Skip to main content

Παναθηναϊκός 2022-23: Ο απόλυτος οδηγός

Μετά τον νταμπλούχο Ολυμπιακό, το «Shot Clock» σας παρουσιάζει και τον έτερο «αιώνιο», Παναθηναϊκό, αναλύοντας τις τεράστιες αλλαγές στους πράσινους, σε πάγκο και ρόστερ, ενόψει της νέας σεζόν.

Η σεζόν που πέρασε βρήκε τους φίλους του ΠΑΟ απογοητευμένους. Αυτή η απογοήτευσε πήγαζε τόσο από την αγωνιστική παρουσία της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και από το γεγονός ότι δε φαινόταν ένα στιβαρό πλάνο ανάπτυξης για το μέλλον. Με το ρόλο των νεαρών παικτών να ήταν από μικρός έως ανύπαρκτος και με τις ελλείψεις σε spacing και στη θέση του «1» να είναι ολοφάνερες, ο ΠΑΟ είχε μια από τις χειρότερες σεζόν του στην Ευρωλίγκα. Αντιμετωπίζοντας δυσπιστία από την αγορά, αλλά με νέο ικανότατο προπονητή και με τον Αργύρη Πεδουλάκη στη θέση του General Manager, ο ΠΑΟ φαίνεται να βάζει τις βάσεις για μια νέα αρχή.

Ο coach Dejan Radonjić ήταν γρήγορα η επιλογή για τον πάγκο. Έχοντας ποιοτική δουλειά στο βιογραφικό του, ο Μαυροβούνιος προπονητής είναι πλέον στην Ελλάδα για μια ευκαιρία καριέρας. Εάν καταφέρει να παρουσιάσει ένα μπασκετικό project ικανό να πείσει τον κόσμο του ΠΑΟ να ξαναπιστέψει στην ομάδα, θα έχει πετύχει, ακόμη και αν δεν μπει στα πλέι-οφ! Άλλωστε, παρά τις σοβαρές προσθήκες και αλλαγές σε θετική κατεύθυνση που έγιναν, το ρόστερ παραμένει ένα ρόστερ χαμηλού μπατζετ και όχι πολύ μεγάλης δυναμικής.

Ας δούμε λοιπόν πώς θα βαδίζει ο ΠΑΟ στη νέα του εποχή, ελπίζοντας στην σταδιακή επιστροφή του στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρωλίγκας.

Κατάσταση του ρόστερ

Ένας…τίτλος για το Roster: Ρόστερ που βάζει ως προτεραιότητα τον ελληνικό κορμό.

Την περσινή σεζόν, ο ΠΑΟ πίστεψε πώς αν βασιστεί στο ατομικό ταλέντο παικτών όπως ο Νέντοβιτς και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, θα μπορέσει να έχει μια αξιοπρεπή σεζόν στην Ευρωλίγκα. Γρήγορα αυτή η αντίληψη φάνηκε λανθασμένη, με τον Νέντοβιτς να δείχνει για άλλη μια φορά ότι δε προσφέρει στο winning basketball, ενώ ο αρχηγός του ΠΑΟ φάνηκε να χάνεται στις πολλές αρμοδιότητες που είχε. Παράλληλα, οι ελλείψεις στη θέση του «1» και το πολύ κακό spacing, που ήταν αποτέλεσμα του χτισίματος της ομάδας το καλοκαίρι του 2021, έκαναν τον ΠΑΟ μια ομάδα με πολύ κακή επίθεση, χαμηλό κίνητρο, κάτι που τον έφερε στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

Την ίδια στιγμή, η ομάδα έλυνε τη συνεργασία της με τον coach Πρίφτη, ο οποίος παρά τις εξαιρετικές δουλειές που έχει δείξει στο παρελθόν, στον ΠΑΟ η πίεση για το αποτέλεσμα, όπως και η εξ ’ορισμού απαιτητική ελληνική πραγματικότητα, τον έκαναν να μη παρουσιάζει εικόνα ομάδας υψηλού επιπέδου. Τεχνικά τρικς όπως η εκτεταμένη χρήση της άμυνας ζώνης μπόρεσαν να κρατήσουν καλά αποτελέσματα για πολύ λίγο και έτσι το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει. Βέβαια, η  πρόσληψη του coach Βόβορα έληξε άδοξα, μιας και ο ΠΑΟ εμφάνισε μια πολύ κακή εικόνα που δεν αντιστοιχούσε σε αυτό το ρόστερ.

