Skip to main content

Νίκη με το βλέμμα στραμμένο στην κορυφή

Το «Shot Clock» γράφει για τα «κλειδιά της νίκης του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ Μαδρίτης, που φέρνει και πάλι τους «ερυθρόλευκους» στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της Euroleague.

Το ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ένα ματς που αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον σε όλο το ευρωπαϊκό κοινό. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το ότι οι δύο ομάδες βρισκότανε στην 1η και 2η θέση της βαθμολογίας. Για τους ερυθρόλευκους το ματς είχε τεράστια σημασία, αλλά και μεγάλο βαθμό δυσκολίας μιας και η Ρεάλ ήταν εξαιρετικά φορμαρισμένη παρουσιάζοντας σπουδαία εικόνα στα ματς της προηγούμενης διαβολοβδομάδας.

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η Ρεάλ, που είχε δύο πολύ σημαντικές απουσίες στην περιφέρεια, θα προσπαθήσει να χτυπήσει στη ρακέτα με τον Tavares να κυριαρχεί στα πρώτα λεπτά. Μάλιστα, ο κόουτς Ματέο δε δίστασε να επιδιώξει πολύ ψηλά σχήματα με ταυτόχρονη παρουσία συνεχώς 3 εκ των Tavares, Poirier, Cornelie, Yabusele και Deck, έχοντας παράλληλα στις θέσεις του «2» και του «3» κορμιά σαν αυτά των Hanga, Hezonja, Musa.

Κι όμως, τα μεγάλα σχήματα της Ρεάλ δεν κέρδισαν τη μάχη των rebound με τον Ολυμπιακό να παίρνει 43, έναντι 36 διαλύοντας τη Ρεάλ σε αυτό το κομμάτι μετά τη 2η περίοδο. Πρωταγωνιστές σε αυτό το κομμάτι ήταν οι Fall και Βεζένκοβ με 7 και 5 αντίστοιχα, αλλά ο άνθρωπος που ξεχώρισε και άλλαξε επίπεδο τη front-line του coach Μπαρτζώκα ήταν ο Black.

Ο Αμερικάνος Center είναι στα χαρτιά ο 3ος Center του Ολυμπιακού, όμως με την απόδοσή του έχει κερδίσει περισσότερα λεπτά και ουσιαστικότερο ρόλο σε αρκετά ματς. Χθες κυριάρχησε στα rebound, έχοντας 9, ήταν εξαιρετικός σε κάθε μορφή άμυνας που καλέστηκε να παίξει: τις φορές που άλλαξε στον Llull και τον Musa έπαιξε πολύ καλή άμυνα μένοντας μπροστά στον περιφερειακό. Σε καταστάσεις hedge έδινε ρεσιτάλ, ενώ και σε drop ήταν αποτελεσματικός. Ο Black, πριν τους τραυματισμούς, ήταν ένας εκ των κορυφαίων ψηλών στην Ευρώπη. Το να επιστρέψει κοντά σε αυτό το επίπεδο θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τον ΟΣΦΠ.

Σε όλο το ματς, η Ρεάλ, όντας μια ομάδα με εξαιρετική αμυντική λειτουργία, προσπάθησε να κάνει τον ΟΣΦΠ να μην μπορεί να παίξει το παιχνίδι του. Η άμυνα πάνω στον Κώστα Σλούκα ήταν εξαιρετική και τον έκανε να σκέφτεται πρώτα το σουτ του, παρά τη δημιουργία του -μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο. Έτσι, ο star του Ολυμπιακού είχε 6 ασίστ για 5 λάθη και 11 πόντους με 10 σουτ, έχοντας ένα ματς που σίγουρα δεν είναι αντιπροσωπευτικό των δυνατοτήτων του. Την ίδια στιγμή, η δυσκολία των ερυθρόλευκων να μετακινήσουν την μπάλα side-to-side και να υπάρξει η κυκλοφορία που έχουν συνηθίσει, έκανε τον Σάσα Βεζένκοφ να είναι εκτός ρυθμού. Παρά το γεγονός ότι είχε 15 πόντους και 5 ριμπάουντ, ήταν άστοχος για τρεις και σε όλο το ματς φαινόταν να είναι μια ταχύτητα πίσω από τα συνηθισμένα του στάνταρ.

Σε αυτή την κατάσταση «χάους» στην επίθεση, η απάντηση δόθηκε από δύο παίκτες που επιβιώνουν σε αυτό. Από τη μια, ο Walkup, που για να είμαστε ειλικρινείς επιβιώνει σε κάθε είδος μπάσκετ και από την άλλη, ο εξαιρετικός το τελευταίο διάστημα McKissic. Ο Αμερικάνος wing δεν ήταν εύστοχος για 3, όμως η πίεση που έβαζε στην άμυνα της Ρεάλ σε κάθε φάση ήταν μοναδική, πηγαίνοντας 5 φορές στη γραμμή των βολών. Την ίδια στιγμή, ο Walkup σκόραρε 18 πόντους, εκμεταλλευόμενος ότι ήταν δυνατότερος από κάθε περιφερειακό της Ρεάλ και τα 3 τριίποντα του δεν ήταν παρά το κερασάκι στην τούρτα.

Σε ένα ματς που η Ρεάλ επέλεξε να πάει στη δύναμη, μιας και η απουσία των Ροντρίγκεζ και Γκος δεν άφηναν περιθώρια για καλή κυκλοφορία στην επίθεση, ο ΟΣΦΠ αποδείχθηκε δυνατότερος. Το ματς είχε αέρα πλέι-οφ, παρότι η αστοχία και των δύο ομάδων σε κατά βάση ελεύθερα τρίποντα δε δικαιολογείται για αυτό το επίπεδο. Η άμυνα ωστόσο του ΟΣΦΠ ξεχώρισε. Τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά ο Ολυμπιακός σταμάτησε τη Ρεάλ βγάζοντας τους Musa, Yabusele, Deck τελείως εκτός ρυθμού. Και όταν κατάφερε να τρέξει ένα καλό σερί – όταν εμφανίστηκε και ο Canaan στον αγώνα με καλή δημιουργία σε pick and roll και ένα μεγάλο σουτ – έδειξε ότι αυτό το ματς τελειώνει.

Οι δύο ομάδες ίσως ξαναβρεθούν. Άλλωστε, η σεζόν είναι μεγάλη και η λογική λέει ότι και οι δύο ομάδες θα είναι στην 8άδα. Μέχρι τότε, έστω και σε ισοβαθμία, ο ΟΣΦΠ είναι πρώτος και η Ρεάλ σε κάθε ισοβαθμία θα βρίσκεται από κάτω.