Skip to main content

Παρί-Παναθηναϊκός 84-80: "Χαστούκι" στο Παρίσι

Η νεοφώτιστη Παρί... προσγείωσε τον Παναθηναικό, με τους Γάλλους να επικρατούν του "τριφυλλιού" με 84-80, σπάζοντας το αήττητο σερί της ομάδας του Εργκίν Αταμάν στις πρώτες δύο αγωνιστικές της Euroleague, ξεκινώντας με αρνητικό τρόπο την πρώτη του διαβολοβδομάδα στην διοργάνωση.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης ξεκίνησαν την αναμέτρηση με αναγνωριστικό ρυθμό, ψάχνοντας τις σωστές επιθετικές επιλογές. Παρά τους τέσσερις γρήγορους πόντους του Λεσόρ και το τρίποντο του Γκριγκόνις, οι Παριζιάνοι είχαν απάντηση και προηγήθηκαν με τον Μάλκολμ να χτυπά από τα 6.75 για το 10-9. Από εκείνο το σημείο και μετά, οι γηπεδούχοι άρχισαν να πατούν καλύτερα στο παρκέ και με 7 πόντους του Χίφι ανέβασαν τη διαφορά στο +5 (17-12 στο 7’). Ο Μπράουν με δικό του σερί μείωσε τη διαφορά, ρίχνοντας τη στο καλάθι για το 21-19 του πρώτου δεκαλέπτου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι παίκτες του Σπλίτερ μπήκαν δυναμικά, αποφασισμένοι να χτίσουν πάνω στο μικρό προβάδισμα που είχαν. Με ένα επί μέρους 10-2 στο ξεκίνημα, έφτασαν να προηγούνται με 8 πόντους (31-23 στο 13’) και τους «πράσινους» να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν. Μάλιστα, ακολούθησε ένας «βομβαρδισμός» από την περιφέρεια για τους Γάλλους, με τους Μάλκολμ και Σορτς να κάνουν διψήφια την διαφορά, για το +15 των γηπεδούχων (42-27 στο 16’). Ο Αταμάν κάλεσε τάιμ-άουτ με σκοπό να «αφυπνίσει» τους παίκτες του, ώστε να προλάβει να μαζέψει όσο παραπάνω γίνεται τη διαφορά πριν το ημίχρονο. Εκμεταλλευόμενοι το μπόνους από τα φάουλ της Παρί, οι Λεσόρ και Σλούκας κατάφεραν να βρουν πόντους, «ροκανίζοντας» αθόρυβα 9 από τους 15 πόντους ώστε να πάνε στα αποδυτήρια στο -6 για το 45-39 του ημιχρόνου.

Στην επανάληψη, οι δύο ομάδες μπήκαν αποφασισμένες να παίξουν το παιχνίδι τους, δίνοντας προτεραιότητα στην άμυνα, ενώ το «τριφύλλι» με βολές από τον Μπράουν έριξε τη διαφορά σε απόσταση μιας κατοχής (47-44 στο 22’). Ωστόσο, ένα επί μέρους 10-2 ξαναέδωσε διψήφια απόσταση ασφαλείας στους Γάλλους, με τον Σορτς να «τιμωρεί» τα κενά του Παναθηναϊκού (54-46 στο 25’). Το υπόλοιπο του δεκαλέπτου κύλησε με την Παρί να διαχειρίζεται την διαφορά της, η οποία έπεσε στους 10, μετά το τρίποντο του Τζέριαν Γκραντ 28’’ πριν τη λήξη της περιόδου, με τους νεοφώτιστους να προηγούνται με 69-59.

Στο τελευταίο και καθοριστικό δεκάλεπτο, οι «πράσινοι» προσπάθησαν να μειώσουν άμεσα τη διαφορά, ρίχνοντας το γρήγορο τέμπο που ευνοούσε το παιχνίδι της Παρί. Μετά από καλάθι του Λεσόρ, το σκορ ήταν στο 73-68, όμως οι παίκτες του Αταμάν δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ που φάνηκε να γέρνει υπέρ τους. Στα 3'48" πριν το τέλος του αγώνα, ο Εργκίν Αταμάν διαμαρτυρήθηκε ΄εντονα για φάουλ που δεν καταλογίστηκε υπέρ του Μήτογλου, έχοντας ως αποτέλεσμα να χρεωθεί με τεχνική ποινή. Όμως, το παιχνίδι δεν διακόπηκε και στην συνέχεια της φάσης, ο Κέντρικ Ναν έκανε αντιαθλητικό φάουλ πάνω στον Καβαλιέρ, δίνοντας τρεις βολές στους γηπεδούχους σε μια κρίσιμη στιγμή του αγ΄ωνα, επηρεάζοντας την ψυχολογία των πρασίνων που προσπαθούσαν να επιστρέψουν. Ωστόσο, οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν ήταν έτοιμοι να τα παρατήσουν και με επί μέρους 3-10 μετά από τρίποντο του Ερνανγκόμεθ στα 6’’ δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, έφτασαν το ματς στην τελευταία κατοχή, κάνοντας φάουλ στον Ερέρα. Εκείνος βάζοντας μία στις δύο βολές, έγραψε το τελικό 84-80, παίρνοντας την παρθενική τους νίκη στην Euroleague επί των πρωταθλητών Ευρώπης.

Τα δεκάλεπτα: 21-19, 45-39, 69-59, 84-80

Οn fire: Ναντίρ Χίφι με 20 πόντους (4/6 2π, 3/7 3π, 3/3 ελ.βολές) και 2 ασίστ ήταν ο πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης

Ξεχώρισαν: Οι Τι Τζέι Σορτς και Κόλιν Μάλκολμ ήταν συμπαραστάτες του Χίφι, πετυχαίνοντας 16 και 14 πόντους αντίστοιχα. Από τον Παναθηναϊκό, το double-double του Ματίας Λεσόρ με 19 πόντους και 11 ριμπάουντ δεν ήταν αρκετό.

Η μεγαλύτερη διαφορά: +15, 42-27 υπέρ της Παρί

Διαιτητές: Λάτισεβς, Αλιάγα, Ομπρκνέζεβιτς