Skip to main content

Γκάλης για Ιωαννίδη: «Ήταν παθιασμένος για να πάει η ομάδα μπροστά - Όταν πέθανε, έχασε ένα μέρος της οικογένειας μου»

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε την Δευτέρα (4/11), η επίσημη παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Γιάννη Ιωαννίδη, "Γεννημένος Νικητής" στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, με το superbasket.gr να δίνει το παρών και να σας μεταφέρει όλα όσα ειπώθηκαν.

Ταξίδι στην ιστορία του ε΄΄λληνικού μπάσκετ έγινε στην επίσημη παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Γιάννη Ιωαννίδη, με τίτλο, “Γεννημένος νικητής” από τις εκδόσεις Ψυχογιός στην Θεσσαλονίκη, σε μια συγκέντρωση που έδωσαν το παρών, πολλοί αθλητές τόσο του ελληνικού μπάσκετ, όσο και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα, κάτι που αποδεικνύει το εύρος των πολλών αθλημάτων, αλλά και των διαφορετικών γενεών που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Οι σπουδαίοι δημοσιογράφοι, κ. Βασίλης Σκουντής και ο κ. Δημήτρης Καρύδας συνυπογράφουν την αυτοβιογραφία του κόουτς Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος τους διηγήθηκε ιστορίες και προσωπικά βιώματα, από την χρυσή εποχή του ελληνικού μπάσκετ, δηλαδή εκείνο το χρονικό διάστημα που πρωταγωνιστούσε στον ελληνικό αθλητισμό.

Στην παρουσίαση του βιβλίου δεν έγινε απλά εξιστόρηση των κατορθωμάτων του μεγάλου Έλληνα προπονητή, αλλά όπως και μέσα στο βιβλίο, παρουσίαστηκαν οι προπονητικές δεξιότητες, ο χαρακτήρας, ο τρόπος συμπεριφοράς, η προσωπικότητα και το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο του Γιάννη Ιωαννίδη. Ο κ. Βασίλης Σκουντής υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: "Ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν ήταν ματαιόδοξος, ούτε ενδιαφερόταν για την υστεροφημία του. Σημάδεψε τον τόπο μας με τον αθλητισμό και ως άνθρωπος. Εξέφρασε την αλήθεια του με το βιβλίο και απάντησε σε όλα, εκτός από τις πολλές φιλανθρωπίες που έκανε. Για αυτά δεν ήθελε να μιλήσει. Ήταν διχασμένη προσωπικότητα, αντιφατικός, άλλος στο γήπεδο, άλλος άνθρωπος, όμως, εκτός του γηπέδου. Ευαίσθητος, αλλά και ραδιούργος, ο οποίος ήθελε να ζει μέχρι να πεθάνει στο γήπεδο. Είχε φανατικούς φίλους, αλλά και φανατικούς εχθρούς", ενώ ο κ. Δημήτρης Καρύδας επισήμανε μεταξύ άλλων πως: "Το βιβλίο είναι η πνευματική κληρονομιά του Γιάννη Ιωαννίδη. Άφησε το στίγμα του στην ελληνική κοινωνία ο Γιάννης Ιωαννίδης. Στο βιβλίο μάς μίλησε για όλα τα πρόσωπα και τα γεγονότα της καριέρας του. Ήταν προσιτός σε όλους, δεν ήταν ο σταρ ο απρόσιτος. Ήταν φιλάνθρωπος“.

Ο θρυλικός Έλληνας γκαρντ, κ. Νίκος Γκάλης απ΄έστειλε μήνυμα μέσω βίντεο, γιατί λόγω προσωπικού προβλήματος, δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Στο πάνελ της παρουσίασης ήταν o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Μαργαρίτης Σχοινάς, o παλαίμαχος Έλληνας παίκτης και προπονητής, κ.Βαγγέλης Αλεξανδρής, όπως και η κόρη του κόουτς, κ. Ελένη Θεοδώρα Ιωαννίδη, ενώ επίσης μίλησε με πολύ συγκίνηση ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής και παλαιότερα μέλος του Δ.Σ. της ΚΑΕ Άρης, κ. Χρήστος Γαλιλαίας.

Νίκος Γκάλης για Γιάννη Ιωαννίδη: "Κάτι που μου άρεσε πολύ ήταν ότι μας έλεγε π΄ως ότι γίνεται στην ομάδα να μένει μέσα σε αυτήν, όπως σε μια οικογένεια. Είχε την ομάδα του σαν μια οικογένεια"

