Οδηγός επιβίωσης
Ο Μιχάλης Στεφάνου γράφει για την προσωπικότητα που έχει «χτίσει» ο Ολυμπιακός, ώστε να του επιτρέπει να διαχειρίζεται τις ήττες του και να αντιδρά, όπως φάνηκε και στο παιχνίδι απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου.
Η Ευρωλίγκα είναι μια άνιση μάχη μεταξύ ισάξιων αντιπάλων. Άνιση γιατί σε φορτώνει πίεση, αλλά δεν σου δίνει χρόνο να προετοιμαστείς, να ξεκουραστείς και να συνέλθεις. Δεν σε περιμένει αν μείνεις πίσω και δεν σου επιτρέπει κατεβάσεις ταχύτητα αν προπορεύεσαι. Γιατί κανένα, μα κανένα, αποτέλεσμα πια, δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Γιατί μετά από 34 σκληρές αγωνιστικές, μία ή δύο νίκες “αποφασίζουν” ποιοι είναι επιτυχημένοι και ποιοι οι αποτυχημένοι…
Ποιες ομάδες τελικά ξεχωρίζουν; Εκείνες που εκτός από ταλέντο, προσωπικότητες και ισχυρή αγωνιστική ταυτότητα, διαθέτουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να ξεπερνούν τις ήττες, τις απογοητεύσεις, τα νεύρα και τις εντάσεις.
Κι αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι -χωρίς να το ξεχνάμε όποτε βολεύει το αφήγημα μας- είναι ότι τα αρνητικά αποτελέσματα δεν είναι απλώς δεδομένα και ως επί το πλείστον μπόλικα, αλλά εξελίσσονται και στον πιο σημαντικό παράγοντα της κούρσας. Το να αποφύγεις τις ήττες δεν αποτελεί ρεαλιστικό στόχο, το πώς τις διαχειρίζεσαι, όμως, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τύχη σου. Κι ο Ολυμπιακός που δεν είναι ούτε πανίσχυρος, ούτε άτρωτος, δείχνει πώς δεν ξέρει μόνο να κερδίζει, αλλά και να… χάνει. Να ζει… “Under Pressure” για να δανειστούμε και κάτι από “Queen” μιας και στις 24/11 συμπληρώθηκαν 31 χρόνια χωρίς τον ανεπανάληπτο Φρέντι Μέρκιουρι.
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΡΙΠΛΕΤΑ ΚΑΙ GUEST STAR
Δύο 24ωρα μετά από αχρείαστο κι ως ένα βαθμό απρόσμενο -βάσει εικόνας- πατατράκ στο Τελ Αβίβ, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επέστρεψε σοβαρή, συνειδητοποιημένη κι ανταποκρίθηκε σ’ ένα σούπερ απαιτητικό 40λεπτο, που έπρεπε οπωσδήποτε να κερδηθεί, ώστε να μην διαταραχθούν τα μέχρι τώρα κεκτημένα. Παρέδωσε έναν… οδηγό επιβίωσης κόντρα σε μια ομάδα που χαίρεσαι να βλέπεις, αλλά δυστυχώς για την προσπάθειά της, δεν καταφέρνει να μετουσιώνει το μπάσκετ που παίζει σε ανάλογη βαθμολογική συγκομιδή. Παρ’ όλα αυτά, αποσπά το σεβασμό ως ένα σύνολο σύγχρονο, γρήγορο, με ιδέες, συνεργασίες που πάντα βοηθάει τα παιχνίδια να έχουν καλό ρυθμό και ν’ αποζημιώνουν τους θεατές.
Έτσι και το βράδυ της Πέμπτης στο ΣΕΦ, δεν άφησε στιγμή τους γηπεδούχους να χαλαρώσουν, απαιτώντας από εκείνους τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια και τίποτα λιγότερο. Τους έτρεξε, τους κούρασε και τους τιμώρησε κάθε ολιγωρία, κάθε αργή επιστροφή κάθε έλλειψη συγκέντρωση και τους ανάγκασε να βγάλουν όση ενέργεια τους είχε απομείνει στο τελευταίο πεντάλεπτο για να κάμψουν την αντίστασή της. Και να φτάσουν σε μια νίκη μεγάλης σημασίας, από εκείνες που σε γλιτώνουν από τις… κακοτοπιές (ένα 0-2 στη “διαβολοβδομάδα” σε συνδυασμό με το πρόγραμμα που ακολουθεί θα μπορούσε εύκολα να χαλάσει το κλίμα). Μ’ έναν Βεζένκοβ κανονικό ρομπότ, έναν Σλούκα μαέστρο κι έναν Παπανικολάου πανταχού παρόντα, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την βραδιά με 25 ασίστ για οκτώ λάθη, επιβεβαιώνοντας τα υψηλά στάνταρ του.
