Skip to main content

Βρίσκει νίκες, χτίζει χαρακτήρα

Ο Μιχάλης Στεφάνου γράφει για το σπουδαίο «διπλό» του Ολυμπιακού στο Μιλάνο.

Με τέσσερα λεπτά για την λήξη και τον Άλεκ Πίτερς να ετοιμάζεται να εκτελέσει βολές στο απέναντι καλάθι, ο Εβάν Φουρνιέ από τον πάγκο καλεί επίμονα κοντά του τον Σάσα Βεζένκοβ. Εκείνος κάνει το σπριντ, ανταλλάσσει δύο κουβέντες μαζί του, επιστρέφει και μεταφέρει κάτι στους συμπαίκτες του…

Δεν έχει σημασία τι ακριβώς ήταν αυτό που ειπώθηκε (αφορούσε μια οδηγία για την άμυνα), αλλά και μόνο το γεγονός ο Γάλλος σούπερ σταρ ζούσε με τόση ένταση το ματς ακόμα και τις στιγμές που δεν βρισκόταν στο παρκέ, λέει πολλά τόσο για το mentality που κουβαλάει και μεταδίδει στην ομάδα, όσο και για τα δυνατά vibes που λαμβάνει από εκείνη, με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει να δένεται σοβαρά μαζί της. Κι αν το καλοκαίρι, όταν έπαιρνε την απόφαση να υπογράψει στον Ολυμπιακό ήταν ο αθλητικός εγωισμός και το προσωπικό του κίνητρο που τον καθοδηγούσε, πλέον δείχνει να έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με το κοινό συμφέρον και να σκέφτεται συλλογικά.

Επιπλέον, εξηγείται γιατί εκείνος που από την πρώτη στιγμή ήθελε σαν τρελός τον Φουρνιέ στον Πειραιά ήταν ο Σάσα Βεζένκοβ. Ο …εμπύρετος MVP των “ερυθρόλευκων” που καταλαβαίνει το μπάσκετ όσο λίγοι, πίστευε ότι ανεξάρτητα από τη δική του επιστροφή, μια παρουσία με τέτοιο εκτόπισμα στην περιφέρεια ήταν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ. Ένας on ball leader που θα μπορούσε να συμπληρώσει το δικό του σπάνιο πακέτο και να δημιουργήσει ένα πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμο δίπολο, ικανό να κουβαλήσει την ομάδα ακόμα κι όταν δεν κυλούν όλα ρολόι. Όπως το βράδυ της Πέμπτης (26/12) στο Φόρουμ…

Η παρουσία του ενός στο πρώτο ημίχρονο και του άλλου στο τρίτο δεκάλεπτο επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να κρατηθεί όρθιος και τελικά να φτάσει σε ένα πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα ανασύροντας φυσικά κι άλλους πρωταγωνιστές από την πολύ ποιοτική φαρέτρα του. Όπως τον Κώστα Παπανικολάου (8π., 8 ριμπ.) και τον Άλεκ Πίτερς (14π.). Αμφότεροι υπερέβαλαν εαυτόν στην άμυνα επιτρέποντας σε αδόκιμα σχήματα να λειτουργήσουν και να επιβιώσουν. Καλύπτοντας το κενό του δεύτερου σέντερ και προσφέροντας τεράστιες επιθετικές ανάσες.

Ο Αμερικανός φόργουορντ εξελίχθηκε σε παίκτη-κλειδί στο φινάλε, τόσο για τους κρίσιμους πόντους που πέτυχε όσο και για την προσπάθεια του στην άμυνα, έστω κι αν 1-2 φάουλ που του καταλογίστηκαν πάνω στον Μίροτιτς τον έκαναν να… παραμιλάει ακόμα και αρκετή ώρα μετά το τέλος του ματς. Πού να είχε πληροφορηθεί και τις δηλώσεις του Μεσίνα, ο οποίος βγήκε και είπε για τον παίκτη που κέρδισε υπερδιπλάσια φάουλ από οποιονδήποτε άλλο στο παιχνίδι, ότι αντιμετωπίστηκε ως ρούκι. Την ώρα ο Βεζένκοβ με τον Φουρνιέ, με διπλές και τριπλές προσαρμογές της άμυνας πάνω τους, κέρδιζαν και οι δύο μαζί μόλις πέντε φάουλ, ο Μίροτιτς ολοκλήρωνε το ματς με οκτώ. Τώρα πώς η συγκεκριμένη αντιστοιχία δείχνει κάποιου είδους ασέβεια προς τον Μαυροβούνιο, μόνο ο Ιταλός τεχνικός το ξέρει.