Ο κ. Νίκος Γκάλης αν και δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση με φυσική παρουσία, μίλησε μέσω βίντεο και ανέφερε πολύ σημαντικά πράγματα σχετικά με τον αείμνηστο κόουτς Γιάννη Ιωαννίδη. Υπενθυμίζουμε ότι ο Άρης είχε κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του στο μπάσκετ το 1979, με τον "Ξανθό" να είναι πρωτοεμφανιζόμενος προπονητής εκείνη την σεζόν. Παρά τις πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, κατάφερε να οδηγήσει τους κιτρινόμαυρους στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο κ. Νίκος Γκάλης την επόμενη χρονιά βρισκόταν σε δίλημμα σε ποια ελληνική ομάδα να πάρει μεταγραφή, αφού ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναικός και ο Άρης είχαν ενδιαφερθεί για την περίπτωση του. Εκείνο το πρωτάθλημα που σήκωσαν οι κιτρινόμαυροι έδωσε το κίνητρο και την επιθυμία στον "Γκάνγκστερ" να πάρει την απόφαση για να παει στον Άρη, καθώς είχε ρωτήσει τον αείμνηστο παράγοντα του Άρη, Γιώργο Τσιλιγγαρίδη τον Σεπτέμβριο του 1979, «Ποια ομάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ελλάδα;». Είχε βάλει ψηλά τον πήχη και ήθελε να είναι με τους καλύτερους για αυτό και επέλεξε την ομάδα της Θεσσαλονίκης, που ήταν πρωταθλήτρια εκείνη την χρονιά.

Πέρα από αυτό το γεγονός, ο Νίκος Γκάλης και ο κόουτς Γιάννης Ιωαννίδης ήταν πρωταγωνιστές στην χρυσή εποχή του Άρη και του ελληνικού μπάσκετ γενικότερα, αφού κατέκτησαν μαζί επτά πρωταθλήματα Ελλάδας  (1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990), πέντε κύπελλα Ελλάδας (1985, 1987, 1988, 1989, 1990), ένα σούπερ καπ Ελλάδας (1986) και είχαν τρεις παρουσίες σε Final Four του κυπέλλου πρωταθλητριών (1988, 1989, 1990). Εκείνη η ομάδα άλλαξε το ρου του ελληνικού μπάσκετ, έβαλε το άθλημα μέσα στην καθημερινότητα, τα γηπεδάκια με τις μπασκέτες σε κάθε γειτονιά, ενώ γνωστές ήταν οι "Πέμπτες" που ερήμωναν οι δρόμοι λόγω του Άρη.

Galis_Ioannidis.jpg

Στην εκδήλωση ο κ. Νίκος Γκάλης ανέφερε μεταξύ άλλων για τον αείμνηστο "Ξανθό" ότι: "Ο Γιάννης Ιωαννίδης ότι είχε να σου πει το έλεγε μπροστά στο πρόσωπο σου. Το εκτίμησα πολύ αυτό. Μπορεί να μην άρεσε σε πολλούς αυτή η συμπεριφορά, αλλά σε εμένα μου άρεσε. Δεν κρυβόταν. Ήταν ευαίσθητος άνθρωπος. Ίσως η σκληρότητα που έβγαζε να ήταν μια βιτρίνα".

Για το τι τους ένωσε μετά την συνάντηση του ξανά το 1983 στον Άρη: "Κατάλαβα ότι ήταν ένας άνθρωπος παθιασμένος για να πάει η ομάδα μπροστά. Ένας άνθρωπος που γνώριζε το μπάσκετ, που ήξερε να βγάζει τον καλύτερο εαυτό από τον κάθε παίκτη. Είναι πολύ σημαντικό για ένα προπονητή. Πολλές φορές οι προπονητές τώρα δεν ξέρουν την ώρα που πρέπει να παίζει ο κάθε παίκτης. Αγαπούσε πολύ το μπάσκετ. Αν μπορούσε να ήταν 24 ώρες μέσα στο γήπεδο θα ήταν. Και δεν σκεφτόταν τίποτα άλλο εκτός από την νίκη¨.

Για την συνεργασία τους: "Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήθελε να δώσει χώρο σε κάθε παίκτη. Γνώριζε τις δυνατότητες μου σαν παίκτης και τι μπορώ να κάνω. Ήξερε ότι μπορώ να μπω στο γήπεδο και να ξεκινήσουμε με 35-40 πόντους και ήταν ένα ατού που δεν ήθελε να το χάσει ο Γιάννης. Η συνταγή του μέσω της οποίας κατακτήσαμε όλα τα πρωταθλήματα, τα κύπελλα, ενώ πήγαμε και στα Final 4, αποδείχτηκε πετυχημένη".

Για το Κύπελλο Πρωταθλητριών που δεν κατέκτησε ο Άρης: "Ένα Final 4 δεν έχει να κάνει με ένα πρωτάθλημα, είναι δύο παιχνίδια. Πρέπει να είσαι σε καλή μέρα, πρέπει να είσαι καλά στην υγεία σου, πρέπει να έχεις και λίγη τύχη. Επίσης, είναι σχετικό με τους παίκτες που έχεις φέρει στην ομάδα σου. Εμείς είχαμε ένα κορμό που ήταν βασισμένος στους Έλληνες παίκτες. Είναι ένας συνδυασμός που χρειάζεται για να πάρεις ένα πρωτάθλημα".