Τελικά, ο ΠΑΟ χώρισε τους δρόμους του με τον Νεμάνια Νέντοβιτς και τον Ιωάννη Παπαπέτρου – τους δύο από τους τρεις καλύτερους παίκτες του. Ο Σέρβος σκόρερ θα συνεχίσει στον Ερυθρό Αστέρα και η πραγματικότητα είναι ότι ήταν η πιο αναγκαία αποχώρηση. Μετά από πολλά χρόνια στην Ευρωλίγκα, ο Νέντοβιτς δεν έχει καταφέρει να αποδείξει ότι μπορεί να είναι πρωταγωνιστής σε μια ομάδα που νικάει. Παίκτης που θέλει τεράστιο usage rate, χωρίς να είναι ιδιαίτερα efficient πάντα (αν και έχει κάνει καλές σεζόν) και όντας μέτριος δημιουργός για τους συμπαίκτες του έπρεπε να είναι ο παίκτης που θα αποχωρήσει για να χτιστεί μια ομάδα από την αρχή. Ταυτόχρονα, οι αμυντικές του ελλείψεις (ένας από τους χειρότερους αμυντικούς της λίγκας) έδιναν τεράστιο πλεονέκτημα στους αντιπάλους.

Αντίθετα, η απώλεια του Ιωάννη Παπαπέτρου στοιχίζει. Ο Έλληνας forward, μπορεί να μην είναι ιδανική 1η ή 2η επιλογή, αλλά πρόκειται σίγουρα για forward επιπέδου starter στην Ευρωλίγκα. Tόσο η ικανότητα του να σκοράρει, όσο και η 2-way παρουσία του τον κάνουν ένα ελκυστικό πακέτο για κάθε ομάδα που θα του δώσει ένα σωστό ρόλο. Ωστόσο, ο ρόλος του στον ΠΑΟ επιθετικά δε του ταίριαζε. Τα 4.7 τρίποντα ανά αγώνα (με μόλις 25% ευστοχία) ήταν αποτέλεσμα του λανθασμένου ρόλου του, καθώς πολλά από αυτά ήταν Pull up 3’s. Σε ένα 3 & D ρόλο στη Partizan στο «3» και με λεπτά στο «4» θα είναι αρκετά αποτελεσματικότερος.

Η νέα σεζόν έρχεται με καλύτερες επιλογές σε επίπεδο ονομάτων, αν και ακόμη υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από το αν και κατά πόσο το ρόστερ θα είναι γεμάτο για μια τόσο μεγάλη σεζόν. Παρά την αρχική αμφισβήτηση στην αγορά, ο ΠΑΟ κατάφερε να πάρει γρήγορα έναν ποιοτικό άσσο, στο πρόσωπο του Paris Lee, ενώ η θέση έκλεισε με τον βασικό Nate Walters, έναν παίκτη που μπορεί να κουβαλήσει το βάρος της θέσης. Έτσι, μετά από χρόνια η θέση του Point Guard στον ΠΑΟ αποτελείται από παίκτες που γνωρίζουν τη θέση και μπορούν να καθοδηγήσουν σωστά μια επίθεση. Μεγάλος κερδισμένος από αυτό δε μπορεί παρά να είναι ο star ψηλός της ομάδας Γιώργος Παπαγιάννης. Την ίδια στιγμή, μπορεί ο Derrick Williams να είναι ένας γυρολόγος στην Ευρωλίγκα, αλλά προσφέρει versatility και πέρσι σούταρε με 40% για τρεις. Σίγουρα, δε περιμένουμε να μείνει σε τόσο αποτελεσματικά επίπεδα, αλλά πρόκειται για μια καλή λύση για τη βασική πεντάδα, που σε ένα σωστό πλαίσιο μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως έκανε στην πρώτη του σεζόν με τη Μπάγιερν. Ο Παναγιώτης Καλαιτζάκης ήταν ένας εκ των καλύτερων παικτών στο Eurocup πέρσι και παίρνει μια ευκαιρία, ενισχύοντας τον ελληνικό κορμό, ενώ ο αδερφός του Γιώργος  έρχεται από μια σεζόν σκληρής δουλειάς σε Bucks και OKC. Η λογική λέει ότι οι δύο τους μαζί με τον Μαντζούκα, θα παλέψουν για το χρόνο στις θέσεις πίσω από τους Andrews και Grigonis με τον Γιώργο Καλαιτζάκη να έχει σαφέστατο προβάδισμα όντας ένας καλύτερος συνολικά παίκτης. Η οπτική του ΠΑΟ στη συγκεκριμένη θέση φαίνεται να δίνει χώρο και χρόνο ανάπτυξης σε αυτούς τους παίκτες δίνοντας και ένα τόνο ότι θα κερδίσει τη θέση «ο καλύτερος», φτιάχνοντας δηλαδή ένα υγιή ανταγωνισμό στο εσωτερικό της ομάδας.

