Skip to main content

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Τα σημαντικά στοιχεία ενός ανταγωνιστικού ντέρμπι

Το «Shot Clock» γράφει για την νίκη του Ολυμπιακού στην έδρα του Παναθηναϊκού

Στο χθεσινό ντέρμπι του ΟΑΚΑ, οι αιώνιοι  βρέθηκαν αντιμέτωποι με στόχο τη νίκη. Μια νίκη που θα σήμαινε διαφορετικά πράγματα για τον καθένα. Από τη μια, οι ερυθρόλευκοι ήθελαν να εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα έδρας, ενώ οι πράσινοι -που είναι βελτιωμένοι υπό τις οδηγίες του coach Σερέλη- ήθελαν να σπάσουν το σερί νικών του ΟΣΦΠ απέναντί τους και να δείξουν μια νέα δυναμική εν όψει των -ενδεχόμενων- τελικών την Basket League τον Μάιο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ματς ήταν ανταγωνιστικό και είχε αρκετά σημεία που αξίζουν ανάλυσης. Ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά στο σημερινό μας κείμενο!

Το ριμπάουντ ήταν στόχος του ΠΑΟ για τη διατήρηση του ρυθμού

Ο κόουτς Σερέλης παρέταξε μια ομάδα που παρά το γεγονός ότι η σεζόν δεν της έχει πάει όπως θα ήθελε, φάνηκε να έχει στόχους και αρχές. Ο ΠΑΟ ήθελε να ελέγξει τους αιθέρες, παίρνοντας τα ριμπάουντ και μην επιτρέποντας δεύτερες ευκαιρίες στον Ολυμπιακό. Ταυτόχρονα, η αντιμετώπιση του Φαλ από την αρχή ήταν βασικότατος στόχος, μιας και ο Γάλλος είναι πάντα εξαιρετικός απέναντι του. Έτσι, ο Σερέλης ξεκίνησε τον Γκουντάιτις, ο οποίος ήταν καταπληκτικός, κρατώντας τον Φαλ μακριά από τη μπασκέτα στη μια πλευρά και σκοράροντας ποικιλοτρόπως στην άλλη. Ο Λιθουανός τελείωσε με 10 πόντους και 8 ριμπάουντ, στερώντας από τους ερυθρόλευκους τις υπηρεσίες του Φαλ σε ριμπάουντ και δημιουργία. Ό,τι όμως δε πήρε ο κόουτς Μπαρτζώκας από το βασικό του σέντερ το πήρε από τον Τζόελ Μπολομπόι που έκανε το καλύτερο του ματς εδώ και μήνες! Ο τρίτος πλέον σέντερ του ΟΣΦΠ ήταν σα να προετοιμαζόταν καιρό για το ματς και με 6 πόντους, 7 ριμπάουντ, 1 τάπα και 1 κλέψιμο έδειξε ότι θέλει να επανέλθει δυναμικά στο ροτέισον. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι ήρθε για δεύτερος, ξεκίνησε καταπληκτικά, απλά μέσα στη σεζόν είχε μεγάλη πτώση. Πρόκειται όμως δεδομένα για έναν ικανότατο ψηλό. Τελικά, οι πράσινοι υπερίσχυσαν σε ριμπάουντ και πόντους δεύτερης ευκαιρίας, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.

To plan B του Σερέλη ήταν η πίεση σε όλο το γήπεδο στον Γουόκαπ μιας και ο Αμερικάνος έχει δείξει να βγαίνει εκτός ρυθμού όταν πιέζεται έτσι. Και σε αυτό το κομμάτι ο Έλληνας κόουτς δικαιώθηκε, καθώς ο Τόμας Γουόκαπ μπορεί να σκόραρε 7 πόντους, αλλά ήταν ουσιαστικά ουδέτερος παράγοντας στη δημιουργία της ομάδας του – μη ξεχνάμε ότι έχει αναδειχθεί σε elite δημιουργός στο μισό γήπεδο.

