Skip to main content

Γιατί ο Ταρίκ Μπλακ αποτελεί καλή λύση για τον Ολυμπιακό;

Ο Ολυμπιακός πρόσθεσε στο ρόστερ του τον Ταρίκ Μπλακ και το «Shot Clock» αναλύει τους λόγους που οι «ερυθρόλευκοι» επέλεξαν τον Αμερικανό για να κλείσουν τις θέσεις των σέντερ για την επερχόμενη σεζόν.

Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με τον Κώστα Αντετοκούνμπο, κανείς θα πίστευε ότι ο Ολυμπιακός θα πήγαινε σε μια λύση ανάλογη του Έλληνα διεθνή: για ένα παίκτη που θα παίρνει λίγα λεπτά στην Ευρωλίγκα, πιθανότατα θα είναι Έλληνας και ο ρόλος του θα είναι συμπληρωματικός. Αντίθετα, σήμερα ανακοινώθηκε ο Black, παίκτης με εμπειρία σε ΝΒΑ και Ευρωλίγκα, που αν είναι υγιής μπορεί να προσφέρει και να διεκδικήσει ποιοτικό χρόνο και ρόλο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ΟΣΦΠ κινείται σταθερά με βάση τα «θέλω» του Γιώργου Μπαρτζώκα στην off-season, βασισμένος στην ικανότητα του προπονητή του να χτίζει ομάδες, αλλά και στο ότι η αγορά κοιτάζει το οικοδόμημα του ΟΣΦΠ με πολύ θετικό τρόπο. Οι επιταγές στη νέα εποχή θέλουν την ομάδα να χτίζεται με βάση τα εξής στοιχεία:

  • Ταίριασμα στο στυλ της ομάδας
  • Εμπειρία από Ευρωλίγκα
  • Δυνατότητα να ξεπεράσει το συμβόλαιό του μέσα στον αγωνιστικό χώρο

Ο Black, που αντικειμενικά έρχεται από δύο κακές και άτυχες σεζόν -από πλευράς τραυματισμών-, αποτελεί ένα παίκτη με εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο και χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στην παραπάνω λίστα. Οι τελευταίες του σεζόν αποτελούν το ερωτηματικό και για αυτό έρχεται σαν ξεκάθαρη 3η λύση στο 5 πίσω από τους Fall και Bolomboy. Το αθλητικό του προφίλ είναι αυτό του πρότυπου Mobile ψηλού στην Ευρωλίγκα, μόνο που η αθλητικότητά του είναι στο πιο ψηλό σκαλοπάτι της λίγκας.

Ο απόφοιτος του Kansas, που έπαιξε τις τρεις πρώτες του σεζόν στο NCAA στο πανεπιστήμιο του Memphis, παρέχει δύναμη και αθλητικότητα, ξέρει τη λίγκα και μπορεί αν αντιληφθεί το ρόλο του όντας πλέον πολλά χρόνια επαγγελματίας.

Αμυντικά, στο ποστ είναι ακλόνητος. Το κορμί του είναι πολύ δυνατό, οι τοποθετήσεις του σωστές και αυτό τον κάνει πολύτιμο, μιας και πρόκειται για παίκτη που θα είναι εντός πλαισίου της ομάδας ακόμη και αν χρειαστεί να παίξει πολύ λίγο χρόνο. Τακτικά ωστόσο, πολλές φορές είναι πιο επιθετικός στις αντιμετωπίσεις του από όσο πρέπει. Έτσι, πηγαίνοντας για κάποιο block, μπορεί να δώσει βοήθεια που δε χρειάζεται, να χάσει ένα εύκολο ριμπάουντ ή να βρεθεί εντελώς εκτός θέσης. Αυτό ωστόσο στην Ευρωλίγκα, συχνά το καλύπτει με το εξαιρετικό του timing στο άλμα και με τη δυνατότητά του να καλύπτει χώρο με την αθλητικότητά του. Αμυντικά στο pick and roll, δεν είναι ο πιο προσηλωμένος παίκτης όμως σίγουρα μπορεί να ακολουθήσει βασικές προσεγγίσεις και υπό συνθήκες να αλλάξει στον αντίπαλό του.

Στη πρώτη του σεζόν στην Ευρωλίγκα με τη Maccabi ήταν εξαιρετικός και ανέδειξε τον εαυτό του ως έναν από τους καλύτερους Center στην Ευρώπη έχοντας 11 πόντους και 5.5 ριμπάουντ σε 21 λεπτά αγώνα! Αυτή η χρονιά δεν επαναλήφθηκε ωστόσο δε ξαναβρέθηκε σε ένα τόσο Pick and roll-oriented σύστημα επιθετικά από τότε, πράγμα που θα συμβεί φέτος στην επίθεση του Ολυμπιακού. Στη Τουρκία πέρσι, ο ρόλος του ήταν περιορισμένος, έκανε ωστόσο καλά πλέι-οφ απέναντι στη Γαλατά.

Επιθετικά, αν εξαιρέσουμε μια όμορφη spin move και τα καλά του τελειώματα σε κίνηση, είναι πολύ περιορισμένος: είναι παίκτης που στήνει screen και βουτά στη μπασκέτα, όντας βέβαια elite σε αυτό. Ακόμη ένας παίκτης λοιπόν που θα είναι σταρ στο ρόλο του. Η ικανότητά του να τελειώνει τις φάσεις πάνω από τη στεφάνη είναι elite, ενώ η παρουσία του δίπλα σε παίκτες που ξέρουν να δημιουργούν (πχ Σλούκας) και που ανοίγουν το γήπεδο (πχ Βεζένκοβ) θα κάνει τη pick and roll επίθεσή του ακόμη πιο εύκολη.

Ο Ολυμπιακός πήγαινε να συμπληρώσει τη θέση του «5» με ένα παίκτη λίγων λεπτών και τελικά παίρνει ένα παίκτη που αποδεδειγμένα μπορεί να παίξει βασικός. Όχι, δε περιμένουμε παρουσία σαν αυτή στη πρώτη του σεζόν στη Μακάμπι, αλλά περιμένουμε σίγουρα να είναι μια κίνηση που θα βάλει θετικό πονοκέφαλο στον coach Μπαρτζώκα για το rotation στη θέση «5».