Skip to main content

Σημειώσεις από τη νίκη της Εθνικής απέναντι στη Μ. Βρετανία

Το «Shot Clock» ξεχωρίζει πέντε σημεία από το τρίτο ματς της γαλανόλευκης στο Eurobasket 

Η Εθνική έπαιξε το πρώτο της ματς χωρίς το Γιάννη Αντετοκούνμπο και κατάφερε να κερδίσει, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αγώνας απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία έκρυβε κινδύνους. Ο λόγος δεν είναι άλλος παρά η αναμενόμενη χαλάρωση των παικτών μετά από 2 μεγάλες νίκες, παίζοντας με έναν αντίπαλο χαμηλότερου επιπέδου. Τελικά, η ομάδα του coach Ιτούδη κατάφερε να έχει ένα καλό δεύτερο ημίχρονο και να κερδίσει το ματς, παίρνοντας παράλληλα το εισιτήριο για Βερολίνο!

Ας δούμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα και σημειώσεις από το ματς, ενώ περισσότερα για το πώς η εθνική έχει πάρει τις νίκες της ως τώρα, αλλά και τί συμβαίνει στο φετινό Ευρωμπάσκετ μπορείτε να βρείτε στην εκπομπή μας EuroBasket Show Live με τον Μιχάλη Στεφάνου.

Η παρουσία του Κώστα Σλούκα

Η Εθνική έχει την τύχη να έχει δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο δύο (!) παίκτες από τις All-Euroleague ομάδες και ο ένας εξ΄ αυτών είναι ο καταξιωμένος Κώστας Σλούκας. Μετά τον τραυματισμό που τον κράτησε έξω σε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας, ο guard του ΟΣΦΠ έχει ανεβάσει στροφές σταδιακά. Στο χθεσινό ματς σούταρε 5 στα 6 τρίποντα, όλα μετά από σκριν, εκμεταλλευόμενος την κακή άμυνα της Μ. Βρετανίας που επέλεξε να παίξει under  σε έναν από τους καλύτερος σουτέρ σε pull-up καταστάσεις στην Ευρώπη. Οι 21 πόντοι του σε 21 λεπτά, που συνοδεύτηκε με 5 ασίστ ήταν ένα ματς που η Εθνική είχε ανάγκη από τον γκαρντ της και ο ίδιος είχε ανάγκη για να ξαναβρεί τον ρυθμό του.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης επέστρεψε

Ο δεύτερος All-Euroleague παίκτης της Εθνικής και καθοριστικός σε κάθε επίπεδο Center της, επέστρεψε στο ματς με την Ιταλία μετά από δίμηνο τραυματισμό και χθες ήταν το πρώτο του ματς με ουσιαστικό χρόνο. Σα να μην έλειψε μια μέρα, ο ψηλός του ΠΑΟ είχε 17 πόντους, 6 ριμπάουντ και 1 τάπα σε 17 λεπτά, υπενθυμίζοντας σε όλους για την ποιότητά του. Η επιστροφή του είναι σημαντική: ο Παπαγιάννης είναι ψηλός που μπορεί να αλλάξει στην άμυνα, να πάρει ριμπάουντ σε elite επίπεδο και τελικά να είναι ο παίκτης που θα βρεθεί στο πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο για να δημιουργήσουν το δλιδυμο στη ρακέτα για την εθνική εν όψει των νοκ-άουτ παιχνιδιών.

Τα rebound του Παπανικολάου είναι κρίσιμο στοιχείο

Σε μια Εθνική που χρειάζεται κάθε ένα ριμπάουντ και κάθε μια κατοχή, ο Κώστας Παπανικολάου είναι ο ορισμός του glue guy, του παίκτη δηλαδή που κάνει ότι χρειάζεται η ομάδα για να κερδίσει. Με 6.3 rebound ανά αγώνα και 1.7 από αυτά επιθετικά, δείχνει ότι ακόμη και στα 32 του είναι έτοιμος να αναλάβει νέα καθήκοντα και να τα βγάλει εις πέρας. Αν καταφέρει να σουτάρει και καλύτερα (μιας και το 30% του δεν είναι ιδιαίτερα καλό) θα έχει αποδείξει ότι πρόκειται για έναν από τους καλύτερους ρολίστες και στο FIBA Basketball.

Μπορεί να διατηρηθεί το 37% για τρεις;

Γνωρίζαμε εξ’ αρχής ότι το ποσοστό μας στο τρίποντο θα ήταν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στην πορείας μας. Το στυλ παιχνιδιού μιας ομάδας με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αναμένεται να παράγει πολλά σουτ, οπότε η ικανότητά των παικτών του Ιτούδη να σουτάρουν με ένα αξιοπρεπές ποσοστό είναι κρίσιμη. Αυτή τη στιγμή, το 37% είναι ικανοποιητικότατο, καθορίζεται βέβαια και από το εντυπωσιακό 57% που είχε στα δύο πρώτα ματς ο Tyler Dorsey. 

Η συνέχεια της διοργάνωσης

Το σημερινό ματς με την Ουκρανία θα είναι αυτό που θα κρίνει την πρωτιά και τις διασταυρώσεις της Εθνικής στη συνέχεια. Παρά τη δεδομένη διαφορά δυναμικότητας, οποιοσδήποτε εφησυχασμός μπορεί να αποδειχθεί κακός για την Εθνική μιας και οι Ουκρανοί παίζουν εξαιρετικό μπάσκετ και έχουν στο ρόστερ τους δύο σημαντικότατους παίκτες. Κάτω από τη μπασκέτα δεσπόζει ο Alex Len με 8 πόντους, 8 ριμπάουντ και 1 μπλοκ ανά αγώνα, ενώ ο απόλυτος σταρ της ομάδας και ένας από τους καλύτερους παίκτες της διοργάνωσης Svi Mykhailiuk βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και μετρά 20 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ και 45% για τρεις! Η αναχαίτισή τους αποτελεί το πρώτο κομμάτι μιας και οι 82 πόντοι που σκοράρει η Ουκρανική ομάδα είναι πολλοί και θα πρέπει να χαμηλώσουμε το σκορ τους. Από την άλλη, επιθετικά η Ελληνική ομάδα κινείται σε καλά επίπεδα και με την χημεία να αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, αναμένουμε να δούμε ακόμη καλύτερα πράγματα στη συνέχεια.