Skip to main content

Πονίτκα: «Κατάρα και ευλογία»

Ο Ματέους Πονίτκα έκανε για μία ακόμη φορά τα πάντα στο γήπεδο. Ή ακόμη καλύτερα ό,τι του ζήτησε και ό,τι είχε ανάγκη η ομάδα του. Ο Πολωνός έπαιξε άσος, βοήθησε σε κάθε τομέα της στατιστικής και τους συμπαίκτες του. Όπως δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα αυτός είναι απλά ο τρόπος που έχει μάθει να παίζει μπάσκετ, αυτή είναι η φιλοσοφία του, αυτό είναι η ευχή και η κατάρα του.

«Έχουμε να παίξουμε πολύ καιρό μαζί, είναι κοντά 20 μέρες και δεν είναι εύκολο με το που θα μπεις να παίξεις στο υψηλότερο σημείο», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και συνέχισε: « Ήμασταν συγκεντρωμένοι και πεινασμένοι. Ούτε στην προετοιμασία δεν κάνεις 20 μέρες χωρίς να δώσεις έναν αγώνα. Το πιο σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να νικήσεις, χωρίς να έχει στην πραγματικότητα σημασία το πως. Παίξαμε όμως ως ομάδα, είχαμε 32 ασίστ, μοιράσαμε την μπάλα. Είναι απίστευτο. Αυτό είναι η ομάδα. Πρέπει να ακολουθήσουμε το πλάνο και να περιμένουμε ένα παιχνίδι στη συνέχεια το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από το σημερινό».

Η φιλοσοφία του στο παιχνίδι ήταν αυτή που δείχνει κάθε φορά που πατά παρκέ και είναι κάτι που έχει μάθει από μικρός: «Όταν ήμουν νεότερος ο προπονητής μου μου είχε πει πως η άμυνα και τα ριμπάουντ δίνουν τις νίκες και πως η έξυπνη επίθεση αν προστεθεί κερδίζει πρωταθλήματα. Τα χρειαζόμαστε όλα λοιπόν. Σήμερα τα είχαμε όλα. Είχαμε σωστή επικοινωνία, ριμπάουντ, μοιράσαμε την μπάλα στην επίθεση και όταν ακουμπούν την μπάλα όλοι, όλοι θέλουν να παίξουν και να συνεισφέρουν. Ναι, είμαστε ψηλότερη ομάδα σε σχέση με το Περιστέρι και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και αποτελεσματικοί».

Ο Ποντίκα περιμένει πως το Περιστέρι «θα δώσει τα πάντα και θα είναι πεινασμένοι» και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Να προσπαθήσουμε να πάμε για τη νίκη και θα δούμε τι θα γίνει. Δεν είναι μια συνθήκη που δεν την περιμένουμε».

Όταν η κουβέντα ήρθε στη δική του παρουσία και στην ανάγκη να παίξει και πάλι άσος, προσφέροντας ουσιαστικά κάθε φορά σε κάθε θέση που το έχει ανάγκη η ομάδα του χαμογέλασε και απάντησε: «Πάντα λέω ότι είναι κατάρα και ευλογία. Πολλές φορές παίζω ως πόιντ γκαρντ. Μου αρέσει να δημιουργώ για τους συμπαίκτες μου, αλλά στο τέλος της ημέρας θυσιάζω τα στατιστικά μου γιατί μου το παιχνίδι. Μου αρέσει το μπάσκετ. Και για μένα μπάσκετ είναι να παίζουν όλοι, να βοηθούν όλοι ο ένας τον άλλον, γιατί αυτό είναι το πνεύμα της ομάδας και του αθλήματος. Δεν είναι ατομικό άθλημα. Έτσι μεγάλωσα και έτσι παίζω. Είναι το μόνο μου της μπασκετικής μου ζωής».

Το μότο του για τη συνέχεια έχει να κάνει με το «βήμα βήμα»: «Θα πρέπει να πάμε παιχνίδι με παιχνίδι. Δεν έχει νόημα να λες τι θα γίνει στο τέλος. Πολλές φορές γίνονται δηλώσεις, αλλά μετά κάτι συμβαίνει και μπορεί να μην φτάσεις πουθενά. Βήμα βήμα θα προετοιμαστούμε. Κάναμε και πολλά λάθη σήμερα εκτός από τα καλά που κάναμε. Πρέπει να προσαρμοστούμε και να φτιάξουμε πράγματα. Δεν σκεφτόμαστε τι θα γίνει το Μάιο ή τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο. Σκεφτόμαστε το επόμενο παιχνίδι».