Οι 18 πόντοι του Βεζένκοβ στο πρώτο ημίχρονο ενός τόσο σκληρού ματς εξασφάλισαν μακροζωία στους “ερυθρόλευκους” σ’ ένα διάστημα που η απόδοσή τους δεν επέτρεπε μεγάλη αισιοδοξία. Ο Βούλγαρος εκτέλεσε άψογα είτε από μακρινή απόσταση, είτε χτυπώντας καίρια μέσα στο ζωγραφιστό, ενώ παράλληλα βοήθησε τα μέγιστα ώστε να μείνει “σιωπηλός” ο Ζακ ΛεΝτέι. Και παρότι οι δυνάμεις του φάνηκε να τον εγκαταλείπουν στην επανάληψη, συνέχισε να τραβάει πάνω του την ιταλική άμυνα δημιουργώντας προϋποθέσεις στους υπόλοιπους, ενώ έβγαλε και την κρίσιμη τελευταία άμυνα που καθόρισε το αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο Εβάν Φουρνιέ, βλέποντας τα πρώτα του σουτ να μη βρίσκουν στόχο είχε την ωριμότητα να περιοριστεί στο δημιουργικό και το αμυντικό κομμάτι γεγονός που τον έκανε υπερπολύτιμο. Κι όταν στο 24′ πέτυχε το πρώτο του καλάθι εντός παιδιάς, ακολούθησε μια εξάλεπτη έκρηξη με συνολικά 14 πόντους μέχρι την λήξη της τρίτης περιόδου. Επιτρέποντας έτσι στον Ολυμπιακό να μπει με προβάδισμα τεσσάρων πόντων στην τέταρτη και τελευταία περίοδο.

Σε μια βραδιά που με εξαίρεση το τελευταίο δεκάλεπτο του Βιλντόσα η καθοδήγηση από τους γκαρντ δεν ήταν και η καλύτερη, ο Ολυμπιακός κατάφερε να ανταπεξέλθει στηριζόμενος περισσότερο στα φτερά του. Πήρε μια εκτός έδρας νίκη που τον διατήρησε στο ρετιρέ της κατάταξης, την τρίτη σερί χωρίς να φτάσει σε ανώτερα επίπεδα απόδοσης, αλλά κι αυτό έχει τη σημασία του. Προσδοκώντας σε αγωνιστική βελτίωση οι “ερυθρόλευκοι” χτίζουν το χαρακτήρα τους και μεταφέρουν σταθερά τις μεγάλες ευθύνες στους παίκτες που μπορούν να τις σηκώσουν.

Η εύπλαστη περίοδος των ζυμώσεων θα δώσει σταδιακά τη θέση της σε εκείνη του πιο σταθερού κι αυστηρού πλαισίου, μέσα στο οποίο τα περιθώρια για σοβαρές μεταβολές θα συρρικνώνονται. Το επόμενο διάστημα με την επιστροφή του Κίναν Έβανς και την ένταξη του Μενσά, o Ολυμπιακός θα αρχίσει να παίρνει την τελική του μορφή και να δείχνει όλο το εύρος των δυνατοτήτων του. Για την ώρα, θέλει να συνεχίσει να κερδίζει.

ΥΓ. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο καθώς το παιχνίδι απαιτούσε μια σκληράδα που για την ώρα δεν έχει δείξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Με τους Γκος και ΜακΚίσικ να μην βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση δεν αποκλείεται σύντομα να βρει τις ευκαιρίες που ψάχνει. Οφείλει να είναι σοβαρός κι έτοιμος. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα σοβαρό επιθετικό όπλο που ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

ΥΓ2. Η προσαρμογή που έδειξε ο Ολυμπιακός στα ιδιαίτερα σχήματα της Μιλάνο, αλλά και στους περιορισμούς που του επέβαλε η απουσία δεύτερου σέντερ, ήταν εξαιρετική. Σε τακτικό επίπεδο ο Γιώργος Μπαρτζώκας έπαιξε τον Έτορε Μεσίνα σαν τη γάτα με το ποντίκι.