Ο κ.Ζουρντατσίδη δήλωσε ότι: «Στα τελευταία χρόνια, η διαδικασία αδειοδότησης για συμμετοχή στο Πρωτάθλημα παρουσιάζει προβλήματα αλλά πρέπει να διερευνήσουμε από πού ξεκινούν αυτά. Ακούω διάφορες σκέψεις αλλά από μόνες τους, οδηγούν σε ναυάγιο. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει κανένα κενό Νόμου στη συμμετοχή επαγγελματικής ομάδας στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Το λέω κατηγορηματικά, δεν υπάρχει κανένα κενό Νόμου. Όλα είναι τακτοποιημένα, ο νομοθέτης τα σκέφτηκε όλα, σαφέστατα κάποια κομμάτια χρίζουν βελτιώσεων, σε θεωρητικό επίπεδο. Στο αντίστοιχο πρακτικό όμως, καταστρατηγείται ο νόμος. Τώρα λοιπόν, σαν μια άλλη πολιτεία, η μικρή πολιτεία του μπάσκετ έρχεται και λέει ότι έχουν καταστρατηγηθεί οι νόμοι και θα βάλουμε άλλους, λες και δεν θα βρούνε τρόπο καταστρατήγησης και αυτών. Αυτή είναι η πρώτη σκέψη μου, μέσα από την εμπειρία της παρουσίας μου στα συμβούλια του ΕΣΑΚΕ. Αυτοί που συμμετέχουν σε αυτά είναι στον δικό του κόσμο».
Εκεί αναφέρθηκε στην περίπτωση του Μπανε Πρέλεβιτς αλλά και στη στάση που κράτησαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. «Ο Μπάνε Πρέλεβιτς είχε φτάσει στο σημείο να μην ήθελε να πηγαίνει στα συμβούλια, έπειτα από την παρουσία του στην πρώτη χρονιά του. Και δεν ήθελε ο Μπάνε να πηγαίνει γιατί δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος για συζήτηση με κεντρικό άξονα το κοινό καλό. Κοινό καλό είναι να κοιτάξουν οι ομάδες το συνολικό συμφέρον της λίγκα. Προεξαρχόντων δύο δυο μεγάλων ομάδων (σ. σ. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκό) οι οποίες στην τελευταία δεκαετία έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να έχουν βολικές συνθήκες για τη συμμετοχή τους στην Euroleague. Είτε μιλάμε για προγράμματα αγώνων είτε για οτιδήποτε άλλο. Θεωρούσαν αγγαρεία τη συμμετοχή στο Πρωτάθλημα κι αυτό αποκτούσε νόημα στις 25 Μαΐου, όταν ξεκινούσαν οι τελικοί Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού.
Στο ίδια διάστημα υπήρξε ένα μεγάλο κενό. Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν δυνατός, ο Αρης δεν ήταν δυνατός, ενώ η ΑΕΚ είναι στο προσκήνιο στην τελευταία τριετία γιατί τότε ήταν απούσα. Ο δε Πανιώνιος πέραν της ιστορικότητάς του, είχε ποιότητα παραγόντων οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν διαδραματίσει σοβαρό ρόλο. Σιγά-σιγά άρχισε να φθίνει η όλη κατάσταση και ο καθένας βρήκε τον τρόπο να παρακάμπτει τις διαδικασίες. Σήμερα, είναι εύκολο να δείξει κανείς τους Αρη και ΠΑΟΚ γιατί είναι ομάδες με τα περισσότερα προβλήματα και δεν χρειάζεται να μπω σε διαδικασία να τα υπενθυμίσω, αλλά τη στιγμή που μιλάμε, μπορώ εγώ να αναφέρω 10 στοιχεία ομάδων οι οποίες καταστρατήγησαν τους νόμους κι έκαναν κακό στη λίγκα».