Η απάντηση του Ολυμπιακού

Στα έξυπνα ερωτήματα που έθεσε ο αντίπαλος, ο coach Μπαρτζώκας επιστράτευσε τη σταθερότητα και την ψυχραιμία της ομάδας του με πίστη ότι το πλάνο που έχει δουλευτεί, θα επικρατήσει. Έτσι και έγινε. Οι ερυθρόλευκοι πήραν τη μπάλα από τα χέρια του Γουόκαπ και του Φαλ και επιστράτευσαν τη κίνηση μπάλας με τον Κώστα Σλούκα να είναι ο παίκτης που καθορίζει το ρυθμό του αγώνα. Μπορεί ο Έλληνας σταρ να ήταν άστοχος, όμως ήταν εξαιρετικός δημιουργικά με 6 ασίστ και άλλες τόσες που απλά δε κατέληξαν στο καλάθι από τους συμπαίκτες του, ενώ οι Κάνααν, Μακίσικ και Λαρεντζάκης είχαν μαζί 7/11 τρίποντα, συμβάλλοντας όλοι καθοριστικά τόσο στην άμυνα με αλλαγές που επέλεξε ο κόουτς Μπαρτζώκας στη τρίτη περίοδο, όσο και στο άνοιγμα του γηπέδου με το εξαιρετικό shooting τους. Αν η απόδοση των τριών τους σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα (ο Μακίσικ είναι καταπληκτικός εδώ και καιρό!), τότε ο Ολυμπιακός μπορεί να πει με ασφάλεια ότι έχει την πιο γεμάτη περιφερειακή γραμμή στην Ευρώπη.

Ντέρμπι με αρχηγούς σε κακή μέρα

Οι Κώστας Παπανικολάου και Γιώργος Παπαγιάννης, παρά τη δεδομένη ποιότητά τους, στο ντέρμπι ήταν non-factors, καθώς ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε ένα κακό βράδυ μετά από καιρό τελειώνοντας με 2 πόντους και 2 ασίστ σε 20 λεπτά, ενώ ο Παπαγιάννης βρίσκεται σε παρατεταμένο ντεφορμάρισμα και είχε 2 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1 μπλόκ! Ωστόσο, τα μεγάλα ονόματα του ματς δεν απογοήτευσαν. Ο Μπέικον έπαιξε πολύ καλά για 3ο συνεχόμενο ματς, έχοντας τα μάτια στραμμένα στην ομάδα και όχι στον εαυτό του. Ο Βεζένκοβ ήταν άστοχος, αλλά η βαρύτητα που κουβαλά πλέον άφηνε χώρους στα φτερά του Ολυμπιακού να εκτελούν ελεύθερα: Τα 2 από τα 3 τρίποντα του Κάναν, τα 2 του Λαρεντζάκη και του Μακίσικ και τα 2 του Πίτερς ήταν όλα ελεύθερα.

Ήταν παράγοντας η διαιτησία;

Ως Shot Clock επιλέγουμε να μένουμε στην ουσία και στο μπάσκετ. Για μας κανείς αγώνας μπάσκετ ποτέ δε κρίθηκε σε μια μόνο φάση, ακόμη και αν επιφανειακά πολλοί επιλέγουν να δουν αυτό. Ο coach Σερέλης προς τιμήν του φάνηκε να θέλει να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Αντί να κρατήσει τη γκρίνια για μια φάση του ματς είπε ότι θέλει να κρατήσει την άμυνα του δευτέρου ημιχρόνου. Και μόνο έτσι μπορεί η ομάδα του να βγει από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται τώρα: μέσα από επιμονή στο μπάσκετ και όχι στους εξωτερικούς θορύβους. Ήταν φάουλ του Φαλ στον Παπαγιάννη; Ναι ήταν. Ήταν μια φάση που φάνηκε να περιέχει δόλο; Για να είμαστε ειλικρινείς, έγιναν πολλά λάθη τέτοιου τύπου εκατέρωθεν, όπως συμβαίνει ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους αγώνες μπάσκετ παγκοσμίως. Ο Ολυμπιακός οφείλει να κρατήσει τη νίκη, την καλή παρουσία κάποιων παικτών του που δεν είναι σε καλή περίοδο και να συνεχίσει. Ο ΠΑΟ έχει να αναλύσει ότι ίσως βρήκε τρόπο να είναι ανταγωνιστικός ξανά και έχει κερδίσει πάλι τον Μπέικον, ενώ συνεχώς ανεβαίνει ο Λευτέρης Μαντζούκας. Εκεί είναι η ουσία. Εκεί ήταν πάντα η ουσία: στο μπάσκετ.