Skip to main content

Κοιτάζοντας τα βιβλία της ιστορίας

Ο Μιχάλης Στεφάνου γράφει για τον «ερυθρόλευκο» σχεδιασμό ενόψει της νέας σεζόν, αλλά και για τον μεγάλο στόχο της ομάδας του Πειραιά, που δεν είναι άλλος από το πρωτάθλημα Ελλάδας.

Μια εβδομάδα μετά τον τραυματικό τελικό της Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να διαπιστώνει ότι η φετινή ευρωπαϊκή του περιπέτεια μόνο με άδεια χέρια δεν τον άφησε.

Η έκταση της προβολής και της προσοχής που λαμβάνουν οι ερυθρόλευκοι σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη στήριξη του κόσμου τους, ο οποίος συνέρρευσε μαζικά την Κυριακή (28/5)  στο ΣΕΦ για ένα μάλλον διαδικαστικό παιχνίδι, αποδεικνύουν ότι ένα σουτ δεν μπορεί να γκρεμίσει τα πάντα. Και ουσιαστικά διαψεύδουν τον ισχυρισμό του θρυλικού Μπιλ Σάνκλι ότι “ο πρώτος είναι πρώτος κι ο δεύτερος τίποτα”…

Με την συνέπεια και την πρόοδο που έχει επιδείξει την τελευταία τριετία, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που κλήθηκε να αποχωριστεί τους δύο πιο εμβληματικούς παίκτες της ιστορίας του, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζεται ως οργανισμός-πρότυπο σε όλα τα επίπεδα. Δέχεται συγχαρητήρια από το σύνολο της μπασκετικής κοινότητας όχι μόνο για το μπάσκετ που αποδίδει, αλλά για τον γενικότερο τρόπο λειτουργίας του: την ατομική βελτίωση των παικτών του, την διατήρησή τους μακριά από τραυματισμούς, το κλίμα και τις συνθήκες που δημιουργεί για εκείνους και τις οικογένειές τους, την αληθινή σύνδεση ομάδας και φιλάθλων, την διοικητική σταθερότητα κλπ.

Ο Πειραιάς έχει εξελιχθεί σε ιδανικό προορισμό για παίκτες με σοβαρές φιλοδοξίες που ζητούν ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να εξελιχθούν και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών, πλέον, χτυπούν την πόρτα του Ολυμπιακού πολύ πριν ο Ολυμπιακός χτυπήσει την δική τους. Γεγονός, που αναμφίβολα επιτρέπει στον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους συνεργάτες του να κάνουν τις επιλογές τους με τη δεξαμενή γεμάτη κι όχι με τα περισσεύματα. Το να διατηρείται σε επίπεδο διεκδίκησης του τίτλου, μια ομάδα χωρίς τις οικονομικές δυνατότητες των ισχυρών της Ευρώπης, είναι ένα τρομακτικό δύσκολο εγχείρημα, το οποίο πάνω απ’ όλα προϋποθέτει ίσες ευκαιρίες στην αγορά και οι ερυθρόλευκοι στο μέτρο του δυνατού τις έχουν κερδίσει.

Με λίγα λόγια, μπορεί το τρόπαιο να είναι το αντικείμενο του πόθου και η ιστορική επιβεβαίωση μιας σπουδαίας σεζόν, όμως και η παραμονή στην ελίτ που σου ανανεώνει τις ευκαιρίες να το διεκδικείς, είναι εξίσου σημαντική υπόθεση για όποιον σύλλογο δεν αρκείται στην καταγραφή μιας πορείας… φωτοβολίδας. Βλέποντας, λοιπόν, τις πραγματικά ελκυστικές επιλογές ολοένα και να λιγοστεύουν, το να έχεις εξασφαλίσει καλό αριθμό προτεραιότητας αποτελεί βασικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το τέλος της Ευρωλίγκας σήμανε και την ανεπίσημη έναρξη της μεταγραφολογίας με τις ομάδες να έχουν μάθει πλέον να ζουν σε… παράλληλα σύμπαντα -διεκδικώντας τους τελευταίους εγχώριους τίτλους από τη μία και προετοιμάζοντας από το μέλλον από την άλλη. Ούτε ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, όσο κι αν το focus στην τελική ευθεία της σεζόν είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το Eurohoops αποκάλυψε την δραστηριότητα με τον Μιλουτίνοβ, ένα παιδί που ανδρώθηκε στον Πειραιά και πέρυσι το καλοκαίρι είχε επίσης βρεθεί στο επίκεντρο, αφού όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, ένα δίδυμο Φαλ-Μιλουτίνοβ θα ισχυροποιούσε αφάνταστα οποιαδήποτε front line στην εποχή του size.

Τις επόμενες μέρες θα γραφτούν κι άλλα ονόματα, γιατί αυτό… επιβάλλει η εποχή, όμως η μεγάλη αλήθεια για τον ερυθρόλευκο σχεδιασμό είναι ότι σχεδόν τα πάντα θα καθοριστούν από τις εξελίξεις στις υποθέσεις του Σάσα Βεζένκοβ και του Κώστα Σλούκα. Κι αν η περίπτωση του πολύπειρου γκαρντ μοιάζει κάπως πιο απλή -υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να αφορά αποκλειστικά τις δύο πλευρές χωρίς εμπλέκονται…τρίτοι- εκείνη του Σάσα Βεζένκοβ δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρις ότου οι Κινγκς να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους. Άρα, υπομονή…

Για την ώρα ο Ολυμπιακός προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο διατηρώντας ταυτόχρονα μια υποχρεωτική στάση αναμονής. Μα, πάνω απ΄όλα προετοιμάζεται για έναν μεγάλο στόχο, κοιτώντας προσεκτικά τα… βιβλία της ιστορίας. Εκείνα που γράφουν ότι ο σύλλογος έχει κατακτήσει 13 πρωταθλήματα μπάσκετ. Ούτε 23, ούτε 43. Όσο λοιπόν κι αν επιδιώκεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάποιους είδους αποδυνάμωση της σημασίας του, ο τίτλος που θα διεκδικήσουν από την Κυριακή το βράδυ οι ερυθρόλευκοι συνιστά αποστολή υψίστης σημασίας. Κι όποιος δεν το αντιλαμβάνεται μικρή σχέση έχει μαζί τους…

  • Δημοσιεύτηκε στο Eurohoops