Το έργο επεφύλασσε κι έναν “guest star”, τον Τζοέλ Μπόλομποϊ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό είχε προκαλέσει διάφορες παλινωδίες με τις… διακριτικές εμφανίσεις του. Αυτή τη φορά, όμως, μας υπενθύμισε με τρόπο εμφατικό, όχι μόνο τα πλούσια προσόντα του, αλλά και την πίστωση χρόνου που οφείλουμε να δίνουμε πριν αποφανθούμε -πόσο μάλλον απορρίψουμε- έναν νέο παίκτη. Η απόδοσή του ήρθε σε μια καθοριστική συγκυρία, κάθως με τον Κουμάντζε να κερδίζει κατά κράτος τον Φαλ, ήταν αναγκαίο να βρεθεί ένα αποδοτικό plan B στη θέση “5”. Ο πρώην άσος της ΤΣΣΚΑ συνεργάστηκε έξοχα με τον Σλούκα, κυριάρχησε στην άμυνα κι αποτέλεσε ουσιαστικό στήριγμα στα 20′ που αγωνίστηκε. Πολύτιμος για μια ακόμα φορά ο Γουόκαπ, θετική παρουσία και από τον ΜακΚίσικ που αντικατέστησε στο αρχικό σχήμα τον Κάνααν, ο οποίος ούτε και αυτή τη φορά έκανε αισθητή την παρουσία του.
Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ
Πριν μερικές εβδομάδες ο Στέφανος Δέδας παρομοίασε τον Ολυμπιακό με τον ΠΑΟ του Ομπράντοβιτς και αρκετοί δεν αντιλήφθηκαν το συσχετισμό. Οι “ερυθρόλευκοι” του Μπαρτζώκα είναι ένα σύνολο με μπασκετικές αρχές και συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία, που δεν είναι εύκολο να αφομοιωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι καινούργιοι παίκτες πρέπει να έχουν υψηλό μπασκετικό IQ και να εργάζονται να προσαρμοστούν στο στυλ της ομάδας και όχι το αντίθετο. Όπως στο παρελθόν παίκτες στον ΠΑΟ τα κατάφεραν παρά το δύσκολο τους ξεκίνημα (βλ. Μπατίστ), έτσι υπήρχαν και περιπτώσεις νεοφερμένων που απέτυχαν οικτρά (Ντελκ, Γιαφτόκας, Τέπιτς, Μάριτς).
Και στον Ολυμπιακό πλέον, των αυτοματισμών, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση η ενσωμάτωση. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή και σαφώς κάποιες ήττες. Ευτυχώς για τους ερυθρόλευκους τα αποτελέσματα δεν είναι επίπονα (7-3 ρεκορ με πέντε παιχνίδια εκτός) και τη δεδομένη στιγμή τους προσφέρουν την δυνατότητα να δώσουν κι άλλο χρόνο στις τέσσερις φετινές τους προσθήκες, ώστε να νιώσουν άνετα και να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Επιπλέον, οι παλιοσειρές με την πολύ καλή απόδοση τους, “αναγκάζουν” τον Μπαρτζώκα να τους κρατάει αρκετό χρόνο στο παρκέ (κάτι που συνέβαινε και στον ΠΑΟ του Ομπράντοβιτς).
Συνεπώς, προϊόντος του χρόνου, θα περιμένουμε και τη βελτίωση των νέων παικτών, που διαθέτουν ποιότητα και τα χαρακτηριστικά να “κολλήσουν”. Δεδομένο δεν είναι τίποτα για κανέναν, κι αν τα πράγματα φτάσουν σε ένα τέλμα θα κοιτάξεις τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις την ομάδα, όμως όσο δεν πιέζουν τα αποτελέσματα είναι προτιμότερο να εξαντλήσεις τα περιθώρια γι´ αυτόν που εξ’ αρχής διάλεξες, ελπίζοντας ότι μέσω της στήριξης θα σε δικαιώσει. Κάθε ομάδα είναι μια δυναμική οντότητα που μικρές λεπτομέρειες χρειάζεται για να “ξεμπλοκάρουν” όλα τα γρανάζια και να πάρει μπρος. Όμως και η πιο καλοκουρδισμένη μηχανή χρειάζεται τις περισσότερες φορές “ζέσταμα”…
ΥΓ. Αυτήν τη στιγμή τελευταίες στη βαθμολογία (με μεγάλα σερί ηττών), είναι η Άλμπα που παίζει εξαιρετικό μπάσκετ και η Αρμάνι που διαθέτει φανταστικό ρόστερ. Απέχουν μόλις δύο νίκες από την 8η θέση και απομένουν 24 αγωνιστικές. Το φετινό “μακελειό” είναι μεγαλύτερο από ποτέ.
ΥΓ2. Ο Ολυμπιακός πέρα από το καθόλου διαδικαστικό ματς με τον Προμηθέα, έχει μπροστά του δυο προκλήσεις τις οποίες οφείλει να προσεγγίσει με όσο το δυνατόν περισσότερα πνευματικά και ενεργειακά αποθέματα, αυτοπεποίθηση και συσπείρωση. Την πρωταθλήτρια Εφές στην Πόλη και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ. Δύο αναμετρήσεις που θα κλείσουν έναν πρώτο σημαντικό κύκλο της σεζόν και θα επιτρέψουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα…
ΥΓ3. Ο Σάσα Βεζένκοβ συνέχισε και τον μήνα Νοέμβριο με ασύλληπτες εμφανίσεις. Είναι πρώτος σκόρερ, πρώτος ριμπάουντερ και πρώτος στο ranking, ενώ ο Ολυμπιακός βρίσκεται σταθερά στην 2η θέση της κατάταξης. Άραγε, υπάρχει τρόπος να μην αναδειχτεί ούτε τώρα MVP του μήνα;
- Δημοσιεύτηκε στο Eurohoops