Επί της άποψης ότι έχει δημιουργηθεί γκρουπ ομάδων οι οποίες έχουν στοχεύσει τους Αρη και ΠΑΟΚ πράγμα το οποίο αποδεικνύεται κυρίως μέσα από τη μοιρασιά του τηλεοπτικού συμβολαίου, σημείωσε: «Τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι το μεγαλύτερο και πιο σοβαρό θέμα που συνέβη στα τελευταία χρόνια και ουσιαστικά αποδυνάμωσε τόσο τον Αρη όσο και τον ΠΑΟΚ. Μπορώ να καταθέσω άποψη γιατί ξέρω τι συνέβη. Θα πω ένα άλλο παράδειγμα. Ο ΠΑΟΚ είχε πολύ καλή χορηγική σύμβαση (η οποία σχετιζόταν και με το τηλεοπτικό) με τον ΟΠΑΠ. Οι συζητήσεις για την ανανέωση της σύμβασης άρχισαν από την άνοιξη, απέμεναν κάποιες μικρές λεπτομέρειες να διευθετηθούν και επρόκειτο να υπογράψουμε τον Αύγουστο. Ξαφνικά, η μία μεγάλη ομάδα βρήκε διαφήμιση από στοιχηματική εταιρία του εξωτερικού και ήρθε ο ΟΠΑΠ σε μας και είπε ότι δεν δίνω πουθενά αλλού λεφτά παρά μόνο στην άλλη μεγάλη ομάδα.
Δεύτερον, συνειδητά ο ΠΑΟΚ κι αν δεν κάνω λάθος και ο Αρης, αποφάσισε να στηρίξουν το κοινό τηλεοπτικό συμβόλαιο, άφησε αυτό που θα μπορούσε να είχε με σκοπό να στηρίξει τη λίγκα. Ξαφνικά, φτάσαμε στο όλοι τα ίδια (λεφτά). Ποια ίδια; Εδώ είναι marketing, είναι νούμερα… Να δούμε τα ποσοστά τηλεθέασης της κάθε ομάδας. Οι αγώνες ΠΑΟΚ-Αρης έχουν μακράν το υψηλότερο ποσοστό τηλεθέασης. Δεν γίνεται να τα ξεπερνάμε. Σαφώς λοιπόν κι έχει δημιουργηθεί ένα τραστ ομάδων οι οποίες δεν καταλαβαίνουν ότι πυροβολούν τα πόδια τους. Προφανώς θα πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες, σαφώς και πρέπει να λειτουργήσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, δεν είναι όμως δυνατόν να έχουμε φτάσει στο καλοκαίρι και να εκκρεμεί απόφαση της ΕΕΑ για ομάδα η οποία συμμετέχει στο Πρωτάθλημα και της οποίας η συμμετοχή μπορεί να κριθεί άκυρη».
Για τα έσοδα που πρέπει να έχουν ΠΑΟΚ και Αρης ούτως ώστε να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής αλλά και στις παλιές οφειλές. «Όταν λέμε ότι ο προϋπολογισμός είναι 800.000 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι ο αγωνιστικός προϋπολογισμός δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 300.000 ευρώ και με συμμετοχή μόνο στις εγχώριες διοργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υψηλό ρίσκο σε ότι αφορά την παραμονή στην κατηγορία. Οι δύο αυτές ομάδες χρειάζονται μίνιμουμ έσοδα 1.5εκ. ευρώ για να πληρώσουν τα παλιά και παράλληλα να έχουν ένα ποσό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου για τα τρέχοντα. Επειδή έχω ακούσει ότι είμαι υπερβολικός στο ποσό που αναφέρω ως μίνιμουμ εσόδων, όσες φορές κάθισα κάτω με ανθρώπους, με χαρτί και μολύβι και σημειώσαμε τα στοιχεία, κατάλαβαν πολύ καλά ότι δεν είναι ζήτημα διαχείρισης ή της μίας απόφασης. Τα λεφτά θέλουν λεφτά. Κάποια στιγμή βέβαια θα πρέπει να πιεστούν όλοι σ’ αυτές τις δύο ομάδες με σκοπό να βρεθούν πραγματικές λύσεις διότι αυτό που συμβαίνει στα τελευταία χρόνια είναι η μετατόπιση προβλημάτων και δεν έχει βρεθεί κανονική λύση. Στον ΠΑΟΚ δεν βρέθηκε ποτέ, ο Άρης είχε τα σκαμπανεβάσματά του με διάφορους ιδιοκτήτες που ενεπλάκησαν, επί της ουσίας όμως είναι στο ίδιο σημείο».