Skip to main content

Ταξίδι στο Κάουνας για σταθεροποίηση στην πρωτιά!

Το «Shot Clock» γράφει για την κρισιμότητα της αποψινής αναμέτρησης του Κάουνας με την Ζαλγκίρις, για τον στόχο του Ολυμπιακού, που δεν είναι άλλος από την… επιστροφή του στην πόλη της Λιθουανίας, στα μέσα Μαίου.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, στις δηλώσεις του εν όψει του ματς με τη Ζάλγκιρις, ξεκαθάρισε ότι κάθε ματς έχει πλέον χαρακτήρα τελικού για τους Ερυθρόλευκους. Αν η ομάδα του θέλει να ταξιδέψει ξανά στο Κάουνας σε λίγους μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμο να έχει το πλεονέκτημα έδρας και παρά το γεγονός ότι στη φετινή Ευρωλίγκα μέχρι και η πρωτιά μπορεί να σου δώσει στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ την πρωταθλήτρια Εφές δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλειες.

Ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί χωρίς τον Κώστα Σλούκα, αλλά παρά τη σπουδαιότητα της απουσίας, έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην απουσία του σταρ του, μέσα από την αξιοποίηση του συλλογικού του μπάσκετ και των αρχών του. Ωστόσο, η Λιθουανική ομάδα αποτελεί την έκπληξη της φετινής διοργάνωσης και οι αριθμοί της το επιβεβαιώνουν!

Μια ομάδα που βάσει αριθμών δε θα έπρεπε να είναι τόσο ψηλά!

Συχνά βλέπουμε ομάδες να είναι πιο χαμηλά από ότι δείχνουν τα νούμερα τους. Αλλά το να βλέπουμε μια ομάδα να είναι αρκετά κάτω από τη μέση τόσο σε Offensive Rating, όσο και σε Defensive Rating και να είναι τελικά στην 9η θέση (με ρεκόρ 15-13 και ισοβαθμώντας με την 6η Baskonia) είναι σχετικά σπάνιο. Η Ζάλγκιρις σουτάρει με μόλις 51% σε eFG κάτι που την κάνει τη 16η ομάδα σε αποτελεσματικότητα σε όλη την Ευρωλίγκα, ενώ μοιράζει μόλις 13.4 ασίστ ανά αγώνα, στατιστικό που την βρίσκει τελευταία! Τί κάνει λοιπόν καλά και αψηφά τη στατιστική;

Ας δούμε τα βασικά της πλεονεκτήματα:

  • Eίναι ομάδα με συνοχή που αν κρατήσει ένα ματς κοντά στο σκορ μπορεί να το κλείσει με αποτελεσματικότητα με τον Ulanovas (!) στη σεζόν καριέρας του να έχει κάνει εξαιρετικά ματς στις κρίσιμες στιγμές!
  • Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνο σύνολο στο επιθετικό rebound με 34,6 σε ποσοστό επιθετικών rebound (πρώτη στην Ευρωλίγκα με διαφορά!)
  • Εξαιρετική αξιοποίηση του Midrange: η Ζάλγκιρις αξιοποιεί τόσο με τον Brazdeikis και τον Ulanovas, όσο και με όποιον παίκτη βρεθεί εκεί, την περιοχή από τα 5 μέτρα έχοντας εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε αυτό!
  • Η έδρα της! Εδώ τα λόγια περισσεύουν μιας και μιλάμε για άλλη ομάδα στη Λιθουανία και άλλη εκτός αυτής.

Κόντρα στην αντισυμβατικότητα του μπάσκετ της Ζάλγκιρις ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει το αυτονόητο

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι μια ποιοτικότερη και καλύτερη ομάδα σε κάθε στοιχείο που απαιτείται για να κερδίσεις ένα ματς. Οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να πάνε σε επιθετικές αλλαγές παίρνοντας μακριά τη midrange περιοχή, οπότε ίσως είναι ένα ματς που ο Tarik Black ίσως είναι καθοριστικός. Ο κτηνώδης Center αποτελεί έναν από τους καλύτερους ψηλούς στις αλλαγές φέτος, μένοντας μπροστά στους περιφερειακούς με άνεση. Επιθετικά, οι ερυθρόλευκοι πονάνε από την απουσία του Σλούκα, όμως αν το αντανακλαστικό είναι να γίνει ακόμη πιο ball/player  movement oriented η επίθεση τότε δε θα έχουν πρόβλημα να διασπάσουν την αργή άμυνα των Λιθουανών.

Το συγκεκριμένο ματς κρύβει παγίδες. Ωστόσο, η δυναμική των δύο ομάδων είναι διαφορετικού επιπέδου και αυτό θα πρέπει να φανεί από νωρίς, χωρίς να επιτραπούν λάθη. Μια ενδεχόμενη περιπέτεια στο Κάουνας ίσως έχει κακό τέλος, άρα ο Ολυμπιακός θα πρέπει από νωρίς να δείξει την ποιότητά του.