Ο Grigonis έρχεται για να είναι η βασική απειλή από την περιφέρεια, όντας ένας ικανότατος σουτέρ με 41.9% για τρεις στην καριέρα του και 44% τα τελευταία 3 χρόνια. Ο Λιθουανός μετά από μια μέτρια σεζόν στην CSKA έρχεται να πάρει ένα αναβαθμισμένο ρόλο που του ταιριάζει, μιας και στην Zalgiris είχαμε δει πολύ ωραία πράγματα από αυτόν. Tην ίδια στιγμή, ο απόφοιτος του κολλεγίου της Washington και πιστοποιημένος σκόρερ Andrew Andrews έρχεται από τη Bursaspor για να παίξει για πρώτη φορά στο κορυφαίο επίπεδο φέρνοντας μαζί του δύο βασικά στοιχεία: 1. Scoring μετά από ντρίπλα και 40% μέσο όρο στο τρίποντο. Tέλος, ο Gudaitis έρχεται να αναπληρώνει τον Παπαγιάννη στο «5» για περίπου 15’ λεπτά, δίνοντας ποιότητα από τον πάγκο.

Με αυτό τον τρόπο, ο ΠΑΟ απαντάει στα δύο βασικά του περσινά προβλήματα παίρνοντας δραστικές λύσεις και παρά το γεγονός ότι το ρόστερ έχει ακόμη κενά, η βασική φιλοσοφία είναι ότι το πρόβλημα στη δημιουργία καλύπτεται από δύο ικανούς Point Guard με καλό ast/to ratio, το πρόβλημα στο spacing καλύπτεται με αρκετούς ικανούς σουτέρ στη βασική πεντάδα, που λογικά θα χωρίζουν το χρόνο τους και στις υπόλοιπες πεντάδες, ώστε να παραμένει πάντα ανοιχτό το γήπεδο. Είναι φανερό ότι σε όλα αυτά, βασικό ρόλο παίζει η προσπάθεια για ανάπτυξη παικτών στη θέση «3», αλλά και φυσικά ότι όλα χτίζονται γύρω από τον Παπαγιάννη που θα πρέπει να έχει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο και χρόνο του χρόνου.  Βλέπουμε λοιπόν συνοπτικά τις βασικές κατευθύνσεις του Dejan Radonjić:

  • Δύο low mistake άσσοι με σουτ άνω του 36% ώστε η ομάδα να έχει καθοδήγηση και spacing.
  • Τρεις σουτέρ του 40% στα φτερά
  • Χώρος στη θέση «3» για ανάπτυξη ικανών νέων Ελλήνων
  • Αυξημένος ρόλος και χρόνος σε έναν από τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρώπη που μπαίνει στο prime του.

