Skip to main content

Σε μια κορυφαία μπασκετική μηχανή, ο Γουόκαπ είναι το σημαντικότερο γρανάζι

Το «Shot Clock» γράφει για τον άνθρωπο– κομπιούτερ του Ολυμπιακού και έναν εκ των κορυφαίων all around παικτών της Euroleague.

Λίγο πριν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, το κλίμα στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο ήταν έτοιμο για μάχη. «Είμαστε μια αγέλη πεινασμένων σκυλιών» δήλωσε ο Thomas Walkup. Μια εβδομάδα μετά, ο Ολυμπιακός κλείνει τον πρώτο γύρο με δύο σημαντικές νίκες απέναντι σε ΠΑΟ και -στην ανεβασμένη Αρμάνι- με τον Walkup να αποδεικνύει ξανά ότι πρόκειται για έναν εκ των καλύτερων all-around παικτών στην Ευρώπη.

O Αμερικάνος guard ήταν ξανά πρώτος σε λεπτά στο ανοιχτό ροτέισον του coach Μπαρτζώκα με 28’, 2’ παραπάνω από τα 26 που έπαιξε απέναντι στον ΠΑΟ. Ήταν ο παίκτης που ανέλαβε το βάρος του να σταματήσει τον Billy Baron, τον παίκτη που πρωταγωνιστεί στην αλλαγή της κατάστασης στην Αρμάνι το τελευταίο διάστημα. Ο Baron στα τελευταία 4 ματς είχε 18,19,23 και 24 πόντους με 18/35 τρίποντα. Στο ματς απέναντι στον ΟΣΦΠ είχε μόλις 12 πόντους με 0/4 τρίποντα, όντας στην πραγματικότητα non-factor. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτό έπαιξε ο Walkup που όχι απλά είχε ένα καταπληκτικό ματς αμυντικά, αλλά σκόραρε 10 πόντους με 2/4 τρίποντα. Αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται σαν μια ηγετική φυσιογνωμία μέσα στον αγωνιστικό χώρο και έχει αναδείξει τον εαυτό του ως ένα πολύ σημαντικό γρανάζι. Τα 4 κλεψίματά του ήταν απλά το κερασάκι στη τούρτα.

Την ίδια στιγμή, ένας άλλος Αμερικάνος, ο Peters έκανε το καλύτερο του παιχνίδι στη φετινή Ευρωλίγκα. Ξεκινώντας για 2ο συνεχόμενο ματς, μιας και ο Σάσα Βεζένκοβ δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του, ο Peters σκόραρε 16 πόντους σε 19 λεπτά έχοντας 6/7 σουτ και 3/3 για τρεις, ενώ στα 2 ματς ως βασικό 4άρι μετρά 5 ριμπάουντ μέσο όρο. Φυσικά, αργά ή γρήγορα, θα επιστρέψει σε χαμηλότερα λεπτά, μιας και αγωνίζεται στη θέση του καλύτερου παίκτη στην Ευρώπη. Μέχρι τότε όμως είναι κρίσιμο για την ομάδα του Μπαρτζώκα να έχει τον Peters σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Ο Canaan, παρότι η στατιστική δε το δείχνει, ήταν ξανά εξαιρετικός. Τα 13’ φαντάζουν πάρα πολύ λίγα και η πραγματικότητα είναι ότι ο guard του ΟΣΦΠ είναι από τους παίκτες που η απόδοσή τους είναι δυσανάλογη του χρόνου που παίρνουν. Χθες, στο καταπληκτικό 3ο δεκάλεπτο του ΟΣΦΠ ήταν κυρίαρχος με 3 συνεχόμενα κλεψίματα, ενώ επιθετικά, παρότι άστοχος δημιουργούσε για τον εαυτό του με ευκολία σε κάθε φάση. Τα σουτ μπορεί να μη μπήκαν, αλλά αυτό συμβαίνει ακόμη και σε έναν παίκτη του 41% στα τρίποντα φέτος. Εκτιμούμε ότι το επόμενο διάστημα ο χρόνος του θα ανέβει. Ή τουλάχιστον, αυτό θα πρέπει να γίνει.

Η Αρμάνι μετά την καλή της 2η περίοδο, έδειξε ότι δε μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό του ΟΣΦΠ. Η προσπάθειά της να αναχαιτίσει τον Φαλ, οδήγησε την άμυνά της να κάνει πολλά φάουλ -ο Γάλλος κέρδισε 7!- , αλλά και να ανοίξει σε τέτοιο βαθμό που ο Κώστας Σλούκας δημιουργούσε με τεράστια άνεση μετά το pick and roll. Όταν μια άμυνα προσαρμόζεται τόσο σε ένα παίκτη, τότε ένας floor general όπως ο Έλληνας σταρ  μπορεί να κάνει εύκολη τη ζωή της ομάδας του με 9 ασίστ και 0 λάθη!

Βέβαια αυτό έρχεται σε συνέχεια της καταπληκτικής δουλειάς που κάνει ο Σλούκας όλη τη σεζόν που μετρά 6.9 ασίστ έναντι 1.9 λαθών. Με αυτόν οδηγό, ο Ολυμπιακός είναι με διαφορά η καλύτερη ομάδα δημιουργικά στην Ευρώπη.

Η ομάδα του coach Μπαρτζώκα κλείνει τον πρώτο γύρο με εξαιρετικό τρόπο, έχοντας μάλιστα μια θέση στη κορυφή της Ευρωλίγκας. Όμως, ο δρόμος στη συνέχεια παραμένει δύσκολος με τον Γενάρη να είναι ένας μήνας με πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Στο δρόμο προς την κορυφή οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστούν πολλά ματς σαν το χθεσινό.

ΥΓ: Η αγωνιστική της Ευρωλίγκας μας επιφύλασσε τον πολύ άτυχο τραυματισμό του Keenan Evans. Ο Evans διένυε μια καταπληκτική σεζόν και ο τραυματισμός του είναι από τους χειρότερους που μπορούν να συμβούν στον επαγγελματικό αθλητισμό. Ας ελπίσουμε να επιστρέψει καλύτερος από ποτέ!