορισμοί και μειονεκτήματα
- Όπως γράφτηκε και στις ανάγκες του ρόστερ, ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη έναν παίκτη που θα προσφέρει αυτά που προσέφερε ο Λαρεντζάκης στο πρώτο μισό της περσινής σεζόν. Η αστάθεια του Έλληνα άσου,όμως, που σούταρε με 35% σε fg και 31% για τρεις φέτος στην Ευρωλίγκα, σε συνδυασμό με το κακό ast/to ratio του (1.2 ασίστ για 1.2 λάθη) τον κάνουν ίσως πιο αναλώσιμο από ότι την ίδια στιγμή της περσινής σεζόν. Την ίδια στιγμή και ο McKissic είναι ένας παίκτης που έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Η αναβάθμιση σε αυτή τη θέση με έναν ικανό σουτέρ, που ξέρει το ρόλο του και είναι εξίσου σταθερός με τον Λαρεντζάκη θα πήγαινε το ρόστερ της ομάδας στο 1ο tier της Ευρωλίγκας.
- Η θέση του τρίτου ψηλού είναι ακόμη κενή.