Ο τρίτος ψηλός

Αυτή τη στιγμή, ο ΠΑΟ έχει σαν τρίτο πεντάρι τον Alex Samodurov που όσο ταλαντούχος και να είναι θα είναι πολύ δύσκολο να βρει χρόνο στην Ευρωλίγκα. Παρότι τα λεπτά εκεί όπως γράψαμε θα είναι περιορισμένα και με δεδομένη την κάλυψη λεπτών από Gudaitis και ίσως από Derrick Williams σε χαμηλά σχήματα, ο ΠΑΟ πρέπει να έχει ένα τρίτο σέντερ στο ρόστερ του που να είναι επιπέδου Ευρωλίγκας. Ακριβώς όπως και ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟ ψάχνει για ένα παίκτη στη θέση του Center που θα είναι οικονομικός, αλλά κυρίαρχα θα είναι σε θέση να καλύψει κενά αν και εφόσον δημιουργηθούν, χωρίς να αλλάζει τον χαρακτήρα της ομάδας. Αν αυτός είναι και Έλληνας, τότε θα πρόκειται για την ιδανική περίπτωση. Σίγουρα, η περίπτωση του Κώστα Αντετοκούνμπο θα μπορούσε να απασχολήσει, ωστόσο με τον χρόνο να είναι πολύ περιορισμένο εκεί, πολύ δύσκολα ο Έλληνας άσος θα επιλέξει τον ΠΑΟ. Μια πιθανή προσέγγιση παίκτη από την Αμερική που θα έρθει για τρίτος και σταδιακά μπορεί να κερδίσει το ρόλο του ίσως είναι η ιδανική επιλογή.


Κεφάλαιο Dejan Radonjić

Ο προπονητής του ΠΑΟ, έχοντας ένα βιογραφικό με καλές δουλειές στο παρελθόν στην Ευρωλίγκα, αναλαμβάνει μια ιστορική ομάδα σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Από τη μια, είναι ευκαιρία καριέρας, αλλά από την άλλη γνωρίζει ότι θα υπάρχει ένα πιεστικό πλαίσιο για αποτελέσματα. Ο Μαυροβούνιος φημίζεται για τη μεθοδικότητά του και την δυνατότητά του να μπορεί να δίνει χαρακτήρα στις ομάδες του και αυτό έρχεται να δώσει στον Παναθηναϊκό φέτος.


Ρόλοι στην ομάδα

Το βάθος της ομάδας

Επιπλέον ανάγκες του ρόστερ

  • Τρίτος ψηλός που να παίζει στο 4-5 και να μπορεί να παίξει πίσω από τον Williams, αλλά να μοιράζεται το χρόνο με τον Μαντζούκα
  • Πιθανότατα ακόμη ένας παίκτης που να παίζει στο 1, ερχόμενος από τη G-League

Κρίσιμες ημερομηνίες στο πρώτο μισό της Ευρωλίγκας

  • 6/10: Ξεκινά η νέα σεζόν με τον Παναθηναικό να υποδέχεται τη Ρεάλ.
  • 30/12: Το ντέρμπι των αιωνίων στο ΟΑΚΑ!


Περιορισμοί και μειονεκτήματα

  • Αυτή τη στιγμή, ο ΠΑΟ παρά τα επιμέρους προχωρήματα που έκανε σε σχέση με την περσινή σεζόν, είναι μια ομάδα που δε μπορεί να διεκδικήσει την είσοδο στα play-off. Ο κόσμος του θα πρέπει όμως να δει ότι υπάρχει ένα σχέδιο η ομάδα να εξελίξει τον ελληνικό κορμό της και να παρουσιάζει ταυτόχρονα μια ανταγωνιστική ομάδα, που γιατί όχι να μπορέσει να μας εκπλήξει.
  • Επιθετικά δεν φαίνεται να υπάρχει ένα versatile πλάνο και πολλές επιλογές για να εξυπηρετήσουν ένα στυλ παιχνιδιού με περισσότερες από μια επιλογές. Χρειάζονται προσθήκες στο ρόστερ που θα δώσουν παραπάνω επιλογές σε παιχνίδι 1 με 1, αλλά και συνολικά.