Skip to main content

Σάβιτς: « Πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για άδεια τύπου Α στην Euroleague»

Η Παρτιζάν επιθυμεί να αποκτήσει μόνιμη θέση στην Euroleague, με τον Ζόραν Σάβιτς, αθλητικό διευθυντή των Σέρβων, με δηλώσεις του στο BasketNews να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ομάδα του Βελιγραδίου αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους.

Αναλυτικά:

"Πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για άδεια τύπου Α. Έχουμε οπαδούς. Η οικονομική μας κατάσταση είναι πολύ, πολύ, πολύ καλύτερη από ότι όταν ήρθα τον σύλλογο τον Μάρτιο του 2021. Κάναμε μια απίστευτη διαφορά. Η άφιξη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν καθοριστική. Και το πιο σημαντικό: δεν είμαστε τόσο εξαρτημένοι από το κράτος. Προσπαθούμε να μειώνουμε τη βοήθειά τους κάθε σεζόν και να βγάζουμε περισσότερα χρήματα μόνοι μας. Όλα αυτά τα θα αναλυθούν από τον πρόεδρο του κλαμπ σε μεταγενέστερη φάση.

Η Παρτίζαν στηρίζεται από το κράτος της Σερβίας, αλλά το κράτος δεν θα εξαφανιστεί, θα υπάρχει πάντα. Κατά την άποψή μου είναι πιο επικίνδυνο όταν ένας ιδιοκτήτης πληρώνει για τα πάντα από την τσέπη του. Όταν δούλευα στη Φορτιτούντο, το αφεντικό μου πλήρωνε για τα πάντα. Νομίζω ότι είχε ξοδέψει γύρα στα 100.000.000 εκατομμύρια. Η οικογένεια του Παναθηναϊκού έχει ξοδέψει πάνω από 400.000.000 εκατομμύρια. Πιστεύω ότι ούτε οι ίδιοι ξέρουν πόσα έχουν δαπανήσει. Αυτό είναι πιο ριψοκίνδυνο από την κρατική βοήθεια.

Φέτος πουλήσαμε 16.800 εισιτήρια διαρκείας. Αν μπορούσαμε θα είχαμε πουλήσει 25.000 ή 30.000. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω. Δεν δίνουμε δωρεάν εισιτήρια σε κανέναν. Όλοι πληρώνουν, ακόμα και οι σκάουτς που έρχονται από το NBA. Ο Ζέλικο έδωσε 30.000 για εισιτήρια. Εγώ αγόρασα 20 διαρκείας. Όλοι πληρώνουν.

Έχουμε αυξήσει τις τιμές. Τα διαρκείας μας μπορεί να είναι πιο ακριβά από εκείνη της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ, της Αρμάνι, αλλά οι οπαδοί ξέρουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ανταγωνιστούμε αυτά τα κλαμπ.

Δεν ξέρω γιατί όλοι υποτιμούν τα Βαλκάνια. Μετά την Ισπανία, εδώ υπάρχει το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό που βλέπει την EuroLeague. Υπάρχουν 23 με 25 εκατομμύρια κάτοικοι στα Βαλκάνια και πολύ από αυτούς αγαπούν το μπάσκετ. Είναι το νούμερο ένα σπορ εδώ, οπότε μπορούμε να βγάλουμε πολλά λεφτά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Πριν από 3 χρόνια η Γαλλία δεν έφερνε ούτε ένα ευρώ από τα τηλεοπτικά. Έδειχναν τα ματς μέσω διαδικτύου. Ποιος πλήρωνε για την παραγωγή; Η IMG και η EuroLeague. Το κόστος ήταν 2.5 εκατομμύρια ευρώ και  για τις δύο ομάδες, τη Βιλερμπάν και τη Μονακό. Έχαναν λεφτά αντί να βγάζουν. Αν δεν υπήρχε η Μπάγερν στην EuroLeague, θα ήταν δύσκολο να βγάλουμε λεφτά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στη Γερμανία. Η Ρωσία; Τρεις ομάδες έφερναν 300.000 ευρώ από τα τηλεοπτικά όταν ήταν στη διοργάνωση. Στο NBA βγάζουν 10 ή 15 δισεκατομμύρια το χρόνο.

Από τη στιγμή που δεν έχουμε άδεια τύπου Α, δεν εισπράττουμε τίποτα από αυτά τα λεφτά. Δεν είναι εύκολο να ανταγωνιστείς τα μεγάλα κλαμπ, όταν δεν εισπράττεις τίποτα από τα τηλεοπτικά. Πέρσι 345.000.000 άνθρωποι είδαν την Παρτίζαν. Ήμασταν δεύτεροι στην EuroLeague πίσω από τη Ρεάλ, που έπαιξε στο Final Four. Αν είχαμε πάει στο Κάουνας θα ήμασταν ακόμα πιο ορατοί. Για μας η άδεια τύπου Α είναι η πρώτη επιλογή, νομίζω ότι την αξίζουμε.