Για την άποψη του για τον τίτλο της αυτοβιογραφίας "Γεννημένος Νικητής", αλλά και για το ότι ο κόουτς Γιάννης Ιωαννίδης ήθελε πάντα να νικάει: "Επιτυχημένος είναι ο τίτλος του βιβλίου "Γεννημένος Νικητής". Έδινε τα πάντα για να μπορούσε να περάσει στους παίκτες ότι αυτός είναι ο δρόμος για την νίκη. Και δεν δίσταζε πουθενά για να το πετύχει αυτό. Για αυτό και ήταν τόσο πετυχημένος στην ζωή του".

Για το ότι ήταν κάτι σαν τους Beetles τότε ο Άρης της δεκαετίας του 1980 με τις επιτυχίες: "Πιστεύω ότι ήμασταν η ομάδα της Ελλάδας εκείνη την εποχή και όχι μόνο της Θεσσαλονίκης. Ο κόσμος ήταν τρελαμένος με τα κατορθώματα μας εκείνη την εποχή. Θυμάμαι με περίμενε ένας πατέρας πριν τον αγώνα του Άρη με την Μπαρτσελόνα και μου είπε ότι δεν θα δώσω γάλα στα παιδιά μου, αλλά θα πάρω εισιτήρια για να έρθω στον αγώνα".

Για το τι του άρεσε στον χαρακτήρα του κόουτς Γιάννη Ιωαννίδη: "Πάντα σε μια ομάδα και σε μια οικογένεια θα υπάρξουν στιγμές που θα μαλώσεις. Κάτι που μου άρεσε πολύ ήταν ότι μας έλεγε πως ότι γίνεται στην ομάδα να μένει μέσα, όπως γίνεται σε μία κανονική οικογένεια. Είχε πολύ σωστό τρόπο σκέψης, αφού είχε την ομάδα σαν μια οικογένεια".

galis_ioannidis_2.jpg

Για το πώς ένιωσε που τον αντιμετώπισε και ως αντίπαλο προπονητή άλλης ομάδας όταν πήγε ο κόουτς στον Ολυμπιακό: "Δεν ήταν εύκολο. Αλλά, και εγώ και αυτός κάναμε την δουλειά μας. Δεν έχει σχέση η φιλία με τον επαγγελματισμό". 

Για την στιγμή που έμαθε πώς πέθανε ο κόουτς Γιάννης Ιωαννίδης: "Συγκινήθηκα πάρα πολύ. Έχασα τόσα πολλά σε αυτόν τον άνθρωπο. Έχασα ένα καλό φίλο, έχασα ένα άνθρωπο της οικογένειας μου. Δεν μπορείς να πεις κάτι άλλο πάνω σε αυτό. Εκείνη την στιγμή μου βγήκαν όλα πολύ έντονα". 

Μεγάλη συγκίνηση στο ακροατήριο υπήρχε την στιγμή που μίλησε η κόρη του Γιάννη Ιωαννίδη, κ. Ελένη Θεοδώρα, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της για τον δυναμισμό και την μεγάλη ευαισθησία του κόουτς στην προσωπική του ζωή, ενώ επισήμανε ότι κατάλαβε τι ακριβώς πρέσβευε ο πατέρας της στον τελευταίο χρόνο, με την αγάπη που άντλησε από τον κόσμο. 

Ο παλαίμαχος Έλληνας παίκτης και προπονητής, κ. Βαγγέλης Αλεξανδρής θυμήθηκε πολλές ιστορίες μαζί με τον κόουτς Γιάννη Ιωαννίδη, δηλώνοντας μεταξύ άλλων για το πώς τον έπεισε ο "Ξανθός" μαζί με τον αείμνηστο Γιάννη Πεταλίδη για να ξεκινήσει την καριέρα του στους κιτρινόμαυρους και όχι στον ΠΑΟΚ παρά την δέσμευση που είχε, για το περιστατικό με τον προπονητή Χάρι Πάππα το 1976 στην προετοιμασία, αλλά και για το όνειρο του που ήθελε να γυρίσει στον Άρη και να τον κάνει πρωταθλητή ξανά, αλλά δυστυχώς για όλους, τον πρόλαβε η αρρώστια. 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς εξιστόρησε τις αναμνήσεις του, με τον κόουτς Γιάννη Ιωαννίδη από τα μέση της δεκαετίας του 1970, την εποχή που ήταν ο ίδιος παίκτης στην εφηβική ομάδα του Άρη που κατέκτησε το πρωτάθλημα, τονίζοντας μετα΄ξύ άλλων ότι: "Στο βιβλίο, εγώ θα έβαζα τίτλο ‘Γεννημένος ηγέτης’...Είχε μια σαφέστατη εικόνα στο πού ήθελε να πάει και ανάγκαζε όλους μας να τον ακολουθήσουμε. Δεν άφηνε τίποτε στην τύχη και μαζί μ’ αυτό υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο. Το αξιακό πρόσημο. Είχε μια ικανότητα, την αξία το ‘ανήκειν’. Ήξερε ότι ανήκει στην πόλη, στον Άρη και αργότερα στη Νέα Δημοκρατία τα οποία τον καθοδηγούσαν στη ζωή του», είπε μεταξύ άλλων".