Skip to main content

Άρης: Το πρώτο ματς του «γκάνγκστερ» στο Ελληνικό πρωτάθλημα

Πριν ακριβώς 41 χρόνια, ο Νίκος Γκάλης αγωνίστηκε στο Ελληνικό πρωτάθλημα με την φανέλα του Άρη σε ένα ματς που οι "κιτρινόμαυροι" νίκησαν τον Ηρακλή με 79-78), με τον «γκάνγκστερ» να σημειώνει 30 πόντους.

Αδιαμφισβήτητα ο Νίκος Γκάλης ήταν ο αθλητής που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του Ελληνικού μπάσκετ και του Ελληνικού αθλητισμού γενικότερα, γεννημένος στις 23 Ιουλίου 1957 στην Ρόδο και μεγαλωμένος στις γειτονιές του Νιου Τζέρσει, ο «γκάνγκστερ» μεγάλωσε σε μια οικογένεια ομογενών, ενώ σπούφασε στον Πανεπιστήμιο Σίτον Χολ.

Ο Άρης μεγάλωνε σαν μέγεθος μπασκετικά, όπως και οι Ολυμπιακός και Παναθηναικός, που προσπάθησαν να αποσπάσουν την υπογραφή του Νικ, αλλά η ομάδα της Θεσσαλονίκης χάρη στον έφορο Γιώργο Τσιλιγγαρίδη ήταν αυτή που τον έφερε στην Ελλάδα. Ο αείμνηστος Γιώργος Τσιλιγγαρίδης, σύμφωνα με διάφορες διηγήσεις, φαίνεται πως έπεισε τους γονείς του Γκάλη, δίνοντας τους δύο εικόνες της Παναγίας, κάτι που εκτίμησε ιδιαίτερα η οικογένεια του, παρότι η προσφορά του Θεσσαλονικιώτικου συλλόγου ήταν μικρότερη σε σχέση με τους ανταγωνιστές.

Ο Γκάλης ήρθε στην Θεσσαλονίκη στα τέλη Σεπτεμβρίου και ενώ άλλοι περίμεναν να δουν ένα δίμετρο θηρίο σύμφωνα με πληροφορίες, είδαν τον Νικ, ο οποίος όμως δεν έσταζε να πει μεγάλες δηλώσεις όπως: "θα βάζω 40 πόντους σε κάθε παιχνίδι", κάτι που βέβαια έκανε πράξη ο «γκάνγκστερ» από το Μπρονξ.

 Όλοι είχαν εντυπωσιαστεί από την μαχητικότητα, την δυναμική και τις δεξιότητες του Γκάλη, κάτι που αποδεικνυεί μια ιστορία στην οποία ο αείμνηστος Ανέστης Πεταλίδης είπε στον Βαγγέλη Αλεξανδρή: "Μαύρε, πήγε να τον μαρκάρεις να δούμε τι ψάρια πιάνει", με τον τότε αρχηγό του Άρη να αναφέρει ότι: "Αυτός δεν πιάνεται, είναι από άλλο ανέκδοτο".
 
Στο ντεμπούτο του στο Ελληνικό πρωτάθλημα, ο Γκάλης έβαλε 30 πόντους και νίκησε με ένα πόντο τον Ηρακλή στο Αλεξάνδρειο (79-78), αλλά δεν εντυπωσίασε, με τον Ανέστη Πεταλίδη να υπογραμμίζει ότι: Κύριοι, μπορείτε να λέτε και να γράφετε ό,τι θέλετε. Προσέξτε όμως, γιατί μια μέρα θα γλείφετε εκεί όπου τώρα φτύνετε. Μια μέρα ο Γκάλης θα αποδείξει ότι ο ένας μπορεί να νικήσει τους πέντε"
 
Ιδιαίτερα την επόμενη μέρα στην προπόνηση, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, τον πλησίασε και του είπε ότι: "Έχασες πολλά σουτ... Απλά με ρώτησε από ποια σημεία είχε χάσει τα σουτ κι εγώ του έδειξα τα σημεία. Τότε ο Γκάλης τον  ρώτησε: “Τι πιστεύεις εσύ, θα τα ξαναχάσω;” και φυσικά όλοι γνωρίζουν τα κατορθώματα του Γκάλη τόσο σε διασυλλογικό όσο και σε επίπεδο Εθνικών ομάδων.