Η περιοχή μπορεί να φαίνεται επικίνδυνη, αλλά δουλεύουμε και τις πωλήσεις εμφανίσεων. Τις έχουμε αυξήσει κατά 100 φορές σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε ανάλογο μπάτζετ κάθε σεζόν. Πέρυσι, 600.000 άτομα επισκέφθηκαν τη Stark Arena. Αν ο καθένας ξοδεύει τρία με πέντε ευρώ για μια κόκα κόλα, ένα νερό ή κάτι τέτοιο, αυτά είναι σοβαρά χρήματα, τα οποία επωφελείται το κράτος. Δεν έχουμε χρέη. Πληρώνουμε τους μισθούς και τις άλλες υποχρεώσεις μας ταυτόχρονα. Αυτό δεν ίσχυε πάντα στην Παρτιζάν τα τελευταία 20 χρόνια. Εδώ, πάντα πλήρωναν πρώτα τους μισθούς και μετά τους φόρους.

Μιλάμε πάντα για fair play, αλλά οι ομάδες από την Ελλάδα ή την Ισπανία ξεκινούν τη σεζόν με 7.000.000 ή 8.000.000 ευρώ, τα οποία κερδίζουν από τηλεοπτικά δικαιώματα, άδειες και οτιδήποτε άλλο. Εμείς ξεκινάμε από το μηδέν. Θα ήταν δίκαιο να έχουμε 16 ή 18 ομάδες με μακροχρόνιες άδειες, που μοιράζονται τα ίδια χρήματα στην αρχή της σεζόν.

Δεν ξέρουμε τίποτα για την ομάδα από το Ντουμπάι. Κανείς δεν ξέρει τίποτα. Νομίζω πως οι 13 ομάδες με μακροχρόνιες άδειες θα έχουν πολλά ερωτήματα να απαντήσουν και θα αποφασίσουν για όλα τον Απρίλιο. Δεν νομίζω πως έχουν αποφασίσει ακόμα, γιατί υπάρχουν πολλές παράμετροι. Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι απαιτήσεις τους ή τι θέλουν. Ξέρουμε για το Ντουμπάι, αλλά δεν ξέρουμε αν θα μπει την επόμενη σεζόν ή πιο μετά.

Αυτή τη στιγμή οι ομάδες έχουν μεγάλη δύναμη. Δεν ήταν έτσι στην αρχή της θητείας του Τζόρντι Μπερτομέου. Πάντα υπάρχουν αρνητικά και θετικά σε αυτό. Ο εκτελεστικός διευθυντής και ο πρόεδρος της EuroLeague έχουν μονοετή συμβόλαια κι εμείς πρέπει να σκεφτούμε τα επόμενα δέκα χρόνια. Θα είναι δύσκολο 13 ομάδες να πάρουν μία ομώνυμη απόφαση. Πρέπει να δουν τι θέλουν. Υπάρχει η Παρτίζαν, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Ντουμπάι. Δεν πρέπει να χάσουμε όμως αυτή την περιοχή. Τα χρήματα είναι σημαντικά για όλους. Είναι όμως σημαντικό να έχεις χρήματα, αλλά και ιστορία. Νομίζω πως κάθε μέρα αποδεικνύουμε ότι αξίζουμε να βρισκόμαστε στην EuroLeague για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά την άποψή μου, το σύστημα με 18 ομάδες και παιχνίδια όλων εναντίον όλων είναι το καλύτερο φορμάτ. Περισσότεροι σύλλογοι σημαίνουν περισσότερα προβλήματα. Εάν χωρίσετε τις ομάδες σε δύο περιφέρειες, μπορεί να τύχει η Μπαρτσελόνα ή η Ρεάλ Μαδρίτης να μην επισκεφτούν το Βελιγράδι για μια ή δύο σεζόν. Και ο κόσμος πληρώνει χρήματα για να δει όλες τις ομάδες. Ένα σύνολο 20 ομάδων, με όλους να παίζουν με όλους, θα ήταν απίστευτο. Αλλά καταλαβαίνω ότι οι ισπανικοί σύλλογοι έχουν το πρωτάθλημα της ACB και ότι θα ήταν δύσκολο να χωρέσουν άλλους τέσσερις αγώνες στο καλεντάρι τους. Με 20 συλλόγους, θα είχαν τουλάχιστον εννέα διαβολοβδομάδες. Αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερους τραυματισμούς".