Skip to main content

Η δύναμη μιας ομάδας είναι το κάθε ξεχωριστό μέλος της και η δύναμη του κάθε μέλους είναι η ομάδα

Ο Ολυμπιακός έκανε… σκόνη και θρύψαλα την Βίρτους και ο Μιχάλης Στεφάνου γράφει για την ερυθρόλευκη… έκρηξη που έδωσε το δικαίωμα σε κάποιους παίκτες να νιώσουν ισότιμα μέλη μιας εξαιρετικής ομάδας.

Αν δει κανείς ένα προς ένα τα ονόματα στο ρόστερ της Βίρτους πιθανότατα θα το θεωρήσει ισάξιο, αν όχι και καλύτερο από εκείνο του Ολυμπιακού. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας που διασύρθηκε χθες στον Πειραιά καταγράφοντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις της ιστορίας της, διαθέτει στις τάξεις της σπουδαίους παίκτες και πληρότητα σχεδόν σε κάθε θέση. Όπως, όμως, είχε πει ο Φιλ Τζάκσον: “Η δύναμη μιας ομάδας είναι το κάθε ξεχωριστό μέλος της. Η δύναμη του κάθε μέλους είναι η ομάδα”…

Πριν από το τζάμπολ, ο Σάσα Βεζένκοβ παρέλαβε το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της Euroleague για το μήνα Νοέμβριο, όμως λίγο αργότερα οι συνάδελφοί του φρόντισαν να… φρενάρουν τυχόν σκέψεις του για το επόμενο. Ήταν τέτοια η “ερυθρόλευκη” πολυφωνία, βλέπετε, που ο 27χρονος φόργουορντ δεν χρειάστηκε αυτή τη φορά να… καταπιεί σπαθιά για να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη. Σ’ ένα από τα πιο ξεκούραστα βράδια του στη διοργάνωση έμεινε στο παρκέ μόλις 15:51, διάστημα, πάντως, που δεν τον εμπόδισε να σκοράρει 19 πόντους με 7/9 σουτ και να αναδειχτεί για πολλοστή φορά MVP της αναμέτρησης.

Στο χρόνο συμμετοχής του Βεζένκοβ, όπως και των Σλούκα, Γουόκαπ και Φαλ, αποτυπώνεται ουσιαστικά και το μεγαλύτερο κέρδος του Ολυμπιακού από τη μεγαλειώδη και ιστορική παράσταση που ανέβασε στη σκηνή του ΣΕΦ. Ένα υπερθέαμα-ωδή στην ομαδικότητα, τη διάθεση, την ταχύτητα κι όλες τις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ. Διότι μπορεί στο τέλος της ημέρας ένας θρίαμβος με 46 πόντους διαφορά να αξίζει βαθμολογικά όσο μια νίκη στον πόντο, όμως, όσα είδαμε χθες βράδυ από τους Πειραιώτες είναι πιθανό να έχουν ευρύτερο αντίκτυπο. Μέχρι τώρα, άλλωστε, δεν τους έλειπαν τα θετικά αποτελέσματα, άλλου είδους προβληματισμούς αντιμετώπιζαν.

Αμέσως μετά το αγχωτικό, μα και πολύ σημαντικό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, γράφαμε ότι ο Ολυμπιακός έχει πλέον ανοιχτό δρόμο μπροστά του ώστε να πατήσει γκάζι και να ανοίξει το ροτέισον. Δεν περιμέναμε, βέβαια, ότι θα το… σανιδώσει με τη μια, όμως, στο γήπεδο εμφανίστηκε μια ομάδα που ένιωθε ότι έχει πολύ καλύτερους τρόπους να εκφραστεί αγωνιστικά απ’ ό,τι το τελευταίο διάστημα. “Η πρόοδος δεν έρχεται από ευχαριστημένους ανθρώπους”, είπε εξόχως εύστοχα κάποιος Αμερικανός σκιτσογράφος κι ο Ολυμπιακός ήταν φανερό ότι ασφυκτιούσε μέσα στον καπνό ανικανοποίητου. Ώσπου τελικά εξερράγη απελευθερώνοντας τρομακτικές δυνάμεις που έκαναν μια από τις καλές άμυνες της λίγκας να μοιάζει με σκόρπια διαδήλωση.

Ο Αϊζάια Κάνααν ζήτησε περισσότερο χρόνο στο παρκέ για να δώσει αυτά που μπορεί κι ο Γιώργος Μπαρτζώκας του τον έδωσε. Όχι χαριστικά, βέβαια, αφού ο Αμερικανός με την απόδοσή του κέρδισε κάθε ένα από 12 πρώτα λεπτά που αγωνίστηκε, όντας ο τελευταίος της αρχικής πεντάδας που πέρασε στον πάγκο. Σ’ αυτό, το μοναδικό σχετικά αμφίρροπο κομμάτι του ματς, ήταν μαζί με τον Βεζένκοβ ο πιο επιδραστικός παίκτης των γηπεδούχων, υπηρετώντας ένα μπάσκετ πρωτοβουλίας κι όχι διακριτικής συμμετοχής. Ο Κάνααν δεν ήταν πια το παιδάκι που περίμενε στην γωνία μπας και του δώσουν καμιά πάσα οι φίλοι του. Ήταν ο αλητάμπουρας που έκανε κουμάντο στην αλάνα. Από κοντά ο Ταρίκ Μπλακ, δήλωνε κι αυτός παρών με τρόπο εμφατικό και πληθωρικό κι ο Πίτερς να γραφει 9 πόντους μέσα σε ένα επτάλεπτο.

Ο Ολυμπιακός τιμώρησε το ψηλό και βαρύ αρχικό σχήμα της Βίρτους (Οτζελέγε, Μίκι, Τζάιτε μαζί) με ταχύτητα στην κυκλοφορία και πέντε σερί εύστοχα τρίποντα. Κι αν το 11-0 στο δίλεπτο, το 19-7 στο πεντάλεπτο και το 31-15 στη λήξη της πρώτης περίοδο δεν αποτέλεσαν είδηση, καθώς η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα αρέσκεται στις εκρηκτικές εκκινήσεις, η εικόνα και η συγκομιδή της “2nd unit” στη δεύτερη περίοδο ήταν το μεγαλύτερο ζητούμενο.

Μπλακ, Μακίσικ, Λαρεντζάκης και Πίτερς καθοδηγούμενοι από έναν εξαιρετικό Σλούκα, όχι μόνο δεν απώλεσαν τα κεκτημένα όπως άλλες φορές, αλλά τα διεύρυναν κιόλας, τελειώνοντας στην ουσία το ματς από το ημίχρονο. Διατήρησαν την ίδια ένταση στην άμυνα, έλεγξαν το ριμπάουντ και συνέχισαν με τον ίδιο ρυθμό στην επίθεση. Ο Ολυμπιακός σκόραρε άλλους 30 πόντους κι έστειλε την Βίρτους καταρρακωμένη στα αποδυτήρια.

Το δεύτερο ημίχρονο δεν αντέχει σε κριτική. Ήταν σκέτη απόλαυση κι αληθινό μαρτύριο. Με τους “ερυθρόλευκους” να βγάζουν λαγούς από το καπέλο και να μην κόβουν ταχύτητα ούτε καν στην άμυνα και τους φιλοξενούμενους να έχουν παραδώσει τα όπλα και να περιφέρουν το φάντασμά τους στο παρκέ, το μόνο που είχε ενδιαφέρον ήταν αν θα καταγραφεί η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του Ολυμπιακού. Το τρίποντο του Πίτερς δεν βρήκε στόχο και το ρεκόρ του +48 επί της…γειτονικής Σιένα δεν καταρρίφθηκε, όμως σε κάθε περίπτωση καταγράφηκε ένα από τα σπουδαιότερα ρεσιτάλ που δόθηκαν ποτέ στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Ολυμπιακός σκόραρε 117 πόντους με απλό μπάσκετ και χωρίς κανείς παίκτης του να φτάσει τους 20! Προφανώς μια τέτοια πληθώρα πρωταγωνιστών είναι αδύνατον να προκύπτει κάθε βράδυ, όμως ήταν κρίσιμο για κάποιους να νιώσουν αντίστοιχα σημαντικοί με τους υπόλοιπους. Να διαπιστώσουν ότι μπορούν να αποδώσουν στο ίδιο επίπεδο, όχι τόσο ατομικά, αλλά ως προς τη διατήρηση του ρυθμού και της ποιότητας του παιχνιδιού. Ότι είναι ισότιμα μέλη μιας εξαιρετικής ομάδας.

  • Δημοσιεύτηκε στο